Főoldal > DIÉTA > Így tegyél rendet a diétádban!

Így tegyél rendet a diétádban!

csomagolásdiétaegészségesfogyásrend
0

Írta: and

Fokozatosan végy búcsút a finomított élelmiszerektől! Ahelyett, hogy egy csapásra átszabnád az éléskamrád kínálatát, csak fokozatosan veselkedj neki a káros élelmiszerek likvidálásának, tehát először például csak a szénsavas üdítőket számold fel. Már önmagában ez is egy nagy lépés az egészségesebb étrend és élet felé. A következő lépcsőfok legyen az, hogy a fehér kenyeret és tésztát […]

Fokozatosan végy búcsút a finomított élelmiszerektől!

Ahelyett, hogy egy csapásra átszabnád az éléskamrád kínálatát, csak fokozatosan veselkedj neki a káros élelmiszerek likvidálásának, tehát először például csak a szénsavas üdítőket számold fel. Már önmagában ez is egy nagy lépés az egészségesebb étrend és élet felé. A következő lépcsőfok legyen az, hogy a fehér kenyeret és tésztát felváltják a teljes kiőrlésű társaik, és így haladva, apránként minden finomított élelmiszert helyettesíts egészséges alternatívákkal.

Ne hagyd figyelmen kívül a címkéket!

Hiszen ez a legegyszerűbb formája annak, hogy különbséget tegyünk a „valódi” étel és finomított változatok között. És arról se feledkezz meg, hogy egy nagy fej salátán semmilyen címke nem díszeleg (mivel teljesen természetes alapanyag), míg egy zacskó chips hátoldalán összetevők tucatja vonul fel. Nem kell rögtön az összes finomított élelmiszert azonnal törölnöd a bevásárlólistádról, inkább törekedj rá, hogy a címke alapján válassz, és mindig azt a terméket, amely kevesebb és egyszerűbb alkotóelemeket rejt magában (kerüld a hidrogénezett olajokat, a mesterséges aromákat és ételszínezékeket, tartósítószereket, túlzott mennyiségű zsírt és nátriumot, valamint a hozzáadott cukrot).

rend2.jpg ()A tápanyagok domináljanak!

Egy adott élelmiszer megvásárlásakor a tápanyagok legyen a mérvadók, semmint az ár. Vizsgáld meg, hogy az ár egyenértékben van-e a tápanyagok mennyiségével, és főleg minőségével? Ezt az értékelést akár minden vásárlási tétel esetében elvégezheted, egyszerűen hasonlítsd össze a protein, rost, ásványi anyag és vitamin tartalmat a zsírral, nátriummal, cukorral és más adalékanyaggal.

Többször főzz otthon!

Nem csak, hogy egészségesebb leszel (hiszen magad válogatod össze az alapanyagokat, tehát pontosan tudod, mi kerül a tányérodra), de jó pár forinttal több marad a zsebedben is. Nagyon sok étterem finomított élelmiszereket vesz alapul a menüsor összeállítása során, ami nem igazán tesz jót sem az alakodnak, sem az egészségednek. Hogy könnyebb legyen az otthoni főzőcskézés, válassz egyszerű összetevőket, amelyekből gyorsan össze lehet ütni valami finomat. A főzés abban is segít, hogy jobban méltányold, és még inkább élvezd az ételt, különösen akkor, ha megosztod valakivel az elkészítési folyamatot. Nem mellesleg, kutatások is arra világítottak rá, hogy akik rendszeresen főznek, egészségesebben táplálkoznak és kevesebbet is nyomnak, mint azok, akik mellőzik ezt a tevékenységeket.

Kövesd a 80-20 stratégiát!

Az előre összeállított táplálkozási tervek általában akkor mennek tönkre, amikor rájövünk, hogy tulajdonképpen szenvedünk miattuk. És nincs ez másként, ha valóban egészséges étrendet követünk, mert mindig lesz valami, amit hiányolni fogunk. Hogy elkerüld ezt a csapdát, vedd figyelembe a 80-20-as megközelítést! Ez azt jelenti, hogy a nap 80%-ban próbálj meg természetes, egészséges ételeket fogyasztani, viszont a fennmaradó 20%-ban bűntudat nélkül edd meg a kevésbé jótékony hatású harapnivalókat, főleg, ha éppen utazol, vagy társasági életet élsz vagy akkor, amikor egyszerűen épp nincs rá lehetőséged, hogy egészségesen táplálkozz.

(T)egyél a menstruáció előtti panaszok ellen!

Szabadulj meg a nátha okozta problémáktól!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X