Főoldal > DIÉTA > Ezért nem mozdul a mérleg nyelve!

Ezért nem mozdul a mérleg nyelve!

diétafogyásfogyókúramérleg
0

Írta: and

Már egy ideje lelkiismeretesen edzel, helyesen táplálkozol, és ugyan néhány centi mínuszt már a magadénak tudhatsz, de a mérleg nyelve csak nem akar megmoccanni, sőt, még többet is mutat? Ne ess kétségbe! Ezek a plusz kilók félrevezetőek lehetnek, kiváltképp akkor, ha tényleg mindent maradéktalanul megteszel a karcsú alakért. Íme, néhány dolog, amit tudni kell a […]

Már egy ideje lelkiismeretesen edzel, helyesen táplálkozol, és ugyan néhány centi mínuszt már a magadénak tudhatsz, de a mérleg nyelve csak nem akar megmoccanni, sőt, még többet is mutat? Ne ess kétségbe! Ezek a plusz kilók félrevezetőek lehetnek, kiváltképp akkor, ha tényleg mindent maradéktalanul megteszel a karcsú alakért. Íme, néhány dolog, amit tudni kell a súlyingadozással és a csalóka mérleggel kapcsolatban.

A víz sokat nyom a latba – akár plusz öt kilót is jelenthet

Gondolod egy izzasztó spinning óra után azonnal kisebb érték jelenik meg a kijelzőn? Sajnos nem – ez csak az izzadáskor elvesztett víz. A szervezetben lévő vízmennyiség nagy mértékben nyomja rá bélyegét a mérleg által mutatott számra. Egy ember súlyát 65-90 %-ban víz teszi ki, és emiatt nap, mint nap váltakozhat a testtömeg, annak függvényében, hogy mennyi felesleges víz van a szervezetben. A rettentően elszánt diétázók körében emiatt örvendenek nagy népszerűségnek a vízhajtók – kihajtják a szervezetből a vizet, így rövidtávon valóban végbemegy az áhított fogyás – de magát a testösszetételt semmilyen mértékben nem módosítja.

dieta2.jpg ()Számos tényezőtől függ a súlyod, többek közt az edzéstől

Észrevetted már, hogy ha nagyon intenzíven mozogsz, másnap többet mutat a mérleg? Ez teljesen normális, és egyáltalán nem jelenti azt, hogy híztál. A súly, amit a mérlegen látunk, az izom, zsír, csontok, kötőszövet, vér, és még sok más tényező kombinációjából tevődik össze. Az edzést követően ezen „összetevők” tömege akár 15 %-al is megnövekedhet.

Az izom nem nyom többet a zsírnál

Ha a mérleg többet mutat a kelleténél, gyakran vigasztaljuk magunkat azzal, hogy az izom úgyis nehezebb, mint a zsír, ami ilyesformában nem teljesen igaz. Amikor nekifogsz az alakformálásnak – egyre inkább fejlődnek az izmok, miközben a testzsír mértéke csökken – a súlyod attól még több lehet, mint volt, de ettől függetlenül a testzsír százalékod kisebb lesz. De ezek a változások hetek, hónapok után mennek csak végbe, szóval teljesen felesleges a mérleggel idegesítened magad, inkább a centit használd, legszembetűnőbben pedig úgy is a ruháid tükrözik majd az átalakulásod.

A mérleg semmit sem árul el a fittségedről vagy a testösszetételedről

A mérleg tehát semmit se jelez abból, hogy a testedben milyen a zsír és az izomzat aránya, erről akkor se feledkezz meg, ha fittebb szeretnél lenni, ilyenkor nem a mérleg a megfelelő eszköz, amivel nyomon követhető a fejlődésed. Sőt, ha valaki javítaná a kondiját, a legjobb, ha nagy ívben elkerül a mérleget, és inkább az objektív mérőeszközök „szavának” ad hitelt, például egy testösszetétel mérő készülékkel pontosabb képet kapsz az állapotodról.

A mérleg csak egy lehetséges ellenőrző eszköz, ám a legprecízebb eredményt akkor kapod, ha a mérleg mellett mással is monitorozod a változást. A már-már megszállott, reggeli mérlegeléseket pedig felejtsd el, hiszen attól még, hogy kevesebbet mutat, még nem biztos, hogy fittebb lettél, ez csak annyit von maga után, hogy könnyebb vagy, de ez az egészség és a fittség szempontjából még nem minden.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X