A vadon növő spenót és sóska után a termesztett spárga az első igazi tavaszi szabadföldi zöldség. Minden esetben a föld feletti hajtás fogyasztjuk. Akár zöld, vagy fehér, esetleg lila színű, egyaránt igen alacsony az energiaértéke. 100 grammban megközelítőleg 17 kalória, 2 gr fehérje, 0,2 gr zsír, 1,8 gr szénhidrát, 2 gr rost van Jelentős az […]
A vadon növő spenót és sóska után a termesztett spárga az első igazi tavaszi szabadföldi zöldség. Minden esetben a föld feletti hajtás fogyasztjuk.
Akár zöld, vagy fehér, esetleg lila színű, egyaránt igen alacsony az energiaértéke. 100 grammban megközelítőleg 17 kalória, 2 gr fehérje, 0,2 gr zsír, 1,8 gr szénhidrát, 2 gr rost van Jelentős az emészthető rosttartalma, ásványi anyag (kalcium, kálium, cink, foszfor, vas, fluor, szilicium, molibdén és egyéb nyomelemek), valamint A-, K-, E-, B-vitamin csoport nagy része, niacin, folsav és pantoténsav található benne.
Enyhe víz-, hashajtó hatása is van, ami segítheti a reumatikus fájdalmak csökkentését, illetve köszvényesek állapotát javíthatja.
Magyarországon hagyománya van a spárgatermesztésnek. Főként Ásotthalmon és Öttömös környékén nagy a termőterület. Az igényes éttermek közvetlenül hajnalban a szedéskor szerzik be a napi mennyiséget, és valóban friss alapanyagból varázsolnak ízletes falatokat a tányérunkra. Ezeken a vidéken a spárgaszezont spárgafesztivállal zárják, ahol széles választékban, rengeteg módon felhasználva elkészített ételeket lehet kóstolgatni.
Vásároláskor ügyeljünk arra is, hogy egyenes legyen és zárt fejű. A színes spárga drágább, de kisebb a tisztítási veszteség is. Így „spórolhatunk”, a spárga alsó, kissé fás részét vágjuk le 2-3 cm hosszan. Majd vékonyan hámozzuk meg, vékonyan hántsuk le a szárról az 1-2 mm vastag külső, keményebb „héját”. Figyeljünk arra, hogy ne csak egy vékony hártyát távolítsuk el, ne sajnáljuk azt az 1-2 mm, mert főzés után keserű lesz a belőle készült étel! Ezt a műveletet a spárga vastagabb végétől a spárga fej felé végezzük, de a zárt fejet már nem hámozzuk. Figyeljünk arra, hogy egyforma szálakat kössünk csokorba, és bő, gyengén sózott és enyhén cukrozott, forrásban lévő vízben tegyük fel főni. Éppen csak lassan gyöngyöző (mint a húsleves) vízben főzzük, maximum 10-15 percig.
A következő 7 napos programmal segíthetünk szervezetünknek, hogy a feleslegesen megkötött vizet egészségesen ürítse ki, súlyunkból is veszíthetünk, és több formában is megkóstolhatjuk ezt a fenséges, finom zöldséget.
1. nap + 2 liter víz
Reggeli:
10 db párolt spárga, 1-1 szelet sajtos selyemsonkába tekerve, 2 szelet sokmagos kenyér
Tízórai:
2 db őszibarack
Ebéd:
karalábéfőzelék, 1 db főtt tojás
Uzsonna:
1 gombóc eperfagyi
Vacsora:
Surimis (rákimitáció) jégsaláta (10 dkg surimi, egy fej jégsaláta, almaecet), 2 szelet sokmagos kenyér
2. nap + 2 liter víz
Reggeli:
10 dkg tojásos padlizsánkrém (szokásos padlizsán krém, 1 db lereszelt keménytojással dúsítva), 1 nagy friss sárgarépa, 1 db korpás zsemle
Tízórai:
20 dkg cseresznye
Ebéd:
Spárgás pizza, kicsi pizzalapra paradicsompüré, arra 30 dkg párolt lecsepegetett spárga, és 3 dkg reszelt light pannónia sajttal megszórva, 10 percig sütőben sütve
Uzsonna:
Vaníliás túrókrém
Vacsora:
Májgombóc leves sok zöldséggel, 1/3 paradicsomos kenyérrel
3. nap + 2 liter víz
Reggeli:
Joghurtos körözött, 1/3 paradicsomos kenyér, 1 nagy friss karalábé
Tízórai:
1 nagy alma
Ebéd:
30 dkg párolt brokkoli, 10 dkg darált selyemsonkával összekeverve
Uzsonna:
1 kicsi sportszelet
Vacsora:
20 dkg friss spárgából, joghurttal turmixolt spárga krémleves, 1/3 paradicsomos kenyérrel
4. nap + 2 liter víz
Hozzávalók 1 főre 1 napra, tisztított mennyiségre számolva:
1 kg spárga a fent írt módon megfőzve,
6 db 150 gr-os 0 %-os zsírtartalmú natúr joghurt
12 db kukoricás abonett
ízlés szerint: frissen facsart citrom-, vagy limelé, só, pici cukor
Elkészítés:
Minden joghurtot étkezés előtt ízlés szerint fűszerezzük frissen facsart citrom-, vagy limelével, sóval, pici cukorral
A spárgát 6 részre osztva, madzaggal összekötjük, és így a fent írt módon főzzük meg.
1,5–2 óránként 1 adagnyit kell megenni belőle!
Egy adag:
2 db kukoricás abonett, 1 csomag főtt spárga (hidegen vagy melegen, ez rád van bízva) az ízesített joghurtba mártogatva, 1 nagy pohár víz
5. nap + 2 liter víz
Reggeli:
2 db Jó Reggelt mogyorós keksz, 2 dl tejjel
Tízórai:
25 dkg friss eper
Ebéd:
Rakott tök vagy cukkini
Uzsonna:
2 db mogyorós Jó Reggelt keksz
Vacsora:
25 dkg párolt spárgából, ízlés szerint hagymából 2 tojásos rántotta, fél magos kifli
6. nap + 2 liter víz
Reggeli:
15 dkg cottage light sajt, fél magos kifli, paradicsom bőven
Tízórai:
20 dkg friss meggy
Ebéd:
Rizses spárga tonhallal
Nyersen: 30 dkg spárgából, 5 dkg rizsből, 15 dkg kockázott tonhalból spárgás rizses hal / 1 adag
Uzsonna:
1 db banán
Vacsora:
Gulyásleves, 1 szelet graham kenyér
7. nap + 2 liter víz
Reggeli:
2 szelet bundás graham kenyér teflonba kisütve, 20 dkg párolt spárgával
Tízórai:
1 nagy körte
Ebéd:
Hagymás, spárgás csirkemáj, 15 dkg főtt burgonyával
Uzsonna:
Lekváros palacsinta
Vacsora:
5 dkg füstölt tarja, 2 szelet graham kenyér, uborka bőven
Fotó: Profimedia.hu
Nézd meg jobban – válaszd a minőséget!