Főoldal > DIÉTA > Szuper kaják, hogy szuperegészséges és szupervékony légy

Szuper kaják, hogy szuperegészséges és szupervékony légy

diétaegészségesételfinom
0

Írta: and

Lazac A lazac az egyik legjobb D-vitamin és omega-3 zsírsavforrás. Utóbbi a szívrendellenességek és a túlsúly megakadályozása mellett a bőrödet is simává varázsolja, ezért mindenképp érdemes hetente legalább egyszer beiktatnod az étrendedbe a lazacot. Sovány marhahús A marhahús az egyik legjobb vasforrás, mely a nőknek különösen fontos, hisz igen nagy részük szenved vashiánytól. Mindemellett B-vitamint […]

Lazac

A lazac az egyik legjobb D-vitamin és omega-3 zsírsavforrás. Utóbbi a szívrendellenességek és a túlsúly megakadályozása mellett a bőrödet is simává varázsolja, ezért mindenképp érdemes hetente legalább egyszer beiktatnod az étrendedbe a lazacot.

Sovány marhahús

A marhahús az egyik legjobb vasforrás, mely a nőknek különösen fontos, hisz igen nagy részük szenved vashiánytól. Mindemellett B-vitamint is tartalmaz, mely ellátja energiával a szervezetedet. A marhahús esetén válaszd a sovány változatot, így a felesleges kilóktól sem kell aggódnod. Elkészítés során ügyelj arra, hogy a húst ne főzd, süsd túl, mert elveszítheti értékes összetevőit.

Bab

A babnál keresve sem lehetne ideálisabb élelmiszert találni. Mindamellett, hogy rengeteg rostot tartalmaz, tele van fehérjével és még számos más, nélkülözhetetlen összetevővel, mint például kalciummal, káliummal és magnéziummal. Ennek megfelelően elkerülheted a 2-es típusú cukorbetegséget, a különféle szívproblémákat, sőt, a magas vérnyomást is csökkenti.

Avokádó

Ez a csodagyümölcs rengeteg E-vitamint, káliumot, folsavat és rostot tartalmaz, így számos betegséget megelőzhetsz a fogyasztásával. Többek közt óvja a szívedet és a szemedet. Az adagolásával viszont csínján kell bánni, mivel elég sok kalóriát tartalmaz. A legjobb, ha a salátádat dobod fel pár avokádószelettel.

Brokkoli

A brokkoli hatásáról is ódákat lehetne zengeni. Megőrzi a szíved egészségét, és megóv a rákos megbetegedésektől. Mivel kalóriában rendkívül szegény, így annyit fogyaszthatsz belőle, amennyit akarsz.

Spenót

Nem hiába fogyasztotta állandóan Popeye – karban tartja az izmokat, mindemellett a luteinnek hála, szemed egészségét is megóvja, valamint csökkenti a koleszterin-szintet is. A spenót kitűnő vas-, folsav-, és B-vitamin forrás, mely segít megelőzni a születési rendellenességeket is.

Paradicsom

A paradicsom az egyik legkitűnőbb likopén-forrás. Ez egy olyan antioxidáns, mely képes megóvni a szívbetegségektől és a mellráktól is. Viszont lehetőleg ne cukrozott paradicsomszósz formájában fogyaszd, hanem nyersen, vagy kicsit átpirítva más zöldségekkel.

Édesburgonya

Az egyik legjobb béta-karotin forrás. Óvja a szemedet, széppé varázsolja a bőrödet és a hugyúti megbetegedésektől is véd. Egy fél csésznéyi édesburgonya mindössze 130 kalóriát tartalmaz.

Fokhagyma

A fokhagyma igazi védőbástyája a szívnek, de a különféle rákos megbetegedésekkel szemben is védelmet nyújt, valamint köztudott, hogy a vérnyomást is csökkenti. Ráadásul számos módon elkészítheted, fogyasztatod magában, de ízesítőnek is kitűnő.

Piros paprika

A citrusok mellett az egyik legkitűnőbb C-vitaminforrás, mely jót tesz a bőrödnek és az immunrendszeredet is acélossá teszi. Az már kevésbé ismert tény, hogy a stroke ellen, sőt, a térdfájdalmak ellen is hatásos.

Füge

Ha kálium-forrásra gondolunk, nem feltétlenül a füge fog eszünkbe jutni, pedig érdemes az étrendünkbe beiktatni ezt a finom gyümölcsöt, hisz a kálium mellett olyan pozitív tulajdonságokkal is bír, mint a vérnyomáscsökkentő-hatás. És azon gyümölcsök egyike, melyek a legtöbb kalciumot tartalmazzák. 6 füge fél pohár tej kalciummennyiségének felel meg.

Áfonya

Az áfonya leginkább öregedésgátló hatásáról ismert, mivel valóságos antioxidáns-bomba. Ezek mellett a memóriára is jótékony hatással van, sőt, a hugyúti megbetegedések ellen is védelmet nyújt.

Ázsiai körte

Egy nagyobb darab ázsiai körte kórülbelül 10 gramm koleszterincsökkentő rostot tartalmaz. Az egyik legtöbb rostot tartalmazó gyümölcsök közé tartozik, egy darab elfogyasztásával fedezed vele a napi rostigényed 40 százalékát.

Alma

Az egyik legegészségesebb gyümölcs, és szerencsére a beszerzése is egyszerű, hiszen szinte nincs bolt vagy piac, ahol ne árulnák. Ha rendszeresen fogyasztod, óvja a szíved, és csökkenti a menopauzával járó kellemetlen tüneteket. Ráadásul a rák és a 2-es típus diabétesz ellen is véd. Viszont lehetőleg magába edd, és ne mixeld össze cukros masszává.

Fotó: Profimedia.hu

Epilálás – 8 tévhit, amit el kell oszlatnunk!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X