Szerencsére sokféle retekkel gazdagíthatjuk az étrendünket, változatosabbá téve azt. Kisebb-nagyobb piros gumójú a hónapos retek, nagy, kígyóuborka nagyságú, fehér színű a jégcsapretek, a fekete retek akkora, mint a cékla, de fekete a héja. Kicsit „borsos-mustáros” ízük lehet, illetve kissé csípős. Tápértékük minimális: 100 grammban 15 kalória, 1,2 gramm fehérje, 2,2 gramm szénhidrát, hanyagolható mennyiségű zsír, […]
Szerencsére sokféle retekkel gazdagíthatjuk az étrendünket, változatosabbá téve azt. Kisebb-nagyobb piros gumójú a hónapos retek, nagy, kígyóuborka nagyságú, fehér színű a jégcsapretek, a fekete retek akkora, mint a cékla, de fekete a héja.
Kicsit „borsos-mustáros” ízük lehet, illetve kissé csípős. Tápértékük minimális: 100 grammban 15 kalória, 1,2 gramm fehérje, 2,2 gramm szénhidrát, hanyagolható mennyiségű zsír, és közel 1 gramm rost. Ugyanakkor fontos a vitamin-, ásványi anyagtartalmuk: B1-, B2- és P-vitamin. A C-vitamin tartalma 30-50 mg / 100 g között változik. A benne lévő kálium, réz, cink, magnézium mennyisége említésre méltó. Antioxidánsok közül a karotenoidok, polifenolos vegyületek találhatók meg bennük. Gazdagok mustárolajban, és raphanol jellegű vegyületekben. A legmagasabb tápanyagértékkel a fekete retek bír. Hűtőben, fóliazacskóban 2-10 napig, fajtától függően tárolhatjuk. A japán, kínai konyhában főve is kínálják.
Ezzel az étrenddel sikerülhet a rostgazdagsága miatt akár a székrekedéses állapoton is javítani, és mellékhatásként a relatív zsírszegénység-, egyszerű szénhidrátszegénység miatt, akár 2-3 kilótól is megszabadulni.
1. nap + 2 l víz
Reggeli:
1 db tökmagos zsemle, 4-5 szelet light marha párizsi, egy csomag hónapos retek
Tízórai:
2-3 db kisebb mandarin
Ebéd:
20 dkg natúr halfilére morzsolunk 2-3 dkg fűszer vajat, és 6 percre mikróhullámú sütőben készre pároljuk, 25 dkg párolt kukoricás vegyes zöldség
Uzsonna:
2 db erdei gyümölcsös Jó Reggelt keksz
Vacsora:
2 nagy fej friss gombát megtöltünk 2-2 evőkanál Cottage sajttal, és 2 szelet graham pirítóssal fogyasztjuk
2. nap + 2 l víz
Reggeli:
1 db korpás zsemle, hagymás, zöldpaprikás rántotta 1 db tojásból
Tízórai:
10-10 dkg friss retket, almát és sárgarépát lereszelünk, 1 teáskanál mézzel megcsorgatva összekeverjük
Ebéd:
Kevés rizzsel, sok darált csirkemellel rakott kínai kel, joghurttal sütve
Uzsonna:
1 db gesztenyerúd (olyan, mint a túró rudi)
Vacsora:
1/3-d paradicsomos kenyér, joghurtos tzadzikivel
3. nap + 2 l víz
Reggeli:
2 szelet lenmagos pirítós, 1-1 kávéskanál mézzel, 1 nagy alma
Tízórai:
1 nagy körte
Ebéd:
Retek krémleves
Hozzávalók 1 személyre(tisztított mennyiség):
10 dkg reszelt fekete retek
só, aprított petrezselyem zöld, őrölt bors,
0, 5 dl sovány joghurt
1 teáskanál teljes kiőrlésű liszt
2 evőkanál retek csíra
Elkészítés:
A retket 3 dl vízben felteszünk főzni, befűszerezzük ízlés szerint sóval, aprított petrezselyem zölddel, őrölt borssal. Kb. 15 percnyi főzés után 0, 5 dl sovány joghurtban elkevert teljes kiőrlésű liszttel habarást készítünk, és azt a leveshez adjuk, azzal együtt kiforraljuk. Retekcsírával megszórva fogyasztjuk!
Barna rizseshús:
3 dkg nyers rizsből, 15 dkg csirkemell filéből, és 5-5 dkg sárgarépából, karalábéból, hagymából, és zöldborsóból készítünk.
Uzsonna:
1 kicsi Actívia aszalt szilvás joghurt
Vacsora:
sajtos salátapalacsinta(5 adag -1 adag két egymásba fektetett saláta levél-saláta levélbe egyenként teszünk 1-1 szelet trappista light sajtot, és palacsinta szerűen feltekerjük), 1 db magos zsemle, 2 dl céklalé,
4. nap+ 2 l víz
Reggeli:
3 dl író, 1 db kornspitz
Tízórai:
20 dkg ananász (friss vagy konzerv)
Ebéd:
retekfőzelék (úgy készül, mint a karalábéfőzelék), majorannás párolt májjal
Uzsonna:
1 db habos puding
Vacsora:
2 sz. májkrémes teljes kiőrlésű kenyér, uborkasaláta bőven
5. nap+ 2 l víz
Reggeli:
5 dkg sovány túró, fél dl sovány joghurt, 1 evőkanál meggydzsemmel összekeverve, 2 db szezámos wasa, vagy egyéb ropogós kenyér (abonett féle)
Tízórai:
1 db medve joghurtos sajt, egy nagy sárgarépa
Ebéd:
tarhonyás hús (a szokásos adag fele)+ reteksaláta bőven, ami úgy készül, mint a káposztasaláta +2 evőkanál retek csíra
Uzsonna:
15 db mandula
Vacsora:
paraszt omlett:
Teflon edénybe meg pár csepp olajon megpárolunk 20 dkg karfiolos zöldségköretet+5 dkg lilahagymát, majd összekeverjük 1 db egész tojással+1 db tojásfehérjével
6. nap+ 2 l víz
Reggeli:
¼-d olívás kenyér, 5 dkg sovány füstölt tarja, egy nagy kaliforniai paprika
Tízórai:
1 nagy körte
Ebéd:
zöldbabos marharagu (marhapörkölt 30 dkg zöldbabbal összepárolva)
Uzsonna:
10-10 dkg friss retket, körtét és sárgarépát lereszelünk,
1 evőkanál mazsolával és 1 teáskanál mézzel megcsorgatva összekeverjük
Vacsora:
1 db szardínia konzerv levétől lecsepegtetve, ¼-d olívás kenyér, paradicsom bőven
7. nap+ 2 l víz
Reggeli:
10 dkg light mozzarella sajt, 1 db korpás császárzsemle (SPAR-ban is kapható), 1 nagy sárgarépa
Tízórai:
1 nagy banán
Ebéd:
45 dkg mirelitt parajpüré kevés fokhagymával, pici sóval megpároljuk, majd egy egész tojással sűrítjük
Uzsonna:
kókuszos müzliszelet
Vacsora:
Sonkás reteksaláta:
10 dkg sajtos selyem sonka metélve, összekeverjük szintén metéltre vágott fél fejnyi jégsalátával, és 20 dkg reszelt jégcsap retekkel, 2 evőkanál retek csírával 0,5 dl sovány joghurttal, 1 db szójás kiflivel fogyasztjuk.