Főoldal > DIÉTA > Tények és tévedések: mítoszok a táplálkozásban

Tények és tévedések: mítoszok a táplálkozásban

0

Írta: and

Kávé Tévedés: Nyugtalanná és idegessé tesz a fogyasztása. Tény: Már egy korty kávé is rengeteg antioxidánst tartalmaz, a zöld teához hasonlóan. Naponta egy bögrényi fekete ital elfogyasztása, akár koffeintartalmú, akár koffeinmentes, véd az olyan életkorral összefüggő betegségek kialakulása ellen, mint a Parkinson- és az Alzheimer-kór. Csökkenti a szívbetegségek, a mellrák, az asztma, az epekő, sőt […]

Kávé

Tévedés:
Nyugtalanná és idegessé tesz a fogyasztása.

kave.jpg ()Tény:
Már egy korty kávé is rengeteg antioxidánst tartalmaz, a zöld teához hasonlóan. Naponta egy bögrényi fekete ital elfogyasztása, akár koffeintartalmú, akár koffeinmentes, véd az olyan életkorral összefüggő betegségek kialakulása ellen, mint a Parkinson- és az Alzheimer-kór. Csökkenti a szívbetegségek, a mellrák, az asztma, az epekő, sőt a fogszuvasodás és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is! Persze mindez csak úgy érvényes, ha korlátozottan turbózod fel cukorral, szirupokkal és tejszínnel – ezek mind csökkentik a jótékony hatásokat.

Marhahús

Tévedés:
Minden falat csordultig van telített zsírral, amely károsítja az artériákat, na és rengeteg kalóriát is tartalmaz.

Tény:
A nők számára még egészséges hetente négy alkalommal három dkg sovány marhahúst fogyasztani. A marha ugyanis CLA-t, azaz konjugált linolsavat tartalmaz, amely segíti a fogyást, gátolja a súlygyarapodást, valamint csökkenti a rák kialakulásának esélyét. Emellett vitaminokat is tartalmaz: B12-t, vasat és cinket, amelyekből a nők igencsak keveset fogyasztanak.

krumpli.jpg ()Burgonya

Tévedés:
Nagyon magas a szénhidráttartalma.

Tény:
A közepesen sült burgonya mindössze 160 kalóriát és 4 gramm rostot tartalmaz. Ugyan az átlagosnál magasabb a szénhidráttartalma, ám alacsony a glikémiás indexe, tehát lassan emeli meg a vércukorszintet, a szervezet pedig lassan emészti meg, így hosszú távú tápanyagot biztosít fogyasztója számára.

Gomba

Tévedés:
Egyáltalán nem tartalmaz vitaminokat.

Tény:
A gombában amellett, hogy riboflavint, niacint, B5-vitamint, rezet és káliumot is tartalmaz,  olyan anyagok találhatók, amelyek serkentik a fehérvérsejtek képződését, illetve hozzájárulnak a rák kialakulásának megelőzéséhez.

Garnélarák

Tévedés:
Növeli a koleszterinszintet, az artéria-eltömődés kockázatát, így akár szívbetegséget is okozhat.

Tény:
A garnéla szívbarát, ugyanis alig tartalmaz telített zsírt, és nem növeli a vérzsír szintjét. Emellett gazdag D-vitaminban, így erősíti a csontokat, csökkenti a depresszió, a magas vérnyomás, a csontritkulás és az autoimmun betegségek kialakulásának esélyét.

Baromfi-comb

Tévedés:
Ugyan lehet, hogy lédúsabb és ízletesebb a baromfi-mellnél, ám sokkal több zsírt tartalmaz.

Tény:
Valóban több a zsír a combhúsban, mint a mellben, ám telítetlen zsír található benne. Ugyanannyi mennyiségű combban viszont 25 százalékkal több vas, kétszer annyi riboflavin és cink található, ám csak 38 kalóriával tartalmaz többet a csirkemellnél.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X