Főoldal > DIÉTA > Ezt edd, ha migréned van!

Ezt edd, ha migréned van!

diétaétkezésfejfájásmigréntáplálkozás
0

Írta:

Sajnos a migrén sok nőt érint, legtöbbjüknek a mindennapjait is megnehezíti a betegség. Kis odafigyeléssel és néhány szabály betartásával azonban megelőzheted a kínzó fejfájás kialakulását, vagy enyhítheted a már meglévő fájdalmakat.

Van, amit nem szabad

Ha tudod, hogy migrénre hajlamos vagy, akkor már könnyű lesz a dolgod, hogy megelőzd a rohamokat. Mindössze annyit kell tenned, hogy néhány dolgot kiiktatsz az étrendedből.

Leginkább a csokoládéról, sajtról, koffeintartalmú italokról, valamint a citrusfélékről tartják úgy, hogy a bennük lévő anyagok még az általánosnál is súlyosabb fejfájást képesek előidézni az arra érzékenyeknél, tehát ezek fogyasztását jobb elkerülnöd. Szintén rosszat tesz mindenfajta alkoholtartalmú ital, főleg a vörösbor. Ritkán, kis mennyiségben még nem okoz rohamot, de ha többet iszol a kelleténél, számíthatsz a kellemetlen hatásokra.

Praktikus lehet, ha naplót vezetsz fejfájásaidról. Jegyezd fel mit ettél, mielőtt elkezdődött a roham, így megfigyelheted, mi az, amitől kialakul, így könnyedén elhagyhatod ezeket az ételeket.

migren2.jpg ()

Egyél gyakran, keveset

A vércukorszint hirtelen csökkenése is okozhat súlyos rohamot, ezért a migrénes betegeknek tanácsos egy nap többször könnyű ételeket magukhoz venniük. Ha gyakran ébredsz fejfájásra az éjszaka közepén vagy reggel, az is a vércukorszint csökkenésének tudható be. Lefekvés előtt harapj néhány falatot, reggel pedig kezdj reggelivel, hogy elkerült a problémát. Jótékony hatásúak lehetnek a tengeri halak is, mivel a bennük lévő többszörösen telítetlen zsírsavaknak enyhe gyulladáscsökkentő hatása van az egész szervezetre.

Főzve vagy teaként is csodaszer lehet a gyömbér. Ez az Ázsiában mindennapi használatban lévő növény egyszerre hat az emésztő- és az idegrendszerre is, így a migrén több tünetét képes egyszerre csökkenteni.
Ha ezeknek megfelelően változtatod meg étrendedet, néhány nap múlva érezni fogod a változásokat.

A sport is okozhatja

A kiszáradás is gyakran okoz fejfájást. A nagy melegben, vagy nehéz fizikai munka után is fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot vegyél magadhoz. Az ilyenkor fellépő hírtelen fájdalom azonnali vízpótlással gyorsan elmulasztható. Sportolás közben is tartsd ezt szem előtt. Jó, ha többször iszol edzés közben egy-egy korty vizet vagy izotóniás italt, hogy megelőzd a migrén kialakulását.

Gyógynövényes tipp

Bár a már elkezdődött migrénre nem hat, a rohamok sűrűségét igen hatékonyan csökkenti az őszi margitvirág. A növény friss leveleire lesz szükséged, amiket meg is vásárolhatsz, de akár otthon egy cserépben is nevelgetheted, hogy mindig kéznél legyen. Napi két levelet kell valamelyik étkezésednél az étellel együtt elfogyasztanod. Rövid időn belül csökkenni fognak a rohamaid. Fontos, hogy a leveleket ne önmagában fogyaszd, mert szájfekélyt okozhatnak.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X