Főoldal > DIÉTA > Ne ess a zsírszegény diéta csapdájába!

Ne ess a zsírszegény diéta csapdájába!

csapdadiétazsírzsírszegény
0

Írta: and

Sokkal egészségesebbnek érzed magad, ha „light” és „sovány” címkével ellátott ételekkel pakolod tele a bevásárlókocsit? Egyszer azért szakíts időt az apró betűs rész elolvasására is, és bizony nagy meglepetés fog érni. Kutatások arra világítottak rá, hogy azok, akik ragaszkodnak a normál zsírtartalmú termékekhez (tehát nem kapkodják le ész nélkül a polcról a „sovány” feliratú árucikkeket), […]

Sokkal egészségesebbnek érzed magad, ha „light” és „sovány” címkével ellátott ételekkel pakolod tele a bevásárlókocsit? Egyszer azért szakíts időt az apró betűs rész elolvasására is, és bizony nagy meglepetés fog érni. Kutatások arra világítottak rá, hogy azok, akik ragaszkodnak a normál zsírtartalmú termékekhez (tehát nem kapkodják le ész nélkül a polcról a „sovány” feliratú árucikkeket), azok jóval kisebb méretű adagokat vettek magukhoz és kevesebbet is nassoltak. Nem árt, ha ezt észben tartod!

Figyelj oda a cukorra!

Ha a gyártó radikálisan csökkenti a termék zsírtartalmát, akkor azt gyakran túlságosan nagy mennyiségű cukorral, sóval és más mesterséges adalékanyaggal helyettesíti az ízfokozás kedvéért. A legveszélyesebb „bűnösök” között megtaláljuk a joghurtot, a fagyit idéző tejes desszerteket, a burgonyaszirmot és a müzli szeletet is. Valójában a kedvenc délelőtti müzli szeleted közel ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint egy szelet csoki, és olyan energialöketet ad a szervezetnek, amely igen hamar a vércukorszint pangásába fog átcsapni.

Wellness Cafe tipp: Ezek helyett inkább válaszd az alacsony glikémiás indexel és kalóriatartalommal bíró harapnivalókat, például korpás lisztből készült kenyeret és friss gyümölcsöket, amelyek jóval lassabban és fokozatosabban emelik a vércukor szintet.

zsirszegenycikk.jpg ()Ügyelj a megfogalmazásra!

Néhány kifejezés mögött komoly szabályozások állnak: egy „csökkentett zsírtartalom” címkét magán viselő terméknek 25 százalékkal kevesebb zsírt kell tartalmaznia más, normál zsírtartalmú ételeknél, míg a „light” azt jelenti, hogy 50 százalékkal kevesebbnek kell lennie a zsírtartalomnak, vagy harmadannyi kalóriát tartalmazhat, mint a normál verzió. Csak azokat a termékeket ruházhatják fel az „alacsony zsírtartalom” megjelöléssel, amelyek 100 grammos tömeg esetén 3 gramm vagy annál kevesebb telített zsírsavat rejtenek magukban.

Wellness Cafe tipp: Légy szemfüles az olyan kifejezések láttán is, mint a „háztáji” vagy „házi sütésű” (például kenyerek és péksütemények esetén). Ezek úgyszólván elég agyafúrt szavak, amelyek egy olyan képet idéznek elő, amiről az egészségre asszociálunk, de közben lehetséges, hogy egyáltalán nem azok. Ilyenkor is olvasd el a tápanyagokat feltüntető címkét!

Csináld magad!

Gondolkozz el azon, hogy mit is szeretnél egy egészséges menüben felsorakoztatni, hiszen igazából a döntés a te kezedben van! Ha például nem akarsz a főzéssel bíbelődni, és készételt szeretnél vacsorára, akkor ezt egyszerűbb a boltból beszerezni. Ám, ha valamilyen okból kifolyólag le kell redukálnod a só bevitelét (például magas vérnyomás miatt), vagy éppen a cukorét, esetleg a zsírét, akkor jobban jársz, ha néha-néha inkább magad készíted el a megvásárolni szándékozott készételt. Ily módon kordában tarthatod az ételek előállítása során felhasznált só, cukor, olaj mértékét, és nem esel az előregyártott étkek csapdájába.

Wellness Cafe tipp: Az előregyártott készételek esetében ne csak a kalóriaértéket figyeld! Törekedj arra, hogy ha már nem magad készíted az ebéded, akkor minél kevesebb adalékanyagot, E-számot, színezéket és tartósítószert tartalmazzon a választásod.

Fotó: Profimedia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X