Főoldal > DIÉTA > Táplálkozási fippek a ragyogó hajért

Táplálkozási fippek a ragyogó hajért

diétafogyókúrahajszépség
0

Írta: and

Hajunk minősége, a hajnövekedés gyorsasága összefügg az elfogyasztott táplálék minőségével. Sajnos, a kényelem és a rohanás miatt egyre gyakrabban nyúlunk a készételekhez, így kevesebb vitaminhoz, ásványi anyaghoz, nyomelemhez jut a szervezet. Az is nagy hiba, hogy nagyon sok sót, cukrot és kevés jódot, vasat fogyasztunk. A koplalás miatt az elfogyasztott táplálék nem mindig tartalmazza a hajnövekedéshez […]

Hajunk minősége, a hajnövekedés gyorsasága összefügg az elfogyasztott táplálék minőségével. Sajnos, a kényelem és a rohanás miatt egyre gyakrabban nyúlunk a készételekhez, így kevesebb vitaminhoz, ásványi anyaghoz, nyomelemhez jut a szervezet. Az is nagy hiba, hogy nagyon sok sót, cukrot és kevés jódot, vasat fogyasztunk. A koplalás miatt az elfogyasztott táplálék nem mindig tartalmazza a hajnövekedéshez szükséges, biológiailag értékes vitaminokat, aminosavakat és nyomelemeket. Az egészséges haj növekedésében például nagyon fontos szerepet játszik a biotin, amely felelős haj fehérjeszerkezet-képzéséért és döntően befolyásolja a haj minőségét. Lássuk, milyen más tápanyagokra van szükséged ahhoz, hogy mindig egészséges, gyönyörű legyen a hajkoronád!

0025020_1.jpg ()1. Béta-karotin

Béta-karotinban gazdag a sárgarépa, spenót, brokkoli, mangó, őszibarack és a sárgadinnye.

2. E-vitamin

Jelentős E-vitamin források a növényi olajok, a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva- és kukoricaolaj, a búzacsíra és egyéb gabonacsírák, zöld növények. A hús, a máj és a tojás tartalmaz még jelentősebb mennyiségű E-vitamint.

3. H-vitamin (biotin)

Jelentős a H-vitamin tartalma a májnak, vesének, tojássárgájának, az élesztőnek, karfiolnak, a dió- és mogyoróféléknek. A gabonafélék – főleg a búza – tartalmaz biotint, amely kötött formában van jelen, így nem szívódik fel. A gyümölcsök és a húsfélék csak keveset tartalmaznak ebből a vitaminból.

4. Jód

A jód legjobb forrása a jódos víz, tengeri hal, a tengeri só, a kagylók és a jódozott só – ez utóbbi fogyasztása az amúgy is magas nátriumbevitel miatt nem ajánlott.  

5. Folsav

Sok folsavat tartalmaz a máj, a leveles zöldségek (különösen a paraj), a gyümölcsök, és az élesztő.

6. Vas

Vasban gazdagok a húsfélék, a máj és egyéb belsőségek.  

7. B1-vitamin

A gabonafélék héja, az élesztő, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a belőlük készült péksütemények, a hüvelyesek, a dió-és mogyorófélék, a húsok (főleg a sertéshús) és a máj tartalmazza a legtöbb B1-vitamint.

8. B2-vitamin

A legtöbb B2-vitamin a tej és tejtermékekben, a zöldség- és főzelékfélékben, a húsokban, májban, vesében, tojásban és a gabonafélékben található.

9. B3-vitamin vagy niacin

A B3-vitamin pótlására az étrendedben szerepeljenek húsfélék, máj, vese, hal, tojás, élesztő, szárazhüvelyesek, zöldségfélék és a barna kenyér.

10. B6-vitamin

Legjobb B6-vitamin forrásaink a máj, a hús, tejtermékek, szárazhüvelyesek, élesztő, tojássárgája, barna liszt és az ebből készülő pékáruk, kukorica, zöldségfélék.

11. B12-vitamin

Legjobb B12-vitamin források a máj és a hús. Ez a vitamin kis mennyiségben van jelen a tejben és a tejtermékekben.

12. A-vitamin

A belsőségek (máj, vese, szív), a tojássárgája, a tej és tejtermékek, tengeri halak sok A-vitamint tartalmaznak. Az A-vitamin provitaminját tartalmazza nagy mennyiségben a sárgarépa, a paraj, a sütőtök, a kajszi- és sárgabarack, sárgadinnye, paprika, az erősen sárga, piros vagy zöld színű zöldségek, gyümölcsök. A paradicsom kivétel ez alól, mert a benne található karotinoid típusú vegyület, az ún. likopin nem bomlik le A-vitaminra.

13. Szelén

A legtöbb szelén a tenger gyümölcseiben (rák, kagylók, tonhal), állati belsőségekben, szárnyasok húsában és a vörös húsokban található. Jó forrásai még a tejtermékek (elsősorban a vaj), citrusfélék (pl. az avokadó), hagyma, paradicsom, brokkoli, sörélesztő, lencse, búzacsíra, búzakorpa és a teljes kiőrlésű gabonafélék.

 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X