Főoldal > DIÉTA > Élvezd a szüretet, kerüld el a gyomorpanaszokat!

Élvezd a szüretet, kerüld el a gyomorpanaszokat!

alkoholbőrpálinkaszőlőszüret
0

Írta: and

Nem csak a zöldségeket, téli gyümölcsöket szedik össze a földekről, gyümölcsösökből, kiskertekből, hanem a bornak való szőlőt is most szüretelik. Hazánkban ez nem csak gazdasági szempontból jelentős időszak, hanem egyben társadalmi esemény is. Összejönnek családtagok, barátok, ismerősök, szüretelő társaságok. Gyakran fordul elő, hogy a szüret kezdetét egy kis pálinkával kezdik. Mivel hazánkban már engedélyezett az […]

Nem csak a zöldségeket, téli gyümölcsöket szedik össze a földekről, gyümölcsösökből, kiskertekből, hanem a bornak való szőlőt is most szüretelik. Hazánkban ez nem csak gazdasági szempontból jelentős időszak, hanem egyben társadalmi esemény is. Összejönnek családtagok, barátok, ismerősök, szüretelő társaságok.

Gyakran fordul elő, hogy a szüret kezdetét egy kis pálinkával kezdik. Mivel hazánkban már engedélyezett az otthoni pálinkafőzés, bizony mindenki, aki saját cefréből készít pálinkát, büszkén kínálja végig a saját itókát, és ezek nem alacsony alkoholtartalmúak, hanem 40-50 fokosak, vagy a felettiek is lehetnek. A korai reggelire házi sonkát, házi kolbászt, esetleg szalonnát kínálnak, friss fehér kenyérrel, jobb esetben nem csak csípős paprikával, hanem paradicsommal.

Aztán folytatódhat a nap/délelőtt egy kis „frissítő” sörrel vagy fröccsel, majd ebédre jönnek a gulyások, bográcsos ételek. Délután még egy kis frissítő, szokás szerint. A jól elvégzett munka örömére a nap végén ünneplés, táncos mulatság veszi kezdetét, mely jó szórakozást nyújt a szüretben megfáradtaknak.  Nem csak az olyan tartalmas, zsíros, fűszeres ételek fogynak újból, mint a töltött káposzta vagy székelykáposzta tejföllel, birkapörkölt kenyérrel, rétesek, piték, hanem az alkohol is. Hiába a nagy fizikai megterheléssel járó szüreti munka, ha közben a szervezetünket alaposan leterheljük.

Ha valaki a csapatból rosszul lesz, akár gyanakodhatunk is a heveny hasnyálmirigy-gyulladásra. Ez lehet enyhébb lefolyású, de akár az életet veszélyeztető betegség is. A kialakulása háttérben leggyakrabban epekövesség vagy alkoholbetegség áll, de oka lehet bőséges, zsírban gazdag étkezés, vagy egyszeri nagy mennyiségű alkoholfogyasztás.

A súlyos gyulladt állapotot az okozza, hogy a hasnyálmirigyben egyébként még inaktív állapotban levő emésztő enzimek aktívvá válnak, és a hasnyálmirigy sejtjeit kezdik el emészteni. Figyelemfelkeltő a hirtelen kezdődő hasi fájdalom, mely gyakran a hátba sugárzik, gyakran kíséri a fájdalmat hányinger, hányás, láz. Gyors segítség nélkül a beteg állapota tovább romlik, és tudatzavar is felléphet – ilyenkor azonnal hívjunk mentőt!

szuret2.jpg ()

Fokozottan veszélyeztettek:
–    a már alkoholisták
–    aki naponta sűrűn gyújt rá, és 4-6 adag erős kávét is rendszeresen iszik
–    cukorbetegek
–    köszvénybetegek
–    krónikus hasnyálmirigy gyulladásban szenvedők
Ezek a betegségek, akár rejtetten is jelen lehetnek!

Mit tehetünk, hogy ezt elkerüljük:
–    reggelit ne pálinkával, hanem teljes kiőrlésű kenyérből készült szendviccsel, friss zöldséggel, és elegendő mennyiségű folyadékkal kezdjük
–    napközben szintén bőven igyunk vizet, limonádét, és egy fürt szőlőt is elcsipegethetünk
–    ebédhez kérjünk savanyúságot, és a zsíros szaftot ne tunkoljuk ki
–    délután nyugodtan előkerülhet egy müzliszelet, vagy pár darab száraz keksz, a minek semmi baja sem esik a zsebünkbe, vizet is igyunk
–    a mulatságról sem kell lemaradni, ha alkoholt szeretnénk inni, akkor minden adag (1 adag: vagy 5 cl pálinka, vagy 2 dl bor vagy 4 dl sör) alkohol után kortyoljunk el egy pohár vizet is
–    figyeljünk arra, hogy a rétesek, és piték is esetenként túl zsírosak lehetnek

Ha betartjuk a szüreti „játékszabályokat” biztos, hogy az átmulatott, vidám nap és éjszaka után, alaposan elfáradva térünk nyugovóra a saját (vagy vendég) ágyba, de semmiképpen sem egy kórházi ágyon ébredünk.

Saliris Resort****superior – Ahol Ég és Föld összeér…

Villámgyors fogyás tablettákkal

(T)egyél a menstruáció előtti panaszok ellen!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X