Főoldal > DIÉTA > Még több amerikai gyerek számít extrém elhízottnak

Még több amerikai gyerek számít extrém elhízottnak

diétaelhízásfogyókúratúlsúlyzsírégetés
0

Írta:

A tanulmányban 700 ezer kaliforniai gyereket vizsgáltak, akiknek hat százaléka súlyosan kövér volt, sőt már az öt éves kor alatti gyerekeknél is 2 százalékos arányt találtak. Az extrém mértékű elhízás aránya szinte minden csoportban emelkedett a korábbi adatokhoz képest. A fiúk 7 százaléka, míg a lányoknak ennél valamivel kevesebb, 5 százaléka volt súlyosan elhízott a Kaiser […]

A tanulmányban 700 ezer kaliforniai gyereket vizsgáltak, akiknek hat százaléka súlyosan kövér volt, sőt már az öt éves kor alatti gyerekeknél is 2 százalékos arányt találtak. Az extrém mértékű elhízás aránya szinte minden csoportban emelkedett a korábbi adatokhoz képest.
 
A fiúk 7 százaléka, míg a lányoknak ennél valamivel kevesebb, 5 százaléka volt súlyosan elhízott a Kaiser Permanente egészségügyi szervezet kutatása szerint. A legnagyobb elhízási arányt, 12 százalékot a fekete, tizenéves lányok, valamint a spanyolajkú tinédzser fiúk körében találták.

A tanulmány szerzői felhívják a figyelmet arra, hogy a súlyos mértékben elhízott gyerekek általában felnőttként is extrém elhízottak lesznek, és a jövőjükben ott rejlik valamennyi, elhízással összefüggő egészségügyi probléma. “Alapvető életmódváltoztatás nélkül ezeknek a gyerekeknek életük 10-20 évvel való megrövidülésével kell szembenézniük, és már a húszas éveikben kialakulnak náluk azok az egészségügyi problémák, melyekkel mások tipikusan 40-60 évesen találkoznak” – mondta el Amy Porter, a Kaiser Permanente kutatója.

A tanulmányban 710 949, két és tizenkilenc év közötti gyerek és fiatal egészségügyi adatait elemezték a kutatók. Súlyos mértékben elhízottnak az számított, akinek testtömegindexe (BMI) 35 fölött volt. Ha például egy 12 éves fiú 152 centiméter magas és 82 kilogramm, akkor BMI-je 35,5 (a képlet alapján: 82/(1,52×1,52)=35,5), azaz éppen a súlyosan elhízottnak számító tartomány alsó határán van.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X