Főoldal > DIÉTA > A személyiséged miatt hízol?

A személyiséged miatt hízol?

fogyáshízáskövér
0

Írta: and

Ismerd fel a problémát, és küzdd le a Wellness Cafe tippjeivel! A kérdés az, hogy van-e olyan embertípus, aki hajlamosabb a hízásra másoknál. Egy új amerikai, személyiséget elemző tanulmány szerint a válasz igen. A kutatók szerint azok az emberek, akik gyakran idegesek, kevésbé lelkiismeretesek és lobbanékonyabb természettel rendelkeznek, az életük során nagyobb valószínűséggel esnek bele […]

Ismerd fel a problémát, és küzdd le a Wellness Cafe tippjeivel!

A kérdés az, hogy van-e olyan embertípus, aki hajlamosabb a hízásra másoknál. Egy új amerikai, személyiséget elemző tanulmány szerint a válasz igen. A kutatók szerint azok az emberek, akik gyakran idegesek, kevésbé lelkiismeretesek és lobbanékonyabb természettel rendelkeznek, az életük során nagyobb valószínűséggel esnek bele a hízás-fogyás csapdájába, mint azok, akik nem rendelkeznek ezekkel a tulajdonságokkal.

hizik2.jpg ()A személyiség és az elhízás kapcsolatát vizsgáló tanulmány kimutatta (50 éven keresztül majdnem 2000 ember tanulmányozása során), hogy a lobbanékony természet volt a leggyakrabban előforduló tulajdonság az elhízottak körében. A kutatók szerint ez a személyiségi vonás arra készteti az embereket, hogy ne tudjanak ellenállni a kísértésnek, és az ilyen típusú emberek kevésbé rendelkeznek azzal az önfegyelemmel, hogy képesek legyenek egy egészséges étrendet követni, főleg ha nehézségek érik őket, frusztráltak, vagy csalódottak.

Tehát ha hajlamos vagy az impulzív viselkedésre, mit tehetsz annak érdekében, hogy megtartsd vagy elérd az ideális testsúlyodat? Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket, mielőtt valamit hirtelen felindulásból tennél meg, például amikor betérsz egy gyorsétterembe, pedig nem is vagy igazán éhes, vagy kihagyod az edzést, csak hogy otthon lustálkodhass helyette.

Tegyél fel magadnak három kérdést, mielőtt ennél valami egészségtelent, vagy kihagynál egy edzést:

1. Mit érzek valójában?

Sokszor azért hozunk döntéseket, mert el akarunk felejteni egy érzést, vagy egyszerűen csak nem akarunk érezni semmit, és el akarjuk nyomni magunkban a fájdalmat. Ilyenkor tölts el pár másodpercet azzal, hogy ellenőrzöd magad, és feltárod mi is a döntésed valódi oka, így legközelebb megelőzheted a hirtelen felindulásból elkövetett falási rohamokat. (Még szerencsésebb, ha evési rohamok helyett az edzés segítségével vezeted le a feszültséget).

2. Amit teszek, az megfelel a céljaimnak?

Nagyon egyszerűen megfogalmazva: szerinted a táplálkozásod és az edzési szokásaid (ha vannak) általánosságban megfelelnek az egészségeses életmód alapszabályainak és a céljaidnak? Ha a válaszod nem, tudod, mit kell tenned. Változtass, hogy egészségesebb legyél!

3. Meg fogom bánni a döntésemet?

Képzeld el magad a jövőben – azt fogod kívánni, bárcsak másképp csináltad volna a dolgokat? Bárcsak vékonyabb, izmosabb és egészségesebb lettél volna? Ha igen, azonnal kezdd el megreformálni az étkezésedet, hogy később büszke lehess magadra!

Itt a Vitálkonyha, teszteld! 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X