Főoldal > DIÉTA > Te milyen nassoló vagy?

Te milyen nassoló vagy?

édességjellemnassolásszokás
0

Írta: and

A gourmet Érdekel a konyhaművészet, a kultúra, magas elvárásaid vannak a világ dolgai iránt, és ínyencként tudod értékelni mindazt, amit az élet nyújt. Az étkezés számodra egy rituálé, és mindig élvezed a rendkívüli pillanatokat. Ha édességet vásárolsz, a minőség mellett a csomagolás is döntő szempont, és szívesen ajándékozol a barátaidnak különleges csemegéket. Wellness Cafe tipp: […]

A gourmet

Érdekel a konyhaművészet, a kultúra, magas elvárásaid vannak a világ dolgai iránt, és ínyencként tudod értékelni mindazt, amit az élet nyújt. Az étkezés számodra egy rituálé, és mindig élvezed a rendkívüli pillanatokat. Ha édességet vásárolsz, a minőség mellett a csomagolás is döntő szempont, és szívesen ajándékozol a barátaidnak különleges csemegéket.

Wellness Cafe tipp: Blanxart Milk Chocolate and Cinnamon (csokoladenet.hu), Kézműves Csokoládé bonbon (csakcsoki.hu)

A spontán

Nem számít a napszak, a környezet, az alkalom, hisz a mottód a spontaneitás, így veled soha nem unalmas az élet. Nyitott vagy az újdonságokra, állandó igényed van a különféle impulzusokra, ám hamar elunod magad. Nem szeretsz túl sokat bajlódni az evéssel sem, így előszeretettel fogyasztasz chipseket, kekszeket vagy gyorséttermi kajákat.

milyennassolocikk1.jpg ()Wellness Cafe tipp: Add meg az étkezések módját, egyél lassan, nyugodtan, élvezettel és az hizlaló rágcsák helyett próbáld ki a csokis almaszirmot vagy az aszalt gyümölcsöket.

Az éjjeli bagoly

Egész nap pörögsz, és éjjel sem tudod leállítani magadat, miközben sűrűn nyitogatod a hűtőszekrényt és akármilyen későre jár, képes vagy eltüntetni egy hatalmas szelet csokitortát. Az éjszakai falásrohamok után azonban reggel még éhesebben ébredsz, és ha nassolás után nem mosol fogat, jelentősen növeled a fogak szuvasodásának kockázatát. Ha hirtelen rád tör az édesség utáni vágy, csillapítsd gyümölccsel vagy egy pohár zsírszegény joghurttal. 

Wellness Cafe tipp: Lefekvés előtt 3-4 órával már ne egyél, így pihenteted a gyomrodat. Relaxálj – ez segít az ellazulásban és a feszültségoldásban!

A stresszes

Feszített munkatempóban dolgozol, hadilábon állsz az idővel, és sokszor türelmetlenül viselkedsz másokkal. Az állandó idegeskedés és teljesítménykényszer miatt rendszertelenül és kapkodva eszel. Főleg édes, zsíros, magas kalóriatartalmú ételeket kívánsz, amelyek cseppet sem tesznek jót a testi és lelki közérzetednek.

Wellness Cafe tipp: Írd fel egy papírra, hogy melyek azok a dolgok, amelyek bosszantanak vagy bántanak. Ha kitartóan dolgozol azért, hogy legalább egy tényezőt kiiktass, jobban fogod érezni magad és kiegyensúlyozottabb leszel.

A falánk

Bármikor kísértésbe esel, és legyen szó édesről, sósról, mindent magadba tömsz, ami csak a kezed ügyébe kerül. Akkor is eszel, ha nem vagy éhes, mert semmi pénzért nem szeretnél lemaradni az édes élvezetekről. Általában meggondolatlanul és rendszertelenül étkezel, majd a tükörbe pillantva kétségbeesel. A falánkságról nem könnyű leszokni, ám a rossz szokásoktól csak úgy szabadulhatsz, ha tudatosan életmódot váltasz és a pótcselekvés helyett izgalmas hobbikat keresel.

milyennassolocikk2.jpg ()Wellness Cafe tipp: Igyál sokat, hisz a víztől telített gyomor csökkenti az éhségérzetet, és használj a főzéshez olyan étvágycsökkentő fűszereket, mint a kerti zsázsa, a kömény, a fahéj vagy a gyömbér.

A függő

Az édességekkel kompenzálsz és akkor is nassolsz, ha boldog vagy, de a szomorúság ellen is a csokoládé jelenti számodra a menedéket.  Az emocionális jellegű táplálkozás a problémáktól való menekülést jelenti, és hiába fogadod meg újra és újra, hogy végleg felhagysz a kényszeres viselkedéssel, a kísérletezések rendszerint kudarcba fulladnak.

Wellness Cafe tipp: Soha ne pakold tele a hűtődet! Vásárolj az édességek helyett friss gyümölcsöket, zöldségeket. Ha úgy érzed, egyedül képtelen vagy megbirkózni a szenvedélybetegséggel, feltétlenül fordulj szakemberhez.

A környezettudatos

Mindig lekapcsolod a villanyt, ha épp nem használod, ügyelsz a vízfogyasztásra, szelektíven gyűjtöd a szemetet és öko-szemléleted a táplálkozásban is megmutatkozik. Kizárólag bio piacokon vásárolsz, és tudod, hogy amit elfogyasztasz, kevésbé károsítja a Földet.  Számodra a bioköles éppúgy élvezhető, mint a zamatos alma, és a barátaidat is szívesebben leped meg saját készítésű finomságokkal.

Wellness Cafe tipp: Biokorn Bio Fair Trade kakaós keksz (biomix.hu), Alce nero bio fehércsoki (biopatika.shop.hu)

Játssz és nyerj a Zepter játékán!

Így őrizd meg fogaid egészségét!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X