Főoldal > DIÉTA > Fogyj és erősödj citrusfélékkel!

Fogyj és erősödj citrusfélékkel!

C-vitamincitrusgyümölcssárga
0

Írta: and

A citrusfélék, vagyis a narancs, a citrom, a zöld citrom, a grapefruit és a mandarin minden táplálékunk közül a legfőbb C-vitamin forrásunk. Ennek a tulajdonságuknak köszönhető, hogy nagyon jó immunerősítő hatásúak, és rendkívül jól használhatók számtalan betegség, mint a bőrbetegségek, megfázás, influenza, és emésztési problémák gyógyítására. Ezek a gyümölcsök, főleg a narancs és a grapefruit […]

A citrusfélék, vagyis a narancs, a citrom, a zöld citrom, a grapefruit és a mandarin minden táplálékunk közül a legfőbb C-vitamin forrásunk. Ennek a tulajdonságuknak köszönhető, hogy nagyon jó immunerősítő hatásúak, és rendkívül jól használhatók számtalan betegség, mint a bőrbetegségek, megfázás, influenza, és emésztési problémák gyógyítására.

Ezek a gyümölcsök, főleg a narancs és a grapefruit a fogyókúrázók számára is nagyon hasznosak lehetnek. Amellett, hogy segítik az emésztést, és fontos szerepet játszanak a szervezet méregtelenítésében is, úgy tartják, hogy fokozzák a zsírégetést. Segítségükkel könnyedén megszabadulhatsz pár kilóval rövid idő alatt.

Citrom

Mivel a citrom túlságosan savanyú, bár vannak, akik épp ezt szeretik, inkább csak ízesítésre használjuk. Kedvelt hozzávalója italoknak, halételeknek, süteményeknek, és elmaradhatatlan kelléke a hagyományos távol-keleti pácoknak.
A citrom a megfázás, az influenza, az emésztési zavarok és a gyomorégés egyik legjobb ellenszere, ezen kívül stimulálja a májat és a hasnyálmirigyet, csökkenti a koleszterinszintet. Antibakteriális hatásának köszönhetően jól gyógyítja a torokfájást, sőt még pattanások ellen is tökéletes gyógyír, valamint erős antioxidáns.

Mi van benne?
C-vitamin, B- és E-vitamin, kálium, magnézium, kalcium, foszfor, réz, cink, vas, mangán, bioflavonoidok, limonén

Narancs

citrus2.jpg ()Egyetlen gyümölcs több C-vitamint tartalmaz, mint amire egy felnőttnek naponta szüksége van. A narancsnak szinte minden része tökéletesen egészséges. A gerezdek közötti hártya pektint, oldható rostanyagot tartalmaz, ami csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint ebben nagyon sok antioxidáns bioflavonoid is található, ezért sokkal egészségesebb magát a gyümölcsöt fogyasztani, mint csak a levét. Ezek a gyümölcsben is megtalálható bioflavonoidok erősítik az érfalakat, és segítenek a szervezetben semlegesíteni a káros szabadgyököket. A narancs fogyasztása amellett, hogy stresszűző, fokozza a vas felszívódását is.

Mi van benne?
A-, B6-, C-vitamin, tiamin, folsav, magnézium, kálium, foszfor, vas, riboflavin, fehérjék, limonén

Grapefruit

A narancshoz hasonlóan egy darab grapefruit is fedezi a napi C-vitamin szükségletünket. Lédús húsa, a benne lévő hártyák, és a fehér héj kis mennyiségben is rendkívül egészségesek. Bár a sárgás színű is nagyon jó, a rózsaszín és a vörös még annál is több vitamint tartalmaz, így nagyon jó gyógyszerek és immunerősítők lehetnek. Mint minden citrusféle, ez is antioxidáns hatású, segíthet a rák megelőzésében. Vitamin tartalmának köszönhetően mindenféle kórokozók ellenszereként alkalmazható. Csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, és stimulálja az emésztőrendszert, valamint erős méregtelenítő is.
Ha gyógyszert szedsz, azonban vigyázz vele, mert csökkentheti a hatásukat és felszívódásukat.

Mi van benne?
A-, C-vitamin, folsav, kálium, bioflavonoidok, citromsav, fenolsav, rostok, pektin, cukrok

Mandarin

Bár nagyon egészséges, jó immunerősítő, egyetlen hátránya, hogy elég sok cukrot tartalmaz. Két társához hasonlóan ez az apró gyümölcs is képes csökkenteni a koleszterinszintet, a benne lévő pektinnek köszönhetően, valamint antioxidáns hatású, segít megelőzni a káros szabad gyökök okozta hatásait. Ezek mellett javítja a vérkeringést, és kiváló ellenszere lehet a torokfájásnak is.

Mi van benne?
C-, B1-vitamin, kálium, folsav

Wellness Cafe tipp:
Méregteleníts és fogyókúrázz egy hétig citrusfélékkel. Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy a napot valamilyen citrusféle levének ivásával kezded. Tízóraira és uzsonnára egyél narancsot, mandarint vagy egy pohár joghurtot, vacsorára pedig sok zöldséget és egy kis sovány húst.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X