Főoldal > DIÉTA > Lendülj formába a Hay-féle diétával!

Lendülj formába a Hay-féle diétával!

diétaélelmiszercsoportfogyókúrahay-étrend
0

Írta: and

Serkentsd az emésztést! A Hay-féle étrend nevét a New York-i orvosról, Dr. William Howard Hay-ról kapta, aki szeretett volna egy olyan speciális étrendet összeállítani, amely megszünteti a különféle emésztési zavarokat. A diéta alapgondolata, hogy a szervezet nem tud egyidejűleg megbirkózni a fehérjékkel és a szénhidrátokkal, s ezek egy időben történő fogyasztása a szervezet elsavasodásához vezethet. […]

Serkentsd az emésztést!

A Hay-féle étrend nevét a New York-i orvosról, Dr. William Howard Hay-ról kapta, aki szeretett volna egy olyan speciális étrendet összeállítani, amely megszünteti a különféle emésztési zavarokat. A diéta alapgondolata, hogy a szervezet nem tud egyidejűleg megbirkózni a fehérjékkel és a szénhidrátokkal, s ezek egy időben történő fogyasztása a szervezet elsavasodásához vezethet.  Ennek értelmében a táplálkozás során külön kell választani a fehérje-, illetve a szénhidrát-tartalmú élelmiszereket, s amennyiben az emésztés és a kiválasztás egyensúlyba kerül, helyreállhatnak az anyagcsere-folyamatok és beindulhat egy látványosabb fogyás.

Élelmiszercsoportok

Savas gyümölcsök: grapefruit, narancs, citrom, lime, ananász, gránátalma, paradicsom, málna, ribizli

hay2.jpg ()Félsavas gyümölcsök: alma, sárgabarack, bogyósok, szőlő, mangó, papaya, őszibarack, szilva, körte, szeder, birsalma

Édes gyümölcsök: banán, kókuszdió, datolya, füge, szárított és aszalt gyümölcsök

Fehérjék: hús, baromfi, hal, tojás, tejtermékek, száraz bab, borsó, dió, magvak, gabonafélék, mogyoró, szójatermékek, olajtartalmú gyümölcsök

Zöldségfélék: spárga, articsóka, zöldbab, cékla, brokkoli, káposzta, karfiol, uborka, padlizsán, fokhagyma, saláta, répa, spárga, retek, padlizsán stb.

Keményítők, szénhidrátok: kenyér, liszt, tésztafélék, gabonafélék, burgonya, sárgarépa, gesztenye, tök, rizs, kókuszdió

Zsiradékok: olívaolaj, vaj, tejszín, szezámolaj, repceolaj, margarin, avokádó, olajtartalmú gyümölcsök

Lúgosító ételek: árpa, zab, hajdina, barnarizs, magvak, csírák, zöldségfélék

Savasító ételek: állati fehérjék, finomított szénhidrátok, tejtermékek, húsfélék

Figyelj a megfelelő párosításra

A diéta során nagyon fontos, hogy étrended 80 százaléka lúgosító, míg 20 százaléka savasító hatású ételekből álljon. A savas és a félsavas gyümölcsök, a fehérjék és a zsiradékok párosíthatóak egymással, a zöldségekhez az édes és a félsavas gyümölcsök, míg a keményítő tartalmú ételekhez a félsavas és a savas gyümölcsök és a szénhidrátok illenek. A szénhidrátok és a fehérjék, a zöldségek és a zsiradékok, a savas gyümölcsök és a tej, valamint a savas gyümölcsök és a zöldségek nem harmonizálnak egymással.

Táplálkozásod során ügyelj arra, hogy ne fogyassz egyidejűleg savas, félsavas és édes gyümölcsöket. Nyersen, vagy rövid ideig párolva a zöldségféléket szinte mindenhez fogyaszthatod, a gyümölcsöket csak önmagukban, és ne a főétkezések után, inkább délelőtt éhgyomorra. Igyekezz mindig olyan gyümölcsöket kiválasztani, amelyek szezonálisak. Az ételek fűszerezésénél kerüld a túlzott só használatát, szervezeted sav-lúg arányának egyensúlyához mellőzd az édességeket, és minimum 4 órát várj az egyes ételtípusok elfogyasztása között.

Érvek és ellenérvek

A Hay-féle étrend előnye, hogy viszonylag könnyen tartható és egyszerű. A módszer az ételek természetes formában történő fogyasztását javasolja és sok nyers gyümölcsöt, zöldséget is tartalmaz, ami a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen. A diéta hátránya, hogy alkalmazása során olyan élelmiszerek szorulnak háttérbe, amelyek gazdagok folsavban és B-vitaminokban, így ezek hiánya nem jelenthet kiegyensúlyozott táplálkozást, hosszú távon pedig károsodást is eredményezhet.

Bűnmentes élvezet – miket rágcsáljunk?

Simán feszesebb!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X