Főoldal > DIÉTA > Veszélyes! Már a férfiak is koplalnak!

Veszélyes! Már a férfiak is koplalnak!

anorexiabetegségférfikezelésmanorexia
0

Írta: and

Mit jelent a manorexia? A manorexia a férfi anorexia nervosára utal, ám nem orvosi kifejezés, s inkább a köztudatban terjedt el. A jelenség sajnos már egyre több férfit érint: a felnőtt anorexia nervosások közül minden tizedik férfi, míg a gyermek anorexiások közül minden negyedik fiú. A betegség tulajdonképpen egy evési zavar, amelyre a kóros soványság, […]

Mit jelent a manorexia?

A manorexia a férfi anorexia nervosára utal, ám nem orvosi kifejezés, s inkább a köztudatban terjedt el. A jelenség sajnos már egyre több férfit érint: a felnőtt anorexia nervosások közül minden tizedik férfi, míg a gyermek anorexiások közül minden negyedik fiú. A betegség tulajdonképpen egy evési zavar, amelyre a kóros soványság, a torzult testkép-érzékelés és az elhízástól való irracionális félelem jellemző. A tünetek azonban sokkal nehezebben diagnosztizálhatóak a férfiaknál, mivel ők másképpen fogynak, mint a nők és gyakran túledzéssel kompenzálják a fogyást – tájékoztat Geist Klára, pszichológus, család-és párterapeuta.

Testséma-zavaros fiúk

A betegség hátterében lelki vonatkozásként gyakran generalizált szorongás, depresszió, kényszer, személyiségzavar, veszteségek, traumák húzódhatnak meg, s kialakulásában a környezeti valamint az öröklött tényezők is jelentős szerepet játszhatnak.  Az anorexiában szenvedőknek komoly problémáik vannak a felnőttséggel, a felnövéssel és a férfi szereppel. Sokáig leginkább az inverz (fordított) anorexiát ismerték a férfiaknál, amely különösen az aktív sportolókat érintette. Az izomdiszmorfiás zavar azt jelenti, hogy az érintettek a soványságtól, az izomtömeg elvesztésétől rettegnek, így testépítéssel, anabolikus szteroidok szedésével növelik izomtömegüket. Ez azonban inkább testképzavar, mintsem táplálkozási probléma – fűzi hozzá szakértőnk.

Melyek az anorexia tünetei?

A betegségre utaló egyértelmű tünetek a szorongás, a táplálkozásra vonatkozó beszűkült magatartás és az étkezési szokások drasztikus megváltozása. A beteg súlyos önértékelési és gondolkodási zavarokkal küzd, tagadja a problémáját, elzárkózik az emberektől, túledzi magát, míg a fizikai jelek a női betegekhez hasonlóak, így például az acetonos lehelet, a sápadt, beesett arc, a száraz bőr, a fokozott melegigény, a fogszuvasodás, az ínyvérzés stb.

A média is felelős

ferfikoplal2.jpg ()A kifutókon végigvonuló sovány, törékeny alkatú férfi modellek „kisfiús” ideált sugallnak, feminin vonásaik szinte elmosták a nemi szerepek közti különbözőségeket, így a férfiak külsejének elnőiesedésével (transzszexualitás stb.) meglehetősen vegyes kép alakult ki. Ennek hatására a tinédzsereknél egyre inkább előtérbe kerülnek a külsőségek (kozmetikumok, szőrtelenítés, szolárium stb.), s feléjük is erősödnek a tökéletes megjelenésre vonatkozó elvárások. A kamaszok a modellekre, a hírességekre szeretnének hasonlítani, ezért állandóan a súlyukkal foglalkoznak, önmagukat torzított tükörben látják (test-észlelési zavar), s céljaik elérése érdekében drasztikusan fogyókúráznak, hamis ideálokat kergetve.

Fontos a pozitív énkép

A táplálkozási és testkép-zavarok megelőzése érdekében nagyon fontos egy egészséges férfikép, mind a szülők, mind a partner részéről, ami nem a karcsúságot, az alakot helyezi előtérbe.

Határozott véleménnyel, sok dicsérettel a média negatív befolyásoló hatása ellensúlyozható, ám az elhízott kamaszok étkezési zavarait környezetüknek is nagyon komolyan kell venni, és fontos, hogy időben kapjanak megfelelő segítséget.

A kezelés mindig egyénre szabott

A gyógyuláshoz vezető első lépés a belátás, a segítségkérés, az elfogadás illetve az alultápláltság megszüntetése. A hatékonyabb kezelés érdekében pszichiáter, pszichológus, belgyógyász és táplálkozási tanácsadó együttes fellépése szükséges, akik különféle stresszoldó módszerekkel, asszertivitás tréninggel és gyógyszeres terápiával segítenek a betegnek – vélekedik szakértőnk. Egy másik lehetséges gyógymód a családterápia, hiszen a családtagoknak is rendkívül fontos szerepe jut a beteg mentális támogatásában.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X