A zsíros sajt jobb, mint a zsírszegény vagy zsírmentes társai? A zsírszegény sajtok ugyanúgy tartalmazzák azokat az értékes összetevőket, mint a zsíros variációk, többek közt kalciumot és D-vitamint. Sőt, a zsíros sajtokkal ellentétben a zsírszegény verzió jóval kevesebb telített zsírt tartalmaz, így a szívedet is kíméled. A kettő közti különbség maximum az ízvilágban ütközhet ki. […]
A zsíros sajt jobb, mint a zsírszegény vagy zsírmentes társai?
A zsírszegény sajtok ugyanúgy tartalmazzák azokat az értékes összetevőket, mint a zsíros variációk, többek közt kalciumot és D-vitamint. Sőt, a zsíros sajtokkal ellentétben a zsírszegény verzió jóval kevesebb telített zsírt tartalmaz, így a szívedet is kíméled. A kettő közti különbség maximum az ízvilágban ütközhet ki. Míg a zsírszegény sajtnak lágyabb, addig a zsírosnak markánsabb aromája van.
A laktózérzékenyek nem fogyaszthatnak sajtot?
Ha te is azok közé tartozol, akik érzékenyek, allergiásak a tejtermékekre, akkor nem kell bemutatnunk a laktóz-intoleranciával együtt járó kellemetlen tüneteket, mint a puffadást, hasmenés. Szerencsére a legújabb kutatások kimutatták, hogy nem kell a sajtokról végleg lemondanod, mivel azt tapasztalták, hogy azok a laktózérzékenyek, akik sajtot ettek, nem produkálták ezeket a tüneteket. Tehát ezek után is fogyaszthatsz sajtot, de csak módjával.
A kemény sajt egészségesebb, mint a lágyabb?
A közhiedelemmel ellentétben a sajt állaga nem befolyásolja, hogy milyen értékes alapanyagokat tartalmaz. A valóság az, hogy minden textúrájú sajt ugyanazokkal a fontos összetevőkkel rendelkezik, éppen ezért, ha camembert rajongó vagy, nem kell attól tartanod, hogy kevesebb kalciumhoz jutsz, mint egy ementáli esetében. A mérvadó inkább az legyen, hogy lehetőleg zsírszegény terméket válassz.
A sajt megőrzi a csontok erősségét?
Jó hír, a sajt magas kalcium és D-vitamin tartalmának köszönhetően csakugyan segít megőrizni a csontok egészségét. Mindössze egy 30 grammos szelet tartalmazza a napi kalcium-szükséglet egynegyedét.
A túl sok sajt árt a szívnek?
Ez az állítás részben igaz, hiszen a zsíros sajtok igen nagy mennyiségben tartalmaznak telített zsírokat, így akár már igen csekély mennyiség is elegendő ahhoz, hogy megterhelje a szívedet. Jó hír viszont, hogy zsírszegény sajtok esetében ez a veszély kevésbé áll fenn, viszont ezt is csak módjával fogyaszd, ne adagold túl!
Egy szelet sajt segít megőrizni az alakod?
Tudományosan nincs alátámasztva, hogy a sajt befolyásolná a diétád sikerességét. Csak azt tudjuk mondani, amit eddig is. Egy vékony szelet zsíros sajt kb. 100 kalóriát tartalmaz, így, ha túlzásba viszed, könnyen befuccsolhat a diétád.
A sajt függőséget okoz?
Bár a sajt tartalmaz egy kazomorfin nevezetű fehérhét, mely könnyen függőséget okozhat, de a legújabb kutatások szerint a sajt mégsem okoz addikciót. Tehát nem kell attól tartanod, ha nem jutsz hozzá a napi sajtadagodhoz, szörnyű tüneteid lesznek. Továbbra is fogyaszd kedvenc sajtodat – mértékkel!