Főoldal > DIÉTA > Étrenddel a PCOS ellen

Étrenddel a PCOS ellen

betegségegészségéletmódétrendpcos
0

Írta: and

Pár szóban a PCOS-ról A PCOS, avagy policisztás ovárium szindróma fennállásakor a menstruáció gyakran (de nem mindig) késik vagy elmarad, férfihormon-túltengés megfigyelhető, ultrahanggal pedig a petefészekben általában ciszták mutathatóak ki. A szervezetben termelődő nemi hormonok – elsősorban az androgén hormonok – fokozzák a faggyúmirigyek és szőrtüszők működését, így nem véletlen, hogy aknékkal és fokozott, férfias […]

Pár szóban a PCOS-ról

A PCOS, avagy policisztás ovárium szindróma fennállásakor a menstruáció gyakran (de nem mindig) késik vagy elmarad, férfihormon-túltengés megfigyelhető, ultrahanggal pedig a petefészekben általában ciszták mutathatóak ki. A szervezetben termelődő nemi hormonok – elsősorban az androgén hormonok – fokozzák a faggyúmirigyek és szőrtüszők működését, így nem véletlen, hogy aknékkal és fokozott, férfias jellegű szőrnövekedéssel, hajhullással is gyakran találkozhatunk az érintettek körében.

Gyakori még a túlsúly, a hasi (más néven férfias jellegű) elhízás is valamint az inzulinrezisztencia. A diagnózis az orvos kompetenciakörébe tartozik, ne próbálkozzunk öndiagnózissal!

A probléma kialakulásának okai lehetnek öröklöttek is, ám megjelenésük ekkor sem törvényszerű, és a tünetek ebben az esetben is enyhíthetőek. A fogamzóképes korban lévő nők érintettsége 10-20 % körül lehet, ám csakúgy mint a lisztérzékenységnél, a diagnosztizált esetek száma ennél jóval kisebb – csak a jéghegy csúcsa, körülbelül 10% látható. Az arányok származás és lakóhely, életmód szerint is eltérőek.

A PCOS okai – A modern étrend a hibás?

Mára már Magyarországon is terjedni kezdett az a nézet, amely a policisztás ovárium szindrómát és sok más betegséget is kizárólag a modern étrend számlájára ír, és egy teljesen új „ősi” étrend segítségével gyógyít. Vajon tényleg ez jelenti minden betegségünkre a megoldást, ez lehet a diéták között a „bölcsek köve”?

Valóban úgy tűnik, hogy életmódunk, illetve az étrend hatására létrejövő inzulinrezisztencia, inzulin-túltermelés, majd ennek hatására a férfihormonok túltermelődése a szervezeten belül állhat a PCOS megjelenése mögött. Hajlamosíthat a betegség jelentkezésére a genetikai háttér is. Ez a ma betegségnek tekintett jelenség ugyanis akár csak az elhízásra való hajlam valamikor előnyökkel is járhatott őseink számára. Már 2008-ban részletesen kielemezték nemzetközileg elismert szakemberek a PCOS és a szezonalitás, evolúciós szelekció között fennálló lehetséges kapcsolatokat. Az adatok alapján valószínűsíthető hipotézis, hogy ez a fogamzás esélyét befolyásoló probléma részben pont a megszülető gyermek életben maradásának esélyét növelhette a népesség egy részében. Ez annál is inkább indokolt volt, mivel az ősi embernek nem állt rendelkezésére folyamatosan elegendő táplálék, amely jelenséget felerősítette az is, hogy a benne élő élősködők hatására még jó élelem-ellátottság esetén állandóan alultáplált lehetett.

Az élősködők bizonyos betegségektől és a túlsúly kialakulásától is megvédték, így a paleolit kor embere természetesen emiatt sem volt elhízott, és immunrendszere sem működött túl, viszont a fertőző betegségek könnyen megtizedelték őket. Ősi módra, környezetükhöz történő alkalmazkodásuknak helyén és annak étrendjén élő vadállatoknál, így madaraknál, ragadozó és növényevő emlősöknél, hüllőknél és ősi módra élő embereknél egyaránt megfigyelhetjük ma is ezeket a jelenségeket a termékenység szezonalitásával együtt. A termékenység időzítése egy olyan világban, ahol alig néhány gyermek éri meg a felnőttkort, az éhezés rendszeres, a lenyelt étel tápanyagaiért paraziták sokaságával kell megküzdeni létfontosságú volt!

pcos2.jpg ()Ennek fényében azt mondhatjuk, a modern életmód és étrend együttesen old meg komoly problémákat, ment meg minket veszélyes betegségektől és idéz elő korábbi evolúciós stratégiáinkkal együtt más gondokat. Ilyen gond lehet a kutatások egy része szerint a PCOS is. A megoldást viszont nem az jelenti, ha parazitákat telepítünk a bélrendszerünkbe (bár ma ez már bizonyos betegségek kezelésére is alkalmas módszer!), kullancsokat, atkákat, tetveket a bőrünkre és utánozni próbáljuk rovarok, vadhúsok fogyasztásával a paleolit kor emberét. Ez csak önámítás és nagy tömegek átverése mellett jó üzlet néhány embernek. Valójában a modern emberek kis része sem fog pirított sáskákon és pajorokon, vadak hiányában pedig sovány vadhúson élni.

