Főoldal > DIÉTA > Későbbi szívbetegség fenyegeti az elhízott gyerekeket

Későbbi szívbetegség fenyegeti az elhízott gyerekeket

diétafogyókúraszívbetegség
0

Írta:

A 16 ezer gyerek bevonásával készült tanulmány szerint az elhízott gyerekek véréből gyakrabban lehetett kimutatni egy gyulladást jelző fehérjét, amely összefüggésben van az esetleges későbbi szívbetegségekkel – ismertette a vizsgálat eredményét a BBC hírportálja. A tanulmányban 1-17 éves korú gyerekek és kamaszok vettek részt, 70 százalékuk testsúlya egészségesnek számított, 15 százalékuk túlsúlyos, 11 százalékuk elhízott, […]

A 16 ezer gyerek bevonásával készült tanulmány szerint az elhízott gyerekek véréből gyakrabban lehetett kimutatni egy gyulladást jelző fehérjét, amely összefüggésben van az esetleges későbbi szívbetegségekkel – ismertette a vizsgálat eredményét a BBC hírportálja.

A tanulmányban 1-17 éves korú gyerekek és kamaszok vettek részt, 70 százalékuk testsúlya egészségesnek számított, 15 százalékuk túlsúlyos, 11 százalékuk elhízott, 3,5 százalékuk pedig nagyon elhízott volt. A 3-5 éves elhízott gyerekek 40 százalékánál volt magas az úgynevezett C-reaktív fehérje (CRP) szintje, míg normál testsúlyú társaik 17 százalékánál mértek csak emelkedett értéket. A 15-17 éves korcsoportban a nagyon elhízottak 83 százalékánál állapítottak meg emelkedett CRP-értéket, míg normál testsúlyú társaik körében ez csak 18 százalék volt.
 
A CRP-t a májsejtek termelik, gyulladás esetén kerül a véráramba. Felnőtteknél kapcsolatot találtak a CRP magas szintje és a szívroham kockázata között. Ennek magyarázata lehet, hogy sokszor gyulladás miatt sérül az artériák fala, a károsodás pedig egy idő elteltével szívrohamhoz vezethet.

Asheley Cockrell Skinner kutatásvezető, az Észak-Karolinai Egyetem munkatársa elmondta, meglepetésként érte, hogy a testsúly és a gyulladást jelző fehérje emelkedett szintje közötti kapcsolat jóval korábbi életkorban jelenik meg, mint feltételezték.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X