Főoldal > DIÉTA > 3 kihagyhatatlan fogyókúrás saláta

3 kihagyhatatlan fogyókúrás saláta

diétaegészségfogyókúrasaláta
0

Írta: and

1. Cikória Miért fogyassz cikóriát?Ennek a salátának van tömörfejű és laza szerkezetű változata is. Levelei különféle árnyalatokban pompáznak, mint pl. zöld, piros, sárga és tarka. A cikória kalóriaszegény, de gazdag A-, B1-, B2-és C-vitaminban. Sok ásványi sót tartalmaz (pl. kalcium, foszfor, vas, magnézium). Az íze kissé kesernyés, de bébi korában leginkább a spárgáéra emlékeztet. Energitartalma: […]

1. Cikória

Miért fogyassz cikóriát?
Ennek a salátának van tömörfejű és laza szerkezetű változata is. Levelei különféle árnyalatokban pompáznak, mint pl. zöld, piros, sárga és tarka. A cikória kalóriaszegény, de gazdag A-, B1-, B2-és C-vitaminban. Sok ásványi sót tartalmaz (pl. kalcium, foszfor, vas, magnézium). Az íze kissé kesernyés, de bébi korában leginkább a spárgáéra emlékeztet. Energitartalma: 16 kcal, 67 kJ/100 gramm.

Tippünk: Cikóriában tálalt saláta
Hozzávalók (4 személyre tisztított mennyiség)
Személyenként 4-4 db cikória hajócska
10 dkg főtt fehérbab
10 dkg főtt kukorica
10 dkg koktél paradicsom
10-10 dkg sárga-és zöldhúsú paprika
10 dkg lilahagyma
1,5 dl joghurt
1 db alma
őrölt fehérbors, só
Így készítsd a salátát:
Először az öntetet készítsd el: 1,5 dl joghurtba keverj el 1 db hámozott, finomra reszelt almát, csipetnyi őrölt fehérborsot, ízlés szerint pici sót. Egy tálban jól dolgozz össze 10 dkg főtt fehérbabot, 10 dkg főtt kukoricát, negyedelt koktélparadicsomot, kockázott paprikát és szeletelt hagymát. Ha kész, tedd rá az öntetet, majd az egész adagot halmozd a cikórialevelekre.

0024936_1.jpg ()2. Rukkola

Miért fogyassz rukkolát?
A finom saláta sötétzöld levelei könnyen összetéveszthetők a gyermekláncfű levelével. Rokona a tormának és a mustárnak. Gazdag B-és C-vitaminban. Mivel erős, pikáns íze van, ezért 2-3 dkg-nál ne fogyassz többet belőle, a legjobb, ha más salátákhoz kevered. Energiatartalma: 24 kcal, 100 kJ/100 gramm.

Tippünk: Rukkolás lencsesaláta
Hozzávalók (4 személyre tisztított mennyiség)
20 dkg főtt lencse
2 gerezd szétnyomott fokhagyma
3 evk. almaecet
10 dkg rukkola (a felét aprítsd fel, hasonlóan a petrezselyemzöldhöz)
5 dkg lencsecsíra
5 dkg mustárcsíra
1 dl joghurt
Így készítsd a salátát:
Először az öntetet készítsd el: 1 dl joghurtban keverj el 2 gerezd szétnyomott fokhagymát, 3 evők. almaecetet, egy kicsi összevágott rukkolát és mustárt. A főtt lencséhez add hozzá a metélt csírákat és ízesítsd öntettel. Ha kész, a tetejére szórd rá a maradék rukkolát. 

3. Jégsaláta

Miért fogyassz jégsalátát?
A jégsaláta feje tömör, de lehet laza szerkezetű is. A levelei vastagok, húsosak, nedvdúsak és ropogósak. Halványzöld színű, jellegtelen ízű, ezért inkább más salátákhoz keverve ajánljuk. Hűtve jó pár napig friss marad, ezért a gyorséttermek szívesen használják pl. hamburgerbe, salátákba. Jelentős a vastartalma és sok rost van benne. Ahhoz, hogy a vas könnyebben felszívódjon a szervezetedben, a salátába keverj egy kis sajtot is. Energiatartalma: 14 kcal, 58 kJ/100 gramm.

Tippünk: Különleges jégsaláta mix
Hozzávalók (4 személyre tisztított mennyiség)
1 fej jég saláta
10 dkg friss parajlevél
5 dkg friss sóskalevél
1 dl sovány tejföl
fél csomag friss bazsalikom levél, apróra vágva
Így készítsd a jégsalátát:
Először az öntetet készítsd el: a tejfölben keverj el 1-2 evőkanál citromlevet és egy kis apróra vágott bazsalikomot. Ha kész, sózd, borsozd és tedd félre. Rakd egy tálba az összetépett jégsaláta, paraj és a friss sóska leveleit. Az előre elkészített öntettel alaposan keverd át. Hűtve fogyaszd. A tetejét díszítheted enyhén menta ízű, színes árvácska fejekkel, amelyek, ha nem vegyszerrel kezeltek, akkor ehetők (3-4 virág egy alkalommal).


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X