Amit tehetünk, az a modern életmód és étrend módosítása egy optimálisabb irányba, szélsőségek és önámítás nélkül. Dietetikusi segítséggel szükség esetén megvalósítható az alacsonyabb szénhidráttartalmú, szintén csak indokolt esetben a fogyást is eredményező étrend. Személyi edző segíthet az izomtömeg növelésében. Tovább javíthatja egészségünk és termékenységünk a dohányzás felfüggesztése, a stresszkezelés, az ártalmas, durva fogyókúrázások beszüntetése, és mindezt kiegészítheti további lépésként – ha szükséges – az orvosi kezelés is. Sajnos sok más betegséghez hasonlóan a dietotherápiát a legtöbb orvos itt sem tekinti első lépésnek a gyógyszeres kezelések megkezdése előtt, pedig ezzel nem csak a PCOS-től szenvedők, hanem a 2-es típusú cukorbetegek milliói is megkímélődhetnének a ténylegesen nem indokolt gyógyszeres kezelésektől.

Ahogyan azt az akné étrendi kezelésénél ismertettük, kedvező hatású lehet a finomított élelmiszerek kerülése (gyorséttermi koszt!), a cukorfogyasztás mérséklése, a fehér liszt és általában a magas glikémiás indexű ételek, a tartósítószerekben és adalékanyagokban bővelkedő élelmiszerek mellőzése. A tejtermékek, elsősorban a sovány tej, tejsavó fehérje is ronthat az állapoton, mivel megemelheti a vérben az inzulin, valamint az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-I) szintjét. És amiről kevesen tudnak: igen kis mennyiségben androgén, azaz férfihormon hatású anyagokat is tartalmaznak, amely egy serdülő lány vagy felnőtt nő szervezetére jelentős mértékben kihathat. 

Az PCOS-ellenes diéta a glikémiás indexet is figyelembe veszi, mérsékelhető az étrend szénhidráttartalma, és ezt kombinálhatjuk a honlapunkon szintén megtalálható halakban, omega-3 zsírsavakban gazdag mediterrán étrend javaslataival. Érdemes előnyben részesíteni a hidegen sajtolt olajokat (például az antioxidánsokban gazdag extra szűz olíva olajat), sovány húsból készült ételeket. A túlzott étrendi megszorítások dietetikus segítsége nélkül nem ajánlottak, mivel ez hiányállapotok kialakulásához vezethet.

Ledobott kilók, enyhülő PCOS?

Az elhízás nem csak esztétikai probléma, hiszen a nők esetében gyakran hormonális problémákat is előidéz, illetve hormonális problémák is állhatnak hátterében. A túlsúly egyebek mellett fokozott androgén hatással, és ennek következtében erőteljes szőrnövekedéssel, hajlam esetén PCOS kialakulásával is együtt járhat. Mivel a BMI önmagában nem értékelhető az túlsúly kizárólagos jelzőértékeként, így a normál BMI értékek felső határához közelítve (25-ös BMI) is segíthet, pár kiló fogyás. A BMI ugyanis nem mutatja meg, hogy milyen az izom és a zsír aránya a szervezetben, inaktív életet élő hölgyeknél még normál, sőt karcsú alak mellett is nagy lehet a zsírszövet relatív tömege. Utóbbi esetben viszont a fogyás nem javasolt, ellenben a sporttevékenység igen! Nem a meghúzott BMI határokkal van a gond, hanem az életmóddal.

A lassú és tartós fogyás kedvezően hat a faggyúelválasztásra, mérsékelheti a pattanások kialakulását és látványosan javíthatja a bőr szépségét, különösen, ha mindez dietetikus, bőrgyógyász, valamint kozmetikus összehangolt és szakértő kezelése mellett történik. Ezzel párhuzamosan a menstruációs zavarok is rendeződhetnek, bár ez magától nem biztos, hogy bekövetkezik.

Főbb javaslatok:

Magas glikémiás indexű ételek kerülése, szénhidrátfogyasztás mérséklése és/vagy szétosztása 4-5 kis étkezésre, zöldségfogyasztás mennyiségének növelése
Rendszeres testmozgás (minimum 30 perc naponta)
Omega-3 zsírsav bevitel növelése (főként halakkal)
Energiabevitel mérséklése napi 500-1000 kcal-val ha fogyás szükséges, vékony hölgyek esetében súlygyarapítás, izomtömeg növelése
Stressz kezelő módszerek elsajátítása
Dohányzás felfüggesztése
Mérsékelt alkoholfogyasztás vagy absztinencia

Az étrend összeállítása dietetikusi, a gyógyszeres kezelés (elsősorban metformin kezelés) orvosi segítséget igényel! Szakértői kérdés esetén szívesen segítünk, és a Magyarországon ehhez a témához leginkább értő kollégáinkhoz irányítjuk az érdeklődőket. További információkat találhat az érdeklődő a www.pcos.hu honlapon is.

www.pco-szindroma.hu/index2.html

Tényleg fogynod kell?

Nézd meg jobban – válaszd a minőséget!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X