Főoldal > DIÉTA > Egyél zöldet minden mennyiségben!

Egyél zöldet minden mennyiségben!

egészségételzöldzöldség
0

Írta: and

A megfelelő mennyiségben fogyasztott zöld színű zöldségek és gyümölcsök számos betegség kialakulásának lehetőségét csökkentik, mint a daganatos megbetegedések és a szív- és érrendszeri betegségek. De persze ezeken kívül más jótékony hatásaik is vannak. Karotintartalmuk szerepet játszik a bőr és a szemek egészségének megőrzésében, például a lutein javítja a látást, valamin tartalmaznak K-vitamint, ami a megfelelő […]

A megfelelő mennyiségben fogyasztott zöld színű zöldségek és gyümölcsök számos betegség kialakulásának lehetőségét csökkentik, mint a daganatos megbetegedések és a szív- és érrendszeri betegségek. De persze ezeken kívül más jótékony hatásaik is vannak. Karotintartalmuk szerepet játszik a bőr és a szemek egészségének megőrzésében, például a lutein javítja a látást, valamin tartalmaznak K-vitamint, ami a megfelelő véralvadásban kap szerepet.

Articsóka

zold2.jpg ()Levelét régóta használják a népi gyógyászatban. Serkenti a máj szöveteinek regenerálódását, epehajtó, csökkenti a koleszterinszintet, valamint segíti az emésztést. Nagyon jó hatással lehet magas vérnyomás esetén, érelmeszesedés csökkentésében, de jó cukorbetegeknek, valamint vesebetegeknek. Gyökere antibiotikus hatású.

Brokkoli

Jelentős szerepet tulajdonítanak rákmegelőző hatásának. Megtalálható benne egy szulforafan nevű anyag, ami segít, hogy a szervezetben beinduljon a daganatos sejteket elpusztító természetes folyamat. Rendkívül sok ásványi anyagot tartalmaz, mint a kálium, a kalcium, a magnézium, a nátrium, a vas, a cink és a foszfor, de nagyon gazdag vitaminokban és flavonoidokban is. Fogyasztása segít rendben tartani az emésztést és a bélrendszer egészségét.

Cukkini

Héjában nagy mennyiségben található béta-karotin, ami védő hatású, de nagyon sok C-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort, mangánt, cinket és szelént is tartalmaz. Vitaminjainak és ásványi anyagainak köszönhetően nagyon jó immunerősítő, víztartalma pedig segíti a szervezet méregtelenítését. Energia és zsírtartalma nagyon alacsony, ezért nagyon jó fogyókúrázóknak is.

Káposzta

A káposztafélék családjának minden tagja gazdag C-, E-, B1- és K-vitaminban, kalciumban, foszforban, káliumban, magnéziumban, vasban és folsavban. Fogyasztása nagyon jót tesz a szívnek, a fogaknak és a csontoknak. Magas rosttartalma serkenti az emésztést, és tisztítja a szervezetet. Kedvező hatással van a különböző bőrbetegségekre, a reumára és a köszvényre. Fitovegyületei, antioxidáns vitaminjai, és polifenoljai segítenek a daganatok kialakulásának megelőzésében.

Spárga

Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, sok káliumot, C-vitamint és karotint. Elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert. Javítja a vérkeringést, és segíti a szervezet méregtelenítését.

Spenót

Rendkívül gazdag vitaminokban és antioxidánsokban, így jó lehet a rák megelőzésében. Segíti a gyomor működését. Tartalmaz oxálsavat, ami nagy mennyiségben vesekövet okozhat, azonban ismert az emésztésserkentő és vastagbéltisztító hatása is. Hatóanyagai hatékonyan erősítik az immunrendszert, segíti a sejtek regenerálódását.

Zeller

Különlegessége, hogy nagyon gazdag szerves nátriumban, ami hatékonyabbá teszi a kalcium felszívódását. Erős vízhajtó, étvágycsökkentő, nyugtató és potenciajavító. Tartalmaz még kalciumot, foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot, B- és C-vitaminokat, valamint nyomelemeket. Máj és nyirokrendszer tisztító hatású, de javítja az emésztést és a veseműködést is.

Wellness Cafe tipp:
Természetesen a legegészségesebb, ha nyersen salátaként fogyasztod ezeket a zöldségeket, de készíthetsz belőlük ínycsiklandó leveseket, főzelékeket, vagy párolt köretet is. Azonban ne feledd, értékes hatóanyagai mégiscsak nyersen a legjobbak.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X