Főoldal > DIÉTA > A lakásod szabotál a fogyókúrában?

A lakásod szabotál a fogyókúrában?

diétafogyókúranass
0

Írta: and

Kapcsold fel a villanyt! A sötét környezet nagyobb valószínűséggel támogatja az evéskényszert –  mondják a kaliforniai Irvine Egyetem kutatói. Ennek oka, hogy az emberek gyakran kevésbé öntudatosak a gyengén megvilágított helyiségekben, a sötétben sokkal kifinomultabbá válik a szaglásuk, ennek köszönhetően pedig nagyobb intenzitással lélegzik be az ételek illatát. Ráadásul a sötét és hosszú téli esték […]

Kapcsold fel a villanyt!

A sötét környezet nagyobb valószínűséggel támogatja az evéskényszert –  mondják a kaliforniai Irvine Egyetem kutatói. Ennek oka, hogy az emberek gyakran kevésbé öntudatosak a gyengén megvilágított helyiségekben, a sötétben sokkal kifinomultabbá válik a szaglásuk, ennek köszönhetően pedig nagyobb intenzitással lélegzik be az ételek illatát. Ráadásul a sötét és hosszú téli esték lehangoltságot okoznak, így szervezeted jobban érzi a szerotonin nevű hormon hiányát, ezért könnyebben kezdesz el édességeket nassolni. Ezek a kalóriadús finomságok gyorsan megemelik az vércukor- és inzulinszintet, amit hirtelen zuhanás követ, ennek következtében pedig újra éhes leszel. Ha szeretnél ellenállni a sötétség okozta kísértésnek, érdemes beruháznod néhány dekorációs lámpára vagy színes gyertyára, de az is segíthet, ha éjszakára nem húzod be teljesen a függönyt.

Nézd az órádat!

Ha odafigyelsz a lassú és alapos rágásra, étkezésenként kb. 70 kalóriát spórolhatsz meg, ami naponta összesen 200 kalória megtakarítást jelenthet. A kutatók szerint az embereket gyakran meglepi az a tény, ha rádöbbenek arra, hogy milyen gyorsan fejeznek be egy-egy étkezést. A súlyfelesleg elleni küzdelemben hasznos lehet, ha nyomon követed az étkezési időt, és megpróbálod a vacsora időtartamát legalább fél órára kitolni. Soha ne egyél kapkodva vagy állva, mert így könnyen túleheted magad, ha pedig szeretnéd hatékonyan lassítani a táplálkozás idejét, a pihentető dallamok extra segítséget nyújthatnak. A kutatások arra utalnak, hogy a megnyugtató muzsika enyhíti a stresszt és a szorongást, így zenehallgatás közben sokkal nyugodtabban és lassabban fogsz étkezni.

lakas2.jpg ()Csavard lejjebb a fűtést!

A lakás hőmérséklete is befolyásolhatja a testsúlyt, így talán az sem véletlen, hogy a központi fűtés elterjedésével a világon sokkal többen küzdenek súlyproblémákkal, hisz az embereknek ma már nem kell alkalmazkodniuk a különböző hőmérséklet-ingadozásokhoz. A kutatók szerint hideg hatására a szervezet kb. 20%-kal több kalóriát éget azáltal, hogy beindítja a zsírsejtek zsírszövetté alakulását, ami természetesen nem jelenti azt, hogy otthon jégkunyhóban kellene  érezned magad. Ha alacsonyabb hőfokra állítod a termosztátot (az ideális 22-23 fok) nem csak a fűtésszámlán spórolhatsz, de a derékbőséged is jelentősen csökkenheted.

Csökkentsd a tányérok méretét!

A táplálkozástudósok szerint a mai túlméretezett tálak és tányérok komoly szerepet játszanak az elhízásban. Érveik rendkívül meggyőzőek, hisz vizsgálatokkal igazolták, hogy kb. 22%-kal többet eszünk, ha egy 25 cm-es tányérról 30 cm-esre váltunk, 14%-kal nagyobb adagot szedünk a tányérra, ha nagyobb merőkanalat használunk, illetve 30%-kal több folyadékot töltünk ki egy rövid és széles, mint egy magas és vékony üvegből. Érdemes tehát kisebb edényekkel és tányérokkal egy 7 napos próbaüzemet tartanod, és hamarosan tapasztalni fogod, hogy a kisebb adagokkal is garantáltan jól laksz. 

Tárold stratégikusan az élelmiszereket!

A Cornell Egyetem kutatói szerint közel háromszor nagyobb valószínűséggel eszünk egészséges ételeket, ha ezek a látómezőnkben szerepelnek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket tartsd mindig szemmagasságban a hűtőben, a hizlaló finomságokat pedig pakold minél lejjebb. Ez az étkezési szabály túlmutat a hűtőszekrényen, hisz a tanulmányok arra is rávilágítottak, hogy ha valaki kb. 1, 8 méter távolságra teszi a bonbonos dobozt, ahhoz képest, ahol éppen ül, a bevitt kalóriamennyiség jelentősen, 225-ről 100-ra csökken. Ezekkel az apró intézkedésekkel könnyedén elérheted, hogy minél több egészséges és kalóriaszegény étel kerüljön a tányérodra, valamint a váratlan falásrohamokat is eredményesen legyőzheted.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X