1. Hummusz Hozzávalók: 50 deka csicseriborsó • két citrom • két gerezd fokhagyma • két evőkanál olívaolaj • három evőkanál tahini (szezámpüré) • só • bors • pitaElkészítés: A csicseriborsót bő vízben megfőzzük, leszűrjük, a levét félretesszük. A fokhagymával krémesre turmixoljuk, majd hozzáadjuk a citrom levét, az olívaolajat, a tahinit. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint tovább […]
1. Hummusz
Hozzávalók: 50 deka csicseriborsó • két citrom • két gerezd fokhagyma • két evőkanál olívaolaj • három evőkanál tahini (szezámpüré) • só • bors • pita
Elkészítés: A csicseriborsót bő vízben megfőzzük, leszűrjük, a levét félretesszük. A fokhagymával krémesre turmixoljuk, majd hozzáadjuk a citrom levét, az olívaolajat, a tahinit. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint tovább fűszerezhetjük. A félretett főzőléből apránként hozzákeverünk annyit, hogy kissé folyós legyen a krém. (Később majd megszilárdul!) Két órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt tányérra szedünk belőle, kis mélyedést nyomunk a közepébe, és kevés olívaolajat öntünk rá. Pitával mártogatjuk.
Az összmennyiség 4 főre készül, egy adag (10 deka) tartalmaz:
Energia: 486 kcal • fehérje: 27 g zsír: 14 g • szénhidrát: 61 g
2. Vöröslencseleves
Hozzávalók: 35 dkg kolbász • két sárgarépa • egy fej vöröshagyma • egy zellerszár szeletelve • két gerezd zúzott fokhagyma • finomra vágott petrezselyem • 22 deka vöröslencse
• 40 deka darabos konzervparadicsom • egy babérlevél • egy liter marhahúsalaplé • só • őrölt fekete bors • két evőkanál olívaolaj
Elkészítés: Az olajon megpirítjuk a kolbászt, és félretesszük.
Az olajba beletesszük a répát, a zellert, a fokhagymát, a petrezselymet, és körülbelül öt percig együtt pároljuk. Ezután visszatesszük a kolbászt. Mellé rakjuk a konzervparadicsomot, a húslevest, a lencsét és a babérlevelet. Az egészet felforraljuk, majd kis lángon, lefedve addig főzzük, amíg a lencse megpuhul. Csak ezután sózzuk, borsozzuk.
Az összmennyiség 4 főre készül, egy adag (10 deka) tartalmaz:
Energia: 516 kcal • fehérje: 28 g zsír: 31 g • szénhidrát: 53 g
3. Zöldborsós hajdinarizottó
Hozzávalók: 30 deka hajdina • egy fej hagyma • egy szál sárgarépa • 20 deka zöldborsó + a zsenge héja • 20 deka csiperkegomba • 5 deci zöldség erőleves • olívaolaj • só • bors • kakukkfű
Elkészítés: Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a felkockázott hagymát. Hozzáadjuk a vékonyra szeletelt sárgarépát és csiperkegombát, majd a hajdinát, és megfuttatjuk rajta. Felöntjük az egészet zöldségerőlevessel, beletesszük a zöldborsót. Sóval, borssal és friss kakukkfűvel ízesítjük. Fedő alatt készre pároljuk. A tavaszi édes zöldborsóhéjat egyben is belefőzhetjük a legvégén, hogy ropogós maradjon.
Az összmennyiség 4 főre készül, egy adag (10 deka) tartalmaz:
Energia: 384 kcal • fehérje: 16 g zsír: 5 g • szénhidrát: 72 g
A témáról bővebben a Nők Lapja Egészség magazin áprilisi számában olvashatsz!