Főoldal > DIÉTA > Ismerd meg a legfontosabb antioxidánsokat!

Ismerd meg a legfontosabb antioxidánsokat!

0

Írta: and

Az élő sejtek energia-felszabadító szervecskéiben az energia-felszabadító folyamat során természetes módon keletkeznek peroxid- és szuperoxid gyökök. Ezeket a sejtek a saját antioxidánsaikkal hatástalanítják. Bizonyos helyzetekben a szabad gyökök száma megnő, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni. A különböző táplálékokból azonban a szervezet képes antioxidánsokat nyerni. A legfontosabb antioxidánsok a következők. E-vitamin Az E-vitamin […]

Az élő sejtek energia-felszabadító szervecskéiben az energia-felszabadító folyamat során természetes módon keletkeznek peroxid- és szuperoxid gyökök. Ezeket a sejtek a saját antioxidánsaikkal hatástalanítják. Bizonyos helyzetekben a szabad gyökök száma megnő, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni. A különböző táplálékokból azonban a szervezet képes antioxidánsokat nyerni. A legfontosabb antioxidánsok a következők.

E-vitamin

Az E-vitamin a testszöveteinkben található leghatásosabb zsírban oldódó antioxidáns. Az E-vitamin tartja rendben a biológiai membránokat, például az idegeket, az izmokat, a szívet és a keringési rendszert, valamint fokozza a vörösvérsejtek ellenálló képességét. Hatástalanítja a rákot okozó nitróz-vegyületeket, és megakadályozza a nitrozaminok képződését. Az E-vitamin az elektronok szállításához és a légzés során végbemenő energianyeréshez is elengedhetetlen. Rendkívüli módon megjavítja a szervezet oxidációs hatásokra adott immunválaszát.

Miben található meg? Gabonafélékben, sajtokban, túróban, dióban, mákban, vajban, margarinfélékben, halakban, tejben és tojásban.

antioxidans2.jpg ()Béta-karotin (A-provitamin)

A béta-karotin csak akkor alakul át testünkben A-vitaminná, ha szükséges. Míg az A-vitamin túlságosan nagy mennyiségben negatív hatású is lehet, egy kis túladagolás béta-karotinból kiváló tartalékképző. A béta-karotin elfogja az oxigéngyököket, amelyek az UV-sugárzás hatására a bőrben kialakulnak.

Miben található meg? A-provitaminok a répában, parajban, kajszibarackban, kelkáposztában, sárgadinnyében, sütőtökben, paradicsomban, pirospaprikában találhatók.

C-vitamin

A C-vitamin elengedhetetlen a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség fokozására, és a kollagén nevű kötőszöveti anyag számára.

Miben található meg? A legegyszerűbben a mindennapi étkezéssel szerezhető be: egy kivi, egy narancs, vagy egy alma az egészséges felnőtt napi szükségletét fedezheti.

Másodlagos növényi részecskék

A vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok és enzimek mellett a növények és gyümölcsök más bioaktív tápanyagokat is tartalmaznak. Ezekhez tartoznak a flavonoidok, amelyeknek magas antioxidáns hatást tulajdonítanak – a növényi eredetű táplálékoknak ezért nagyon fontos szerepet kell szánni az étkezésben.

Miben található meg? Zöldségekben és gyümölcsökben.

Szelén

A szelénnek, az antioxidáns tulajdonságú enzim, a glutation peroxidáz alkotóelemeként nagy a jelentősége. Mivel a folyamat közben felhasználódik, ismét pótolni kell táplálékkal. Különösen a proteinnel kötött szelént hasznosítja a szervezet nagyon gyorsan és szinte teljes mértékben, ezért táplálék-kiegészítőnek is alkalmas.

Miben található meg? Búzacsírában, korpában, tonhalban, hagymában, paradicsomban, brokkoliban

Cink

A cink az immunrendszert támogatja, mert hatással van a fehérvérsejtek képződésére és átalakulására. A hormonok és majdnem minden enzim csak akkor lesznek aktívak, ha elegendő cink áll rendelkezésükre. A cink stabilizálja a vércukor-szabályozó inzulin szerkezetét, és részt vesz a nehézfémek kiválasztásában, emellett az immunegyensúly egyik fontos szabályozó eleme.

Miben található meg? Húsokban, májban, hüvelyesekben és tojásban.

Réz

Minden oxigént átalakító sejtnek szüksége van rézre, amely az enzimek és rajtuk keresztül a sejtfunkciók aktiválja. Réz a sejtlégzéshez és a vérképzéshez is kell, valamint nagyon fontos az idegszövetek és az immunrendszer számára.

Miben található meg? Gabonafélékben és májban.

Vas

A vas mérhetően a legelterjedtebb nyomelem, és fontos építőeleme a hemoglobin molekuláknak. Alkotóeleme az enzimeknek, vagyis a szervezet védekező rendszerének fontos sejtjeinek, és ezek képződéséhez is elengedhetetlen.

Miben található meg? Húsban, májban, korpában.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X