Főoldal > DIÉTA > Karcsúság mindenáron?

Karcsúság mindenáron?

étkezéshízáskismamapregorexiaterhességveszély
0

Írta:

Boldog mami sorozat 10. rész

Szerzőnk, Bakos Zsuzsi gyermeke születéséig számos fórumon népszerűsítette az egészséges életmódot. Ezentúl tanácsadói, edzői és legfőképpen anyai ismereteit latba vetve igyekszik tanácsokkal szolgálni azokban a testet és lelket érintő kérdésekben, amelyek az időhiánnyal küzdő újdonsült anyákat foglalkoztatják. Most arról ír, hogy vannak időszakok, amikor önsanyargatásnak helye nincs.

Ismertem olyan kismamákat, akik – korántsem önszántukból – sokat fogytak a terhesség első hónapjaiban a gyakori émelygés miatt. A sztármamák gyors fogyását látva rejtélyt jelentett viszont, hogyan is tudja valaki a szülés után néhány hét alatt visszanyerni a leánykori paramétereit? Életmód tanácsadói énem persze tudta a választ, kizárólag úgy, ha a terhesség idején a lehető legkevesebb, csakis a baba számára szükséges zsírmennyiséget halmozza fel a szervezet. Anyai énem azonban tiltakozott a drákói odafigyelés ellen, és inkább megadóan elfogadta a tényt, hogy a test a szülés után már sohasem lesz a régi. De lehet újra új, egy még újabb, ami attól szép, hogy már kihordott és jó pár hónapig táplált gyermeket. A koplalás és az eszeveszett testedzés nem kell, hogy a szülés utáni hetek fő csapása legyen! Egy kis türelemmel úgyis rájöhetünk, hogy ami ránk vár, az felér egy középhaladó fitneszprogrammal.

Hogy csinálják a szupertestű anyuk?

Közkeletű, hogy a média hatással van a szokásainkra, az énképünkre és természetesen a vágyainkra is. A szülés után néhány héttel a kifutón lejtő tökéletes testű modellek fotója azonban túlságosan nagy terhet ró a várandós anyákra, hiszen azt sugallja: miért ne lehetne egy pár hetes gyerek mellett bombaformába lendülni? – vélik a szakemberek. Alkatilag azonban ez nem mindenki számára lehetséges, ráadásul arról is hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hogy a sztárok rengeteg segítséget kapnak gyors visszaalakulásukhoz, és a többségük már a terhesség előtt is túlságosan soványnak számított!

karcsusagcikk.jpg ()Eközben az étkezési zavarok palettája egy újabbal bővült – éppen a görcsösen karcsúságra hajtó kismamáknak köszönhetően. A pregorexia az angol pregnant (várandós) és az anorexia (kóros soványság) szavakból tevődik össze. A pregorexiások rettegnek a hízástól. Legtöbbjük a diétázás mellett még a várandósság utolsó hónapjaiban is kitartóan tréningezi testét. És míg a legtöbb kismamának traumát jelent, ha egy régen látott ismerős méltatja alig látszó terhességét, a pregorexiás várandós éppen ezt szeretné hallani! Bár a másik végletet képező kettő helyett evés és az ezzel járó jelentős hízás is okozhat nehézségeket a terhesség idején és a szüléskor, a babavárás alatti drákói életvitel is komoly veszélyeket hordoz magában, például alacsony születési súlyhoz, koraszüléshez vezethet.

A kínosan karcsúságra törekvő kismamák többségét lelki okok hajszolják a mindenáron fenntartható karcsúság csapdájába: a túlzott maximalizmus, a változástól való félelem, az önmaguk elfogadására való képtelenség, a környezet véleményének túlzott előtérbe helyezése mind kiválthatják a gyarapodó kilók elleni tiltakozást. 

A várandósság nem a topforma ideje!

Hadd idézzem egy korábbi cikkem megszólalóját, Dr. Nyéky Boldizsár szülész-nőgyógyászt: „Az áldott állapot jó alkalom rossz szokásaink (dohányzás, hangulatjavító szerek, éjszakázás) elhagyására, és a kiegyensúlyozott életvitel, a változatos táplálkozás megkezdésére, de a legkevésbé sem jó alkalom a versenysúlyunk visszanyeréséért folytatott küzdelemre. A pregorexiások hajlamosak elfelejteni, hogy a szívük alatt új életet hordoznak, akinek legkevésbé sem igénye a sovány anyuka. Persze egy egészséges terhesség alatt a sport és a kontrollált táplálkozás is jelen lehet, de csak mértékkel! Az étkezésnél figyelni kell a magzat megfelelő fejlődéséhez szükséges fehérje, szénhidrát, ásványi anyag és vitamin szükséglet fedezésére. Ugyanakkor az éhezés, a magzat fejlődéséhez, valamint a kismama megfelelő erőnlétéhez szükséges táplálékbevitel hiánya vérszegénységhez, gyengeséghez, vérnyomás problémákhoz, lelki zavarokhoz, gyermekágyi depresszióhoz, szoptatási nehézségekhez és a magzat alulfejlődéséhez vezethet.”

Persze ez nem azt jelenti, hogy kettő helyett kell enned! Elegendő napi 400 kalóriával megnövelni az energiabevitelt! Ha eddig nem sportoltál, semmiképpen se most kezdj megterhelő mozgásformákba, inkább válaszd a nagy sétákat, a terhes tornát vagy a kismama jógát. Vagyis maradj az arany középúton és egyensúlyban önmagaddal!

A következő részben: Hogy ne kezdj fogyózni…

A Boldog mami sorozat korábbi részeit itt olvashatod:

Így küzdd le a falánkságot a terhesség után!

Kebelbarátság – így őrizd meg melleid szépségét szoptatás után!

Gyors és hatékony fitneszprogram kezdő anyáknak

Kell egy kis áramszünet – Tanulj meg lazítani a baba mellett!

Depresszió vagy múló rosszkedv?

Elég jó anya vagy?

Turbózd fel az önbizalmad!

Tavasz-para – avagy hogyan légy eredményes súlyvesztő?

Bevált praktikák ekcémára


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X