Főoldal > DIÉTA > Hizlalnak a kozmetikumok?

Hizlalnak a kozmetikumok?

gyermekhizlalhormonkisbabakozmetikumtisztítószer
0

Írta: and

Amikor fogyni szeretnénk többnyire három tényező jut eszünkbe: a genetikai adottság, az elfogyasztott ételeken keresztül bevitt kalóriák száma és persze az energia és gyötrődés, ami a fogyókúrával jár. Mivel a genetikába utólag nincs beleszólásunk, így maradnak a diéták, a rendszeres testmozgás és a remény, hogy gyorsan leszaladnak a kilók. Na de mi van akkor, ha […]

Amikor fogyni szeretnénk többnyire három tényező jut eszünkbe: a genetikai adottság, az elfogyasztott ételeken keresztül bevitt kalóriák száma és persze az energia és gyötrődés, ami a fogyókúrával jár.

Mivel a genetikába utólag nincs beleszólásunk, így maradnak a diéták, a rendszeres testmozgás és a remény, hogy gyorsan leszaladnak a kilók. Na de mi van akkor, ha a testünk minden erőfeszítés ellenére makacsul ragaszkodik ahhoz a súlyfelesleghez, ami egy ideje rajtunk van?

Talán megvan a magyarázat is: kutatók úgy vélik, hogy a szépészeti termékek is okozhatnak súlytöbbletet, mégpedig úgy, hogy módosítják a hormonegyensúlyunkat. Lehet, hogy máshol kell keresni a magyarázatot az elhízásra, nem az ételeknél? Az úgynevezett “kozmetikai kalóriák” ott vannak a mindennapjainkban, minden kozmetikai termékben: sampon, testápoló, szappan – talán ezek a felelősek?

kozmetcikk1.jpg ()New York-i orvosok azt állítják, hogy az ún. ftalátok – amelyek a kozmetikumokban és a háztartási tisztítószerek 70 százalékában is megtalálhatók – zavarhatják meg a test természetes súlyának szabályozó rendszerét, a hormonok érzékeny egyensúlyát. A tudósok arra jutottak, hogy a ftalátok mindennapos használata nemcsak a felnőtteknél vezethet elhízáshoz, de gyermekeknél is. Vizsgálatuk során kislányok vizeletébenben nézték a ftalát-koncentrációt, amely a legnagyobb testsúllyal rendelkező kislánynál volt a legmagasabb.

A ftalátot a kozmetikai- és tisztítószerek zselés állagának és tartósságának megőrzésére valamint a műanyag doboz gyártásánál használják. Egy másik ilyen anyag a Bisphenol-A (BPA), melyet szintén a dobozok gyártásánál használnak fel.

Ezek az anyagok befolyásolják a nemi mirigyek és hormonok működését. Állatkísérletekben már régebben kimutatták, hogy csökkentik a tesztoszteron-szintet, utánozzák az ösztrogén hormon hatását, így súlygyarapodást idéznek elő pubertás korban, a fiúknál pedig a spermák számát csökkenti.

Élelmezéstudományi szakemberek szerint rossz hír a fogyókúrázóknak, hogy az adott termék bármilyen kis mennyiségben is tartalmaz ftalátokat, az károsan befolyásolja a fogyást. Férfiaknál a ftalátok és más kémiai anyagok a tesztoszteronszint csökkenését okozva eredményezhetnek súlygyarapodást, nőknél pedig összezavarhatják a genetikai hormonegyensúlyt, ami később befolyásolhatja a termékenységet is.

kozmetcikk2.jpg ()Nagyszámú kutatás igazolta, hogy a ftalátok kisgyermekeknél károsítják a szaporodásért felelős szerveket, zavart okozhatnak azok fejlődésében, károsítják továbbá a hormonrendszert, a májat és a vesét is. A nők szervezetében felhalmozódott ftalátok koraszülést eredményezhetnek, a vegyületek egy része pedig rákkeltő, valamint asztmás és allergiás megbetegedések kialakulását okozhatják.

Teljesen elkerülni nem lehet ezeket az anyagokat, de érdemes megnézni a vásárlandó termék címkéjét, tartalmaz-e ftalátot vagy bisphenol-A-t.

Wellness Cafe tipp: Adj egy-két csepp vodkát a samponodhoz: segít megtisztítani a fejbőrt, és káros anyagok nélkül stimulálja a hajnövekedést.

Tiltás, de hiába

Az Európai Bizottság először 1999-ben ideiglenesen, 2005-ben pedig végleg megtiltotta hat fajta ftalátvegyület használatát a gyermekeknek szánt játékok és babaápolási termékek gyártásánál. Ennek ellenére a ftalátok továbbra is megtalálhatóak kozmetikumokban, samponokban és krémekben, magas koncentrációban a parfümökben és egyéb illatszerekben, továbbá többek között a textilekben, a szőnyegekben és a bútorokban, valamint minden PVC-ből készült termékben.

Formásabb alak, lépésről lépésre!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X