Főoldal > DIÉTA > Legyél érzelmi evő – így maradj karcsú!

Legyél érzelmi evő – így maradj karcsú!

érzelmi evésétkezés
0

Írta: and

Imádsz enni? Ne aggódj! Egy nehéz nap után másra sem tudsz gondolni, csak egy csokoládés brownie-ra a tetején egy óriási adag fagylalttal? Ez azért lehetséges, mert minden egyes édes falattól megmagyarázhatatlanul boldognak érzed magad. De vajon ez tényleg olyan rossz dolog? Meglepő módon az érzelmi evés nem minden esetben jelent problémát. Azonban ha az ételekkel […]

Imádsz enni? Ne aggódj!

Egy nehéz nap után másra sem tudsz gondolni, csak egy csokoládés brownie-ra a tetején egy óriási adag fagylalttal? Ez azért lehetséges, mert minden egyes édes falattól megmagyarázhatatlanul boldognak érzed magad. De vajon ez tényleg olyan rossz dolog?

Meglepő módon az érzelmi evés nem minden esetben jelent problémát. Azonban ha az ételekkel próbálod megoldani a rossz hangulatodat, és ez rendszeresen, határok nélkül történik, akkor olyan táplálkozási problémákkal szembesülhetsz, mint a túlevés. Annak ellenére, ha néha finomságokkal kényezteted magad, könnyen vékony maradhatsz, ha betartod az alábbi egyszerű szabályokat.
Étellel kövezzük ki a boldogságunk útját…

Úgy vagyunk kitalálva, hogy érzelmi okokból együnk. Attól a pillanattól kezdve, hogy megszületünk és az édesanyánk a karjába zár, hogy megetessen, innentől egy érzelmi kapcsolat alakul ki a jóllakottságérzés és a szeretet között. Ezért nem célravezető azt mondani, hogy “egyszerűen csak ne egyél”.erzelmi2.jpg ()

Azok az ételek, amelyek leginkább csillapítják a sóvárgásunkat, tele vannak erőteljes vegyi anyagokkal, ezek okozzák az élvezetet. Ilyen például a csokoládé: ami szerotonint és anandamidot, egy másik boldogságérzetet előidéző neurotranszmittert tartalmaz. Konklúzió: Ahogy a dupla csokis brownie eléri a gyomrodat, a szervezeted tobzódni kezd az endorfinban, ettől pedig a fellegekben érzed magad.

Csak azt edd, amit szeretsz

Mielőtt kinyitsz egy óriási karamellás fagyit, kérdezd meg magadtól: valóban mindennél jobban vágysz erre? Ha olyat eszel, amit nem akarsz igazán, valószínűleg többet fogsz belőle enni, mivel nem elégít ki maradéktalanul.

Ez a veszélye annak, ha követed a sóvárgásodat, de nem azzal elégíted ki, amire igazán vágynál, hanem esetleg más dolgokkal. Ha ezt megérted, és megtanulod kezelni, könnyen elkerülheted a falási rohamokat. Ha nem vagy éhes, de szükséged lenne egy kis örömre az életben, nem nevetséges, ha ezt 3 adag gyümölcstortával próbálod pótolni? Nem csak az a probléma, hogy nincs szüksége a szervezetednek a pluszkalóriákra, hanem az is, hogy a 3 szelet gyümölcstorta (ha mondjuk csokira vagy sült krumplira vágysz) nem fogja megadni neked azt az örömöt, amit a vágyott falatok jelentenének számodra.
Végső csapás az elmédre

Egy kis időre tartasd távol magad a laptoptól és a televíziótól, hogy nyugodtan tudj enni és semmiképpen se kutyafuttában tudd le a főétkezéseidet. Ugyanis ha nem élvezed ki az fogásokat, evés után hamarabb és gyakrabban fogsz magas kalóriatartalmú, plusz falatokért nyúlni, ugyanis nem adod meg a szervezetednek az élvezettel evés makulátlan örömét.

Ne egyél éhgyomorra!

Ha elfogyasztottál egy tartalmas ebédet fehérjével, zöldségekkel és egészséges zsírokkal, jó esélyed van arra, hogy a desszert is érzelmileg kielégítő lesz számodra. Azonban számos nő kihagyja a főétkezéseket, hogy kalóriákat spóroljon, és egyenesen a desszertet célozza meg, így a vércukorszintjük megugrik, majd hirtelen leesik, ez pedig rövid időn belül második és harmadik fogáshoz vezet. Az újabb adagok könnyen az érzelmi evés legnagyobb csapdájába sodorhatnak bele: a túlevésbe. Így egyenes út vezet a komoly táplálkozási rendellenességek felé, mint amilyen a bulimia.

Iktasd ki a bűntudatot!

Ne érezd magad bűnösnek, ha abból az ételből eszel egy keveset, amit igazán szeretsz. Ha gyűlölöd magad azért, mert szereted a csokoládét, még több (magas kalóriatartalmú) hangulatjavító édességre lesz szükséged. Tartsd be a szabályt: „Ha azért eszel, hogy jól érezd magad, hagyd, hogy igazán jól is érezd magad a finom falatoktól. Majd lépj tovább.”

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X