Főoldal > DIÉTA > Hay-féle diéta – árt vagy használ?

Hay-féle diéta – árt vagy használ?

diétaélelmiszerfehérjeszabályszénhidrát
0

Írta: and

A Hay-féle diétát Dr. William Hay, amerikai orvos dolgozta ki a múlt század első felében. Az általa felvázolt elmélet szerint a legtöbb betegséget a szervezetünk rendellenes vegyi összetétele okozza, amit a túl sok hús és finomított szénhidrát okoz. Úgy gondolta erre a problémára az a tökéletes megoldás, ha fehérjét és szénhidrátot nem fogyasztunk egyszerre, mert […]

A Hay-féle diétát Dr. William Hay, amerikai orvos dolgozta ki a múlt század első felében. Az általa felvázolt elmélet szerint a legtöbb betegséget a szervezetünk rendellenes vegyi összetétele okozza, amit a túl sok hús és finomított szénhidrát okoz. Úgy gondolta erre a problémára az a tökéletes megoldás, ha fehérjét és szénhidrátot nem fogyasztunk egyszerre, mert bélrendszerünk ezt nem képes egyszerre megemészteni.

Emellett említést tesz az úgynevezett semleges ételekről is. Ezeknek nagyon fontos szerepük van a mindennapi táplálkozásban, hiszen az elmélet szerint ezek a semlegesnek mondható alapanyagok mind a szénhidrátokkal, mind a fehérjékkel korlátlanul fogyaszthatók együtt, nem okoznak problémát. Tehát Dr. Hay azt tanácsolja, hogy az említett ételcsoportokat különítsük el egymástól, hiszen ezzel a módszerrel, sokkal egészségesebben élhetünk.

A Hay-féle módszer szerint a következőképpen rendszerezhetők az élelmiszerek:

Szénhidrátok – teljes kiőrlésű gabona, liszt, kenyér, tészta, barnarizs, banán, krumpli, méz, datolya, félig feldolgozott cukor

Fehérjék – hús, friss hal, tejtermékek

Semleges – növényi zsírok és olajok, állati zsírok, vaj, margarin, túró, tojássárgája, leveles saláta, póréhagyma, sárgarépa, kelkáposzta, spárga, bab, zöldborsó, spenót, retek, zeller, karalábé, uborka, tök, káposzta, ribiszke, mazsola, fűszernövények

shutterstock_68798563.jpg ()A diéta előnyei

Bár Dr. Hay állításait nem támasztják alá tudományos bizonyítékok, azért mégis van benne valami, amit még ma is betart mindenki, aki egészségesen szeretne táplálkozni. Néhány pontjában bizony egyezik a mai elvekkel. Például abban, hogy eszerint is sok gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű liszt fogyasztása ajánlott az egészséges táplálkozást szem előtt tartóknak. Emellett ugyanúgy korlátozza a zsírbevitelt, mint a többi diéta. Ezen kívül nem sok jó van benne a szakemberek szerint, de egyesek biztosan állítják, hogy segít az emésztési zavarokkal küzdőknek, és javítja az élet minőségét.

Íme, a Hay-féle diéta minta napja

Reggeli – Fogyassz sok friss gyümölcsöt vagy száz százalékos gyümölcslevet. Esetleg egy pohár joghurtot.

Ebéd – Egy adag hús, hal, tojás, vagy sajt, ami mellé köretnek nyers saláta, párolt zöldség vagy főzelék az ajánlott. Desszertnek friss alma vagy narancs a legjobb.

Vacsora – Héjában főtt burgonya, vajjal vagy vajas Graham-kenyérrel. Párolt zöldség, saláta vagy zöldfőzelék. Utána néhány szem füge.

Négy szabály, amit be kell tartani, ha ezt választod

1. Szénhidrátot sose fogyassz együtt fehérjével, és savas gyümölcsökkel.

2. Az ételeid legnagyobb részét a zöldségek és gyümölcsök tegyék ki.

3. Csak kis mennyiségben fogyasztható fehérje, szénhidrát és zsír. A finomított és feldolgozott élelmiszerek szintén kerülendők.

4. A különböző típusba tartozó ételek elfogyasztása között legalább négy óra teljen el.

A szakértő véleménye

A módszert az orvostudomány tökéletesen cáfolta, mivel kiderült, hogy az ételek pár kivételtől (főként finomított zsiradékok, szénhidrátok – keményítő, vaj, margarin, asztali cukor) mindig eltérő arányban, de együtt tartalmazzák a különböző tápanyagokat, elkülönített emésztésük ezért lehetetlen. Ráadásul a szervezet gond nélkül állít elő egyszerre fehérjét és szénhidrátot bontó enzimeket. A módszer kiváltotta fogyás azon alapul, hogy a gyümölcsök és zöldségek dominálása az étrendben alacsonyabb energiabevitelt idéz elő, így a fogyás oka nem az ételek kombinálása, hanem az energia-megszorítás. Egy dietetikus gond nélkül tud hizlalni bárkit ezzel az étrenddel is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X