Főoldal > DIÉTA > A legjobb stresszűző ételek és tippek

A legjobb stresszűző ételek és tippek

egészségételstresszstresszűző
0

Írta: and

Mit tesz velünk? A hosszú időn át tartó, mindennapos stressz komolyan megdolgoztatja a szervezetet. A hatalmas megterhelés gyengíti az immunrendszert, így fogékonnyá tesz a mindennapos betegségek iránt, mint a nátha és az influenza. A szervezet ebben a helyzetben sokkal gyorsabban használja el a tápanyagokat, amiket nagyon fontos pótolni, mert súlyos betegségeket okozhat a hiányuk. Aki […]

Mit tesz velünk?

A hosszú időn át tartó, mindennapos stressz komolyan megdolgoztatja a szervezetet. A hatalmas megterhelés gyengíti az immunrendszert, így fogékonnyá tesz a mindennapos betegségek iránt, mint a nátha és az influenza. A szervezet ebben a helyzetben sokkal gyorsabban használja el a tápanyagokat, amiket nagyon fontos pótolni, mert súlyos betegségeket okozhat a hiányuk. Aki hosszú ideig feszültségben tölti mindennapjait, nagyobb valószínűséggel kap szélütést és emelkedik a szívbetegség kockázata is.

Tünetek, amikre oda kell figyelni

A stressz hat a testre, az elmére, az érzelmekre és a viselkedésre is, így nagyon sokféle tünetet okozhat. Enyhébbeket és súlyosabbakat egyaránt. Leggyakrabban nyak-, fej- és derékfájást, alvás közbeni fogcsikorgatást, gombócérzést a torokban, remegést vagy ideges, sűrű pislogást.

Az előbbieknél jóval komolyabb tünetek és betegségek is kialakulhatnak, többek között magas vérnyomás, migrén, az irritábilis bél szindróma, vagy gyomorfekély.
Nem szabad figyelmen kívül hagyni a pszichés jeleket sem. Ilyen a csökkent koncentrálóképesség, szorongás, ingerültség, fásultság – ezek mind a stressz betegség tünetei lehetnek.

A stresszcsökkentő bevásárlólista

A B-vitaminok az egyik legfontosabb stresszűzők. Segítenek az energiák felszabadításában, és megőrzik az idegrendszer egészségét, javítják annak működését.

Forrásai:

– zöldségfélék, burgonya, hüvelyesek, friss és aszalt gyümölcsök, olajos magvak, búzacsíra, teljes kiőrlésű gabonafélék
– tojás, tejtermékek
– tenger gyümölcsei, sovány húsok, máj, szárnyasok

A C-vitamin nagyon fontos a fertőzések leküzdésében. Segít megőrizni és rendbe hozni immunrendszerünk működését.

Forrásai:

– friss gyümölcsök: elsősorban citrusfélék
– gyümölcslevek
– friss zöldségek (pl. paprika)

A cink szintén nagyon fontos ásványi anyag. Fokozza az immunrendszer helyes működését, hogy az képes legyen ellenállni a betegségeknek.

Forrásai:

– máj, vörös húsok, tenger gyümölcsei
– tejtermékek
– teljes kiőrlésű gabonafélék

Nagyon fontosak az összetett szénhidrátok, melyek energiával látják el szervezetünket, nem engedik, hogy kimerüljön, valamint nyugtató hatásúak.

Forrásai:

– rizs, hüvelyesek, gabonapehely
– teljes kiőrlésű kenyér, tésztafélék
– burgonya

Amire feltétlenül figyelj oda!

A nap legfontosabb étkezése a reggeli. Ha úgy kezdesz neki a munkának vagy a napi teendőknek, hogy nem adod meg szervezetednek az induláshoz szükséges tápanyagokat, nagyon hamar ki fogsz fáradni, és sokkal hamarabb feszülté válsz majd.

A megfelelő reggelivel megalapozhatod az egész napot. A legideálisabb, ha tartalmaz teljes kiőrlésű gabonából készült péksüteményeket, zabkását, friss gyümölcsöket és joghurtot. Ezek az alap tápanyagok segítenek majd, hogy az egész napod sokkal jobban teljen.

Az alkoholfogyasztás növeli a stressz lehetőségét, mivel rontja az alvás minőségét, ami már felkeléskor fáradttá, kimerültté tesz. Ez pedig a nap folyamán csak tovább fokozódik, akármit is teszel ellene.

Bár a nikotin kezdetben serkenti az agyat, később inkább depresszióssá tesz. Dohányosoknál a máj gyorsabban fogyasztja el a tápanyagokat, főleg a B- és C-vitamint, melyek nagyon fontosak a mindennapokban.

Szívesen feltennéd kérdéseidet életmód szakértőnknek? Június 4-én, a Wellness-napon lehetőséged nyílik egy mini-tanácsadásra. Ha már regisztráltál a rendezvényre, a tanácsadásra e-mailben iratkozhatsz fel szakértőnknél: bakos.zsuzsi@jadejoga.hu

Epilálás – 8 tévhit, amit el kell oszlatnunk!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X