Főoldal > DIÉTA > Számolj le végleg a jojó effektussal!

Számolj le végleg a jojó effektussal!

diétafogyáshízásjojó-effektus
0

Írta: and

Káros villámfogyókúrák A jojó-hatás többszöri fogyásra és hízásra utal. A szindróma akkor kezdődik, amikor valaki elveszít egy jelentősebb mennyiségű súlyt, általában korlátozott kalóriatartalmú étrend mellett, majd amikor újból normálisan táplálkozik, az alacsony energia bevitelnek köszönhetően a nehezen leadott kilók szinte azonnal visszatérnek, így végeredményben az illető többet hízhat, mint amennyit leadott. Amellett, hogy a jojó […]

Káros villámfogyókúrák

A jojó-hatás többszöri fogyásra és hízásra utal. A szindróma akkor kezdődik, amikor valaki elveszít egy jelentősebb mennyiségű súlyt, általában korlátozott kalóriatartalmú étrend mellett, majd amikor újból normálisan táplálkozik, az alacsony energia bevitelnek köszönhetően a nehezen leadott kilók szinte azonnal visszatérnek, így végeredményben az illető többet hízhat, mint amennyit leadott. Amellett, hogy a jojó effektus kudarcélményt és szorongást okozhat, rendkívül veszélyes lehet az egészségre is, különösen a szív-és érrendszerre, az emésztőrendszerre, valamint a bőrre. A hosszú távú és egészséges súlyvesztés kulcsa a táplálkozási szakemberek egybehangzó véleménye szerint a komplex életmódváltás.

Gondolkozz reálisan

Ha meg szeretnél szabadulni a súlyfeleslegtől, és belefogsz egy számodra ideálisnak tűnő diétába, tarts ki mellette, illetve tudatosítsd magadban, hogy a fogyókúrád nem egy átmeneti megoldás. Tűzz ki előre meghatározott, ám betartható szabályokat, és küzdj keményen az elérni kívánt cél érdekében. Ha már sikerült leadnod a plusz kilókat, továbbra is kísérd figyelemmel önmagadat, hisz az egészséges testsúly fenntartása egész életen át tartó elkötelezettség.

Keress társakat

Ha másokkal együtt diétázol, a közös célkitűzés fejlesztheti az önfegyelmedet, az akaraterődet, növelheti a kitartásodat, és kellőképpen motiváló, amivel jelentősen növelheted az esélyeidet. Tölts minél több időt olyan emberek társaságában, akik aktívan és egészségesen élnek, csatlakozz támogató csoportokhoz, súlycsökkentő programokhoz, vagy szervezz a barátaiddal közös sportolási tevékenységeket.

Légy kitartó

Ne akarj gyors, látványos alakformálást, és tartsd mindig szem előtt azt a tényt, hogy az egészséges fogyás általában 3-6 hónap alatti 5-10%-os súlycsökkenést jelent. A siker érdekében gondolkozz kisebb eredményekben, ugyanis a drasztikus fogyás a szervezet számára komoly megterhelést okozhat. Nagyon fontos, hogy egy sikertelen fogyókúra után se add fel a küzdelmet, ne zuhanj önsajnálatba, helyette gondold végig, hol ronthattad el, és legközelebb mit csinálsz majd másképp.

Vezess naplót

A diéta során jegyezd fel minden nap egy füzetbe, hogy mikor, mennyit és mit ettél. Írd bele azt is, hogy adott napon mikor érezted először az éhséget, és az milyen erősen jelentkezett.  A hangulatváltozásaidról is tegyél említést, így pontos, reális képet kaphatsz a táplálkozási szokásaidról, és azokról a pillanatokról, amikor érzelmi okokból ettél.

jojo2.jpg ()

Szeresd a mozgást

Egy fogyókúra sem lehet sikeres fizikai aktivitás nélkül. Ha nem szereted az edzőtermeket vagy az irányított órákat, keress olyan kihívást jelentő sportolási formákat, amelyekkel új és izgalmas megközelítésbe helyezheted a testmozgást. Az ugrókötelezés, a görkorizás és a jóga kiváló szabadidős tevékenység, amelyek remekül égetik a zsírt, emellett javítják a közérzetet és növelik az agy szerotonin szintjét.

Mérd a súlyodat

Felesleges naponta többször méricskélni magadat, hisz a testsúly egyik napról a másikra ingadozhat.  Elég, ha hetente egyszer állsz a mérlegre, amit a fogyás után is célszerű folytatnod, így állandó figyelemmel kísérheted a testtömegedet, és egyből észreveszed majd a csekély súlyfelesleget.

Csak pozitívan

Ahelyett, hogy azt mondogatod magadban „Ma meg kell csinálnom!”, gondold inkább úgy, hogy „Ma meg fogom csinálni!”.  A vonzó alak elérésének titka a pozitív gondolatokban is rejlik. Ezek olyan elektrokémiai és biológiai változásokat idéznek elő az agyban, amelyek segítenek a küzdelemben, s így könnyebben, derűsebben érheted el azt, amit igazán szeretnél.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X