A legtöbben még ma is inkább csak a húsokra gondolnak ha grillezésről van szó, pedig rengeteg más finomság is elkészíthető a tűzön. A grill ételek elkészítése nem tűnik túl nagy feladatnak, mégis van néhány szabály, amit jó, ha betartasz, ha igazán ízletes ételeket szeretnél készíteni. Húsok grillezése Húsok pácolásánál első szabály, hogy felejtsd el a […]
A legtöbben még ma is inkább csak a húsokra gondolnak ha grillezésről van szó, pedig rengeteg más finomság is elkészíthető a tűzön. A grill ételek elkészítése nem tűnik túl nagy feladatnak, mégis van néhány szabály, amit jó, ha betartasz, ha igazán ízletes ételeket szeretnél készíteni.
Húsok grillezése
Húsok pácolásánál első szabály, hogy felejtsd el a sót. A só ugyanis kiszívja a húsból a nedvességet, és nagyon száraz lesz a végére. Ha mindenképpen sósan szereted, akkor maximum a sütés végén szórd meg.
Pácolásra üveg, cserép, vagy porcelánedényeket használj. Ha a sütni szánt hús vastag szelet, vagy egy nagyobb csirkecomb, akkor irdald be, hogy a páclé alaposan beivódhasson minden részébe.
A pácolási időre is érdemes jól odafigyelni, mert ha túl sokáig áztatod a húst, az rosszul befolyásolhatja az ízét. Szárnyasokat általában 2-4 órát, sertés, marha és bárányhúst 4-6 órát kell pácolni.
Grillpác csirkéhez: 1 csésze olívaolaj, 1 kanál mustár, 2 kanál tej, bors, paprika
Mustáros pác: 3 evőkanál mustár, 5-6 evőkanál olívaolaj, bors
Joghurtos pác: 1 pohár natúr joghurt, 2 gerezd fokhagyma, 1 kanál olívaolaj, koriander, petrezselyem
Zöldpác: 2 dl olívaolaj, bors, 1 kanál oregánó, 1 kanál, bazsalikom, 1 kanál kakukkfű
BBQ: bors, hagyma, kevés chili, 2 kanál worchestershire szósz
Sült zöldségek
Zöldséget grillezni nagyon egyszerű. Mindössze fél órával a sütés előtt kell bekenned a páccal, és már sülhet is. Gyakorlatilag bármilyen zöldség grillezhető, ami a te ízlésednek megfelel, de leginkább a paradicsom, a gomba, a paprika, a cukkini, és a hagyma fogy ilyenkor. Ha keményebb zöldséget grilleznél, mint például a krumpli, akkor érdemes előfőzni, hogy hamarabb elkészüljön.
Egyszerű zöldségpác: olívaolaj, citromlé, fokhagyma, bors
Rusztikus: 1 kanál olívaolaj, kevés citromlé, 4 kanál fehérbor, 1 kanál rozmaring, 2 kanál bazsalikom, 1 kanál kakukkfű
Ínycsiklandó sültsajtok
Ez egy kissé érzékenyebb művelet, de ha igazán finomat ennél, akkor érdemes kipróbálni. Pillanatok alatt elkészül, és tényleg igazán különleges. Arra kell vigyáznod, hogy a sajtok nem süthetők rácson, csak lapon, forgatólapátnak pedig teljesen laposat válassz.
A sajtszeleteket tedd a lapra, és rövid idő alatt süss rá kérget, majd forgasd meg. Legjobb sajt erre a gomolya, a kecskesajt és a camambert. Különösebb pácolást nem igényelnek, de mivel gyorsan megsülnek, megszórhatod egy kevés zöldfűszerrel és borssal.
Plusz egy ínycsiklandó grillrecept (amit sütőben is elkészíthetsz)
Hozzávalók: csirkemell, vékonykolbász, paprika, lilahagyma
Páchoz: 3 evőkanál ketchup, 3 evőkanál mustár, só, bors, 3 evőkanál olívaolaj
Készítsd el a páclét, majd abba jól forgasd bele a kis darabokra felvágott csirkemellet. Hagyd állni 20 percig. Vágd fel karikákra a kolbászt, és a hagymát, a paprikát pedig kockákra. Vegyél néhány bambusznyársat, és sorba mindegyikre fűzd fel a hozzávalókat tetszésed szerint. Gyorsan elkészül, és rendkívül finom.
Fotó: Profimedia.hu