Főoldal > DIÉTA > Ha engedsz a csábításnak: a gyorsételek fogyasztásának 6 szabálya

Ha engedsz a csábításnak: a gyorsételek fogyasztásának 6 szabálya

0

Írta: and

Akármennyire is híve vagy az egészséges táplálkozásnak, valld be, hogy néha te is megkívánsz egy hatalmas hamburgert, és elcsábulsz egy-egy gyorsétterem kínálatát látva. Ha azonban betartod a szabályokat, nem rakódnak rád a fölös klilók.   1. Figyeld a sóvárgást! A tiltott gyümölcs a legédesebb: a tiltás és a teljes megvonás nem megoldás, mert egyszer csak […]

Akármennyire is híve vagy az egészséges táplálkozásnak, valld be, hogy néha te is megkívánsz egy hatalmas hamburgert, és elcsábulsz egy-egy gyorsétterem kínálatát látva. Ha azonban betartod a szabályokat, nem rakódnak rád a fölös klilók.

 

1. Figyeld a sóvárgást!

A tiltott gyümölcs a legédesebb: a tiltás és a teljes megvonás nem megoldás, mert egyszer csak elfogy a türelmed, és mértéktelenül behabzsolsz majd minden kezed ügyébe eső falatot. Ha rád tör a vágy, hogy sült krumplit vagy chipset egyél, akkor mértékletesen, óvatosan járj el: egyél egy kis adag hasábburgonyát, vagy vásárolj egy minizacskós, 150 kalóriát tartalmazó chipset, és lassan csipegesd el.

Wellness Cafe-tipp: Ha a sóvárgást egészséges alternatívával szeretnéd csillapítani, válassz popcornt, ami 20 százalékkal több fehérjét tartalmaz, mint a krumplifélék. Emellett csak 140 kalóriát tartalmaz, zsírtartalma pedig sokkal kevesebb, mint az olajban kisütött chipsé.

 

shutterstock_13630618.jpg ()2. Óvatosan bűnözz!

Ha minden igyekezeted ellenére arra jutottál, hogy betérsz a hamburgereshez, légy megfontolt! Ne kezdj azonnal dőzsölni, gondolj arra, milyen gyorsan tönkreteheted az eddig elért eredményeidet.

Wellness Cafe-tipp: Válassz sovány pulykaburgert szezámmagos zsömlében, és kérj bele extra salátát, paradicsomot és uborkát, a majonézt pedig most az egyszer mellőzd!

 

3. Ne tömd tele a hűtőd!

Tüntesd el otthonról a gyorsételeket és a nassolnivalókat, hogy ne legyenek mindig szem előtt, valahányszor csak kinyitod a hűtőt vagy a konyhaszekrényt – ezzel megkíméled magad az esetleges kísértésektől.

Wellness Cafe-tipp: Csak akkor vegyél ilyen ételt, amikor már végképp nem bírod tovább, de akkor is csak egyvalamit engedélyezz magadnak! Jó, ha vásárláskor van veled valaki, aki visszaránt a földre, ha a teljes chipskínálatot elkezdenéd a bevásárlókocsiba pakolni.

4. Gyorsétel mellé kell mindig valami egészséges

Ha a kevésbé tápláló, ám hizlaló falatok mellé eszel valami egészséges finomságot is, máris jól jársz, hiszen hamarabb telítődik a gyomrod, kevesebb egészségtelen ételt tudsz belapátolni, és legyőzöd a farkaséhséget.

Wellness Cafe-tipp: Próbáld ki, hogy lekvár vagy szósz helyett gyümölcsöt eszel a sajttorta mellé – így a második szelet már nem biztos, hogy beléd fér majd.

 

5. Számold a kalóriákat!

Hasonlítsd össze az egészséges, tápláló snack-ek és a chipsek, rágcsálnivalók kalóriatartalmát, és a bennük található zsír mennyiségét. Ha szembesülsz azzal, hogy a nasik és a gyorsételek mennyire sok kalóriát és zsírt tartalmaznak, valószínűleg elmegy a kedved tőlük.

Wellness Cafe-tipp: Ha rágcsálni szeretnél, válaszd az almachipset, ami kevés kalóriát – kb. 80-at – tartalmaz, zsír pedig egyáltalán nincs benne.

 

6. Figyelj a zsírra!

Szánj időt arra, hogy elolvasod a csomagoláson található információkat, különösen a zsírral kapcsolatosakat. Az olcsóbb sütik, chipsek, csokik és egyéb rágcsálnivalók általában több transzzsírt tartalmaznak, mint a drágább fajták. Ezek a feldolgozott zsírok veszélyesek, növelik a rossz koleszterin szintjét.

Wellness Cafe-tipp: Ha azt olvasod a címkén, hogy részlegesen hidrogénezett, vagy hidrogénezett olajat tartalmaz a termék, akkor inkább ne vedd meg, inkább keress olyat, amely nem bővelkedik ilyen olajban.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X