Főoldal > DIÉTA > 6 kérdés a csírákról

6 kérdés a csírákról

ásványi anyagcsíragyógyít
0

Írta: and

Mióta „csírázunk”? Mint a legtöbb gyógyító növényt, a csírákat is a kínai kultúrához kötjük. Időszámításunk előtt 3000 környékéről származó források szerint felismerték, hogy a csírák salaktalanítanak, erőt adnak. Később a föníciaiak hosszú hajóútjaik során a friss, nyers táplálékot pótolták a csírákkal, Cook kapitány pedig skorbutot gyógyított csíráztatott árpából készített itallal. A második világháború idején fehérjepótlásra […]

Mióta „csírázunk”?

Mint a legtöbb gyógyító növényt, a csírákat is a kínai kultúrához kötjük. Időszámításunk előtt 3000 környékéről származó források szerint felismerték, hogy a csírák salaktalanítanak, erőt adnak. Később a föníciaiak hosszú hajóútjaik során a friss, nyers táplálékot pótolták a csírákkal, Cook kapitány pedig skorbutot gyógyított csíráztatott árpából készített itallal. A második világháború idején fehérjepótlásra használták.      

Miért szuper étel a csíra?

Pár szem apró mag (retek, napraforgó, búza, bab) a tenyeredben valóságos tápanyagraktár. Tartalmaz enzimeket, amelyek az emberi szervezetbe kerülve serkentik az anyagcserét, fokozzák a vérkeringést. A nagy mennyiségű fehérje, vitaminok és ásványi anyagok is jótékony hatással lehetnek a szervezetedre. A vértisztító, gyulladáscsökkentő és salaktalanító összetevők pedig jó szolgálatot tesznek betegségek esetén, vagy megelőzés céljából.  

csiracikk.jpg ()Szemezz vagy csipegess?

Napi 3X1 szem mag elég lesz? Ennyire azért nem egyszerű. Ahhoz, hogy a száraz magokból előcsalogasd a bennük rejlő hasznos anyagokat, szükséged van vízre és oxigénre. Jó szolgálatot tesz egy tálka vagy befőttes üveg (bioboltokban vásárolhatsz csíráztató edényeket is), és egy nyugodt sarok a konyhában, hogy gyönyörködhess sarjadó növényeidben. Ha már megcsodáltad a növekvő csírákat, akkor csipegess belőlük kedvedre!        

Hogyan csíráztass?

Válassz kedvedre magokat a legközelebbi bioboltban. Mosás, pár órás áztatás, öblítés után tedd tálkára vagy üvegbe. Vigyázz, csak annyi mag kerüljön az edénybe, hogy mindegyik szemnek elegendő helye legyen a fejlődésre. Felesleges víz ne maradjon a magok környékén, nehogy szőrős „penészvirágot” is nevelj! Pár nap elteltével már válogathatsz is a saját termesztésű, zsenge, mindig tavaszt idéző csíraszálak közül.

Melyiket válaszd?

Szív- és érrendszeri betegségekre kiváló a lucerna, és használhatod lúgosításra is. Télen-nyáron remek immunerősítő a mustármag csírája, megfázáskor vagy vértisztításra is kiváló természetes gyógymód. Bár nem olyan harsányan, hívogatóan piros színű a retekcsíra, mint a csomóba kötött tavaszi primőr, más évszakban is biztosan számíthatsz a halványlilás színű növény vízhajtó hatására. Ha nemcsak Luca-napkor kezdesz búzát csíráztatni, hanem év közben is a legkedveltebb csírafajtát fogyasztod, nagy mennyiségű A- és C-vitaminhoz juttatod a szervezetedet. Apró támogatókra találsz a rákos sejtek ellen, és az anyagcsere-működésedet is jó irányba befolyásolhatod.

csiracikk2.JPG ()Mértéktelenül?

Igen! Arra azért ügyelj, hogy a szervezetedet fokozatosan szoktasd hozzá a csíracsemegékhez. A bennük található vitaminok, ásványi anyagok és hasznos vegyületek ugyanis többszörös koncentrációban vannak jelen, mint más táplálékokban. Nem hizlalnak, de napi 2-3 kanálnyi elegendő akár a vitamintabletták helyett is. Ha először idegenkedsz fogyasztásuktól, szórd a szendvicsedbe, vagy díszítsd vele a salátáidat.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X