Főoldal > DIÉTA > Fogyni akarok, de gyorsan!

Fogyni akarok, de gyorsan!

csodamódszerfogyasztószerfogyókúraveszély
0

Írta:

Mostanában kizárólag párolt csirkét és zöldséget ehetek, mert a párom, Ági fogyókúrába kezdett, és gyors eredményt szeretne. És ez nem csak a szokásos ünnepek utáni vagy tél végi diéta, ugyanis a tavalyról megmaradt üdülési csekkekből befizettünk egy március eleji wellnessutat, és azt szeretné, ha ott már olyan tökéletesen állna rajta a fürdőruci, mint tavaly nyáron, […]

Mostanában kizárólag párolt csirkét és zöldséget ehetek, mert a párom, Ági fogyókúrába kezdett, és gyors eredményt szeretne. És ez nem csak a szokásos ünnepek utáni vagy tél végi diéta, ugyanis a tavalyról megmaradt üdülési csekkekből befizettünk egy március eleji wellnessutat, és azt szeretné, ha ott már olyan tökéletesen állna rajta a fürdőruci, mint tavaly nyáron, amikor megvette. Na jó, de akkor naponta jártunk futni Ágival, és a melegben a nehéz ételeket is könnyebb volt kerülni. Most egyetlen lehetőségként a gyors és látványos fogyás maradt – gondolja ő, pedig bizony isten, jól áll neki az pár kiló plusz. Csak mosolygósabb lett tőle és egy icipicit kerekebb (de éppen a jó helyen). Rendben, fogyózzunk, nekem sem fog ártani – gondoltam, de amikor azt láttam, hogy a neten keresgél anyagcsere-gyorsító csodaszerek után, azt már nem néztem jó szemmel.

– Tudod, hogy mennyire veszélyesek ezek? – kérdeztem tőle.

– Ugyan már – felelte Ági. – Nincs olyan barátnőm, aki ne szedne valamit, vagy ne hinne egyik-másik csodamódszerben. Ott van például Marcsi, aki kilencven napos diétát tart, és már hat kilót leadott. Csak nekem nincs kilencven napom az utazásig…

Ekkor határoztam el, hogy utánaolvasok a témának és körbekérdezek.

dietacikk.jpg ()Ki akar karcsúbb lenni?

Meglepő eredményre jutottam: a baráti körömben végzett nem reprezentatív felmérésből kiderült, hogy a 20 és 35 év közötti nők mind egy szálig szeretnének karcsúbbnak látszani (eddig nincs hírértéke a dolognak) függetlenül attól, hogy van-e párjuk vagy éppen szinglik (ez viszont hír a javából), vagyis a lányok nem értünk, pasik kedvéért, hanem a jobb önkép érdekében akarnak fogyni. Érdekes még, hogy a megkérdezettek hetven százaléka megbízik a világhálón beszerezhető „fogyasztószerekben”, vagyis elhiszi, hogy az ajánlatok nem ígérnek lehetetlent, és eredeti, külföldről beszerezhető készítményt kapna kézhez, ha az internetről rendelne. Ugye, kicsit naivnak tűnnek az ismerőseim? De tedd a kezedet a szívedre: te vajon hányszor győződtél meg a vásárolt készítmények eredetéről vagy éppen arról, hogy a termék a beígért tulajdonságokkal rendelkezik-e valójában? Pedig az étrend-kiegészítőknél fokozottan érdemes óvatosnak lenni!

Nem diéta, lelki segítség kell!

„Szinte hetente piacra kerül egy a korábbiaknál sokkal hatékonyabbnak kikiáltott fogyókúrás készítmény – mondja Zámbori Zita dietetikus. – Nem lehet igazán trendekről beszélni, bár az kimondható, hogy jelenleg reneszánszukat élik a nagyon alacsony tápanyagtartalmú fogyókúrák, amelyek állítólag napok alatt eltüntetik az évek alatt felszedett kilókat. Valójában azonban tönkreteszik a szervezet anyagcseréjét és további hízáshoz vezetnek.” Zita szerint többnyire nem azok keresik a testtömegcsökkentő szereket, akik felesleges kilóktól szeretnének megszabadulni. Gyakran súlyos párkapcsolati vagy egyéb lelki problémák húzódnak meg a háttérben, vagyis a fogyni vágyók úgy gondolják, hogy az előnyösebb testalkat hozzájárul saját maguk elfogadásához vagy környezetük megnyeréséhez. Ebből következően többségüknek nem testi, hanem lelki diétára lenne szüksége.

Mit rejt a szer?

Újabb mini közvélemény-kutatásom következik – ezúttal arra vagyok kíváncsi, kinek mi a fontos, ha a neten rendel fogyasztószert.

– Természetesen azt, hogy mennyit fogyhatok egy hét alatt! – vágta rá Zsuzsi, aki asszisztensként dolgozik.

– Azért az sem mellékes, mit kell még a szerek mellett megtenni a mínuszokért: mert ha a kapszulán kívül azt is elvárják, hogy 600 kalóriás diétát tartsak, az önmagában, a csodaszer nélkül is fogyaszt… – magyarázza Kriszta, ő sajtófigyelő egy reklámcégnél.

– Azért ne felejtsük el, hogy manapság a rozsdás szegtől a használt gumiabroncsig minden belekeverhetnek egy szerbe. Én inkább utánanéznék, hogy miből készítik – kontráz Timi, harmadéves egyetemista.

„Nehéz megalapozott döntést hozni, mégis úgy gondolom, hogy rejtenek kockázatot az MLM-rendszerben értékesített, illetve a különböző hálózatokon keresztül külföldről beszerzett csodaszerek, mivel legtöbbször semmilyen információval sem rendelkezünk róluk – magyarázza dietetikus szakértőnk. – De ennél sokkal nyugtalanítóbb, hogy egyes felmérések szerint az interneten rendelhető gyógyszerek harmada, de akár a fele hamisítvány lehet. Így aki ismeretlen eredetű, vagyis orvosi ajánlással nem rendelkező vagy nem gyógyszertárból beszerzett készítményt fogyaszt, valójában bármit beszedhet. Ma már nemcsak a józsefvárosi piacon árulnak gyógyszeres dobozba csomagolt mérgeket, hanem egyes webshopban kapható készítményekről is kimutatták, hogy ólomtartamú festékkel és ragasztóanyaggal egybegyúrt porokat tartalmaznak.”

A cikk folytatását elolvashatod a Maxima magazin legfrissebb számában!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X