Főoldal > EGÉSZSÉG > Tudd meg, mire jó a fenyőméz!

Tudd meg, mire jó a fenyőméz!

antioxidánsásványi anyagfenyőméz
0

Írta: and

A fenyőméz még sok méhésznek is ismeretlen, pedig olyan jelentős gyógyhatással bír, amely nem hiányozhat egyetlen házi patikából sem. És hogyan lehet a fenyőnek méze, ha nincs is virága? Eláruljuk!

Mi az a fenyőméz?

A fenyőméz egy gyűjtőfogalom, nem egy konkrét mézfajta, és még csak nem is a virágok nektárjából készül, vagyis nem igazi, klasszikus méz. A méhek a növények levelein található mézharmat összegyűjtésével készítik. Magát a mézharmatot a fenyő – luc, erdei, vörös, fekete fenyő, jegenyefenyő – nedveiből a levéltetvek állítják elő. Harmatméz néven is ismert, de a fenyőméz elnevezés a gyakoribb. Persze a lényegen nem változtat: ez a nedű tele van ásványi anyagokkal! Az összes méz közül a fenyőméznek van a legnagyobb ásványianyag-tartalma. Színe sötétebb árnyalatú, kellemes, jellegzetes illatú és ízű méz. Virágpor tartalma alig van ezért az allergiára (virágpor) hajlamosabbak is kóstolhatják.

Mitől jó?

Sok foszfort és mangánt tartalmaz, de alkaloidok és gyantaanyagok is vannak benne, ezért értékesebb a virágméznél. A fenyőmézben található még kobalt, réz, és folsav is, melyek elősegítik a vas beépülését, ezért vashiány esetén érdemes nagyobb mennyiségben is fogyasztani. Az ajánlott mennyiség naponta 1-2 evőkanál. Mehet a langyos teába, tejbe, de fontos, hogy ne soha ne kerüljön forró italba, mert akkor a hő hatására az enzimek elbomlanak és elveszíti jótékony erejét.

Mire jó?

A fenyőméz magas ásványi anyag tartalma miatt csonterősítő hatású. Kiváló szamárköhögésre, tüdő- és légcsőbajokra, légúti és húgyúti gyulladások gyógyítására is használják, mert fertőtlenítő és vizelethajtó tulajdonsággal rendelkezik, ráadásul enyhén nyugtató hatású is. Kifejezetten ajánlott azoknak, akik nehéz fizikai munkát végeznek, mert biztosítja az ásványi anyag szükségletet, plusz energiával tölt fel. De még arcpakolásként is alkalmazható.

Hogyan jó?

Azon túl, hogy forrón nem tanácsos a fogyasztása, de meleg ételekhez mégis illik. Teheted halra, csirkére, csak arra figyelj, hogy utólag ízesítsd vele. De kóstold meg bátran sajtokkal, gyümölcsökkel is, de még a salátákat is édesítheted vele.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X