Főoldal > DIÉTA > Szokj le az érzelmi étkezésről!

Szokj le az érzelmi étkezésről!

0

Írta: and

Néha a leggyötrőbb éhségrohamok akkor törnek ránk, amikor érzelmileg a legmélyebben vagyunk. Ilyenkor azért is fordulunk – tudatosan vagy épp ellenkezőleg – a finom falatok felé, mert azok valamelyest vigaszt nyújtanak, főleg, ha egy nehéz problémával kell szembenéznünk, stresszes napokat élünk, vagy olyannyira elfoglaltak vagyunk, hogy egészséges ételekre nincs időnk. A hangulat, az ételek és […]

Néha a leggyötrőbb éhségrohamok akkor törnek ránk, amikor érzelmileg a legmélyebben vagyunk. Ilyenkor azért is fordulunk – tudatosan vagy épp ellenkezőleg – a finom falatok felé, mert azok valamelyest vigaszt nyújtanak, főleg, ha egy nehéz problémával kell szembenéznünk, stresszes napokat élünk, vagy olyannyira elfoglaltak vagyunk, hogy egészséges ételekre nincs időnk.

A hangulat, az ételek és a fogyás közötti kapcsolat

Az érzelmi étkezés során az evést arra „használjuk”, hogy elfojtsuk, vagy legalább csillapítsuk a negatív emóciókat, az idegességet, dühöt, félelmet, szomorúságot, vagy a magányt. Az élet nagy horderejű eseményei ugyanúgy előidézhetik a kellemetlen érzéseket, mint a mindennapi csetepaték, és ezek egyaránt okozói lehetnek az érzelmi evésnek, amely megakadályozhatja a fogyókúrás törekvéseket. De közvetve hozzájárulhat az érzelmi étkezéshez a munkanélküliség, az anyagi gondok, a párkapcsolati konfliktusok, a fáradtság, de akár még a rossz időjárás is. Az étel akkor is megnyugvást adhat, ha rendkívül zaklatott vagy. Ha aggódsz egy közelgő esemény miatt, vagy egy már lezajlott konfrontáción rágódsz, akkor is előfordulhat, hogy inkább az ételek megnyugtató hatását keresed, semmint azt, hogy megbirkózz a fájdalmas szituációkkal.

erzelmieves2.jpg ()Tippek, hogy legyőzd az érzelmi étkezést

Noha a negatív gondolatok érzelmi étkezésbe torkollhatnak, megtehetsz bizonyos lépéseket, amelyekkel kontrollálhatod az ételek utáni sóvárgást, és megújíthatod az eredményes súlyvesztés reményében tett fáradozásaidat. Hogy kiküszöböld az érzelmi étkezés ártó hatásait, próbáld ki ezeket a tippeket!

Szelídítsd meg a stresszt
Ha nálad a stressz minden baj forrása, így az érzelmi evésé is, próbálj ki minél többféle stressz oldó technikát, például a jógát, a meditációt vagy a relaxációt.

Azonosítsd az éhség természetét
Döntsd el, hogy az éhség fizikai vagy érzelmi jellegű! Ha csak néhány órája ettél, nem is korog a gyomrod, de már megint valami harapnivaló után nyúlnál, könnyen lehet, nem is vagy valójában éhes. Ilyenkor adj még egy kis időt magadnak, várd ki, amíg elmúlik a finomságok utáni epekedés.

Vezess táplálkozási naplót
Vesd papírra, mi került a tányérodra, milyen mennyiségben, és azt is, hogy mikor fogyasztottad el. Jegyezd le az érzéseidet is, amelyek akkor kerítettek hatalmába, amikor étkeztél, és azt is tüntesd fel, mennyire voltál éhes. Ez lehet, hogy első látásra macerásnak tűnik, de idővel tisztán kirajzolódik, esetedben milyen kapcsolat áll fenn a hangulatod és az ételek között.

A támogatás ereje
Könnyebben eshetsz áldozatul az érzelmi evésnek, ha híján vagy egy támogató társaságnak. Bátran támaszkodj a családodra, a barátaidra, vagy ha esetleg nem megfelelő a tőlük kapott segítség, keress fel egy szakembert, aki más szemszögből tekint a problémára.

Győzd le az unalmat
Ahelyett, hogy akkor is csipegetnél, amikor nem vagy éhes, inkább tereld el a figyelmed. Sétálj egy nagyot, nézz meg egy jó filmet, játssz a cicáddal, a kutyáddal, hallgass zenét, olvass, szörfözz a neten, vagy hívd fel a legjobb barátnődet.

Állj ellen a csábításnak
Ne tarts otthon „vigaszfalatokat”, ha nehezedre esik ellenállni. Ha mérges vagy, esetleg szomorú, halaszd későbbre az élelmiszerboltba tervezett látogatásod, amíg teljesen meg nem nyugszol.

Ne foszd meg magad mindentől
Ha kitűzöl magad elé jó néhány kilót mínuszban, sokszor elköveted azt a hibát, hogy túlságosan megnyirbálod a bevitt kalóriák számát, ugyanazokat az étkeket eszed, és száműzöd valamennyi élvezetet jelentő falatot. Pedig ezzel csak ellentétes hatást érsz el, csak még jobban fogsz vágyakozni a tiltólistás ételek után, különösen, ha azok bizonyos érzelmekre adott válaszként funkcionálnak. Alkalmanként nyugodtan élvezd a kényeztető fogásokat, és törekedj rá, hogy változatos legyen az étrended, mert ezzel megzabolázható az érzelmi evés is.

Egészséges rágcsálnivaló
Ha erős késztetést érzel rá, hogy az étkezések között is rágcsálj valamit, válassz alacsony zsírtartalmú, alacsony kalóriájú nassot, friss gyümölcsöt, zöldségeket, amelyet zsírszegény öntettel is megbolondíthatsz, vagy csipegess natúr pattogatott kukoricát. Vagy kísérletezz a kedvenc ételeid alacsony zsírtartalmú, alacsony kalóriájú verziójával!

Aludj eleget
Ha állandóan fáradt vagy, akkor emiatt is többet nassolhatsz, hogy fellendítsd az energiaszinted. Ha teheted, szundíts egyet délután, vagy ha ez kizárt, térj nyugovóra korábban.

Ha semmi sem segít
Ha bevetetted valamennyi önsegítő opciót, ám még mindig nem tudod kontrollálni az érzelmi evést, fontold meg egy profi szakember vezetésével történő terápia lehetőségét, ami a mentális egészségedért rengeteget tehet. A gyógyítás ezen fajtája segít abban, hogy megtudd, milyen motivációk rejlenek az érzelmi étkezés hátterében, valamint a problémamegoldás új módszereivel is megismertet. A terápia amiatt is lényeges, hogy felfedezd, nem szenvedsz-e étkezési rendellenességben, amely némely esetben kapcsolatban állhat az érzelmi étkezéssel.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X