Főoldal > DIÉTA > Íme, a jövő étkezési trendjei!

Íme, a jövő étkezési trendjei!

egészségétkezésgénmanipulációgyógyhatásjövőmesterséges
0

Írta: and

Gyógyhatású élelmiszerek – Health-Food Gyümölcsléhez adott vitaminok az immunrendszer erősítésére, kalciumtartalmú müzli vagy kakaó csontritkulás ellen – az egészségre törekvő termékek nem számítanak újdonságnak. Az extra gyógyhatású ételek fejlődése azonban még korántsem ért véget. Ha például sikerül teljesen feltérképezni a bélflórát és megfejteni, hogy melyik baktérium az emésztőrendszer mely feladatáért felel, megnyílik az út az […]

Gyógyhatású élelmiszerek – Health-Food

Gyümölcsléhez adott vitaminok az immunrendszer erősítésére, kalciumtartalmú müzli vagy kakaó csontritkulás ellen – az egészségre törekvő termékek nem számítanak újdonságnak. Az extra gyógyhatású ételek fejlődése azonban még korántsem ért véget. Ha például sikerül teljesen feltérképezni a bélflórát és megfejteni, hogy melyik baktérium az emésztőrendszer mely feladatáért felel, megnyílik az út az olyan forradalmi termékek előtt, mint például az allergia ellen hatékony joghurt. De vajon tényleg annyira jót tesznek nekünk ezek a szinte már gyógyhatásúnak minősülő termékek. Prof. Dr. Wolfgang Kneifel élelmiszertudós például ezen készítmények orvosi felügyelet nélküli fogyasztásának kockázatára figyelmeztet.

shutterstock_33830656.jpg ()Mesterséges ételek

Ételek a laboratóriumból? Egy olyan trend, amitől valószínűleg sokan viszolyognak. Hiszen ki akarna kémiai úton, olcsó növényi zsírból előállított sajtot enni a valódi, egészséges tejtermék helyett? A mesterséges ételek azonban sok esetben ízletesek és finomak, gondoljunk csak a kémiai, fizikai úton módosított ízekre. Az élelmiszerboltok polcain számos olyan, mesterséges úton előállított terméket találunk, melyeket mindenki szívesen fogyaszt: az ízesített ásványvíz máris ilyennek számít. Hasonlóképpen a húspótló készítmények is egyre népszerűbbek – nem csak a vegetáriánusok körében, de a fenntarthatóság és a tömeges állattartás elleni harc jegyében is. Az pedig, hogy ezek a készítmények mennyire egészségesek, mindig az adott termék összetételétől függ.

Well-Food

Idénynek megfelelő, helyi zöldségek, tartósítószer nélküli margarin, cukormentes joghurt – az ún. Well-Food trend hívei az egészséges, zsír- és cukormentes, lehetőleg biotermékeket részesítik előnyben. Az irányzatnak egyre több követője akad, a tudatos, egészséges étkezés növekvő igénye pedig a gyorséttermeket, szupermarketeket is az egészségesebb, változatosabb ételek készítésére sarkallja. Azonban nem minden annyira egészséges és bio, mint amennyire első látásra annak tűnik. „Biotermékek esetében is mindig olvassuk el tehát figyelmesen az összetevőket és a kalóriatáblázatot” – javasolja Armin Valet táplálkozás-szakértő. „Egy bio-limonádé például ugyanannyi cukrot tartalmazhat, mint a hagyományos, és a bíztató „light” felirat is sok esetben csalóka. Ezen kívül a csökkentett zsírtartalom nem feltétlenül jelenti azt, hogy egészséges is” – mondja a szakértő. Természetesen nem kell túlzásba vinni a zsírok bevitelét, de ha teljesen kihagyjuk az étrendünkből, az kifejezetten káros hatású lehet, hiszen így az A- és E-vitamin például nem tud felszívódni.

Génmanipulált ételek

Talán az egyik legtöbb vitát és ellenérzést kiváltó tendenciát a génmanipulált ételek jelentik. Sokan megalkuvást nem tűrően utasítják el még a gondolatát is az ilyen termékek fogyasztásának, pedig a kockázatokat egyértelműen bizonyító vizsgálatok még hiányoznak. Mivel pedig a génmanipulált termékek megállíthatatlanul terjednek, manapság a leghétköznapibb esetekben is találkozhatunk velük. Ha ennek ellenére mindenáron kerülni szeretnénk ezeket a termékeket, tartsuk nyitva a szemünket. A génkezelt összetevőket tartalmazó termékeket ugyanis kötelező megjelölni, a génkezelésre vonatkozó utalást a csomagoláson feltüntetni.

shutterstock_27306445.jpg ()Fagyasztott ételek

Élelmiszerek a mélyhűtőből – remek alternatíva, ha egy gyors és egészséges étkezésre vágyunk. A saláta készre szeletelve, a gyümölcs feldarabolva – elég, ha eltávolítjuk a fóliát és már kész is az egészséges, tápláló uzsonna vagy ebéd. A gyorsuló életritmus, a kis háztartások, a növekvő mobilitás pedig gondoskodik arról, hogy a trend egyre népszerűbb legyen.

Azonban itt is érdemes néhány dolgot szem előtt tartani. A gyorsfagyasztott termékek nem közvetlenül, a „földekről” kerülnek az asztalunkra, ezért ugyanúgy tartalmazhatnak ízfokozókat, tartósítószert és egyéb mesterséges összetevőket. A penészedésre, gombásodásra hajlamos salátát, zöldségeket pedig szintén mesterséges anyagokkal kezelik, érdemes ezért erre is odafigyelni.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X