Főoldal > DIÉTA > Tudd meg, te is ételfüggő vagy-e!

Tudd meg, te is ételfüggő vagy-e!

ételfüggőfelismerésmegoldástünet
0

Írta: and

Ha az alábbi pontok jellemzők rád, bizony te is az ételfüggők közé tartozol! De ne aggódj, van megoldás! 1. Akkor is eszel, ha nem vagy igazán éhes A fejlett országokban különösen jellemző, hogy a hatalmas kínálat láttán az ember nem tudja megállni, hogy ne térjen be egy hamburgerért a legközelebbi gyorsétterembe, még akkor is, ha […]

Ha az alábbi pontok jellemzők rád, bizony te is az ételfüggők közé tartozol! De ne aggódj, van megoldás!

1. Akkor is eszel, ha nem vagy igazán éhes

A fejlett országokban különösen jellemző, hogy a hatalmas kínálat láttán az ember nem tudja megállni, hogy ne térjen be egy hamburgerért a legközelebbi gyorsétterembe, még akkor is, ha amúgy egyáltalán nem érzi, hogy éhes lenne. A szemed kívánja, hogy egyél valamit, ezért majszolsz folyton.

2. Étkezés után bűntudatod van

A túlevés után szinte automatikusan jön a megbánás, és már előre látod magad plusz 20 kiló felesleggel, de még ezek után sem fogod mérsékelni az ételadagodat. Máris beindul egy ördögi kör, amelyből nagyon nehéz kitörni.

etelfuggo2.jpg ()3. Nem tudod abbahagyni az evést

Bizonyára téged is fenyegettek már meg kiskorodban, hogy addig nem lesz desszertet, amíg meg nem eszel mindent a tányérodról. Ugyanez megy pepitában most is, csak itt már nem fenyeget senki, hanem magadtól nem tudod megállni, hogy ne egyél még egy szelet sütit, ami szinte kínálja magát, hiába érzed úgy, hogy mindjárt szétdurransz.

4. Állandóan valami étel után sóvárogsz

Hiába ért véget 5 perce az ebéd, te máris valami nassolnivaló után sóvárogsz. Nem kizárt, hogy ilyen helyzetekre már előre be van készítve egy kis csoki vagy ropi az íróasztalod fiókjába.

5. Pillanatnyi megkönnyebbülést érzel, mikor eszel

Az étkezés nálad felér egy katarzissal. Mikor eszel, megfeledkezel minden problémádról, és csak az evésnek élsz. Ezért is akarod minél hosszabban elnyújtani. Ha mégis abba kell hagynod, akkor jelentkezik a szokásos bűntudat.

Segíts magadon!

1. Vezess étkezési naplót!

Így sokkal objektívebben tudod szemlélni az étkezésed, és nem tudod becsapni magad, hisz a napló szembesít azzal – ha becsületesen vezeted – hogy mit termeltél be aznap.

2. Kombináld a szénhidrátot fehérjével

Ez a duó szinten tartja a vércukor-szinted, és megóv attól, hogy rossz, depresszív hangulatba kerülj, és, hogy ezt hatalmas kajálásokkal kompenzáld majd.

3. Éhes vagyok?

Tedd fel magadnak ezt a kérdést valahányszor a hűtő felé vennéd az irányt. Ha az étel utáni vágyad nem éhségből ered, akkor fordíts a nassolnivalóknak hátat, mivel utána csak bűntudatod lesz. Add meg a szervezetednek, amit igényel, de ne vidd túlzásba. Sokan összetévesztik például a szomjúságot az éhséggel.

4. Foglald le magad valami mással!

Ha úgy érzed, hogy nem vagy éhes, mégis rágcsálnál valami, tereld el a figyelmed valami más tevékenységgel. Csetelj a barátaiddal, nézz meg egy részt a kedvenc sorozatodból (chips nélkül), vagy menj ki, és fuss pár kilométert, így a bűntudatod is enyhül.

Természetesen a túlevésnek is vannak fokozatai, így súlyos esetben érdemes szakember, pszichológus segítségét kérni, mert önerőből az illető már nem tud kimászni a problémájából.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X