Főoldal > DIÉTA > Bevált diétatippek szerte a világból

Bevált diétatippek szerte a világból

diétahalmediterránnépország
0

Írta: and

India: megfűszerezik az alacsony zsírtartalmú babot és lencsét Indiában sokan folytatnak vegetáriánus étrendet, ami főként a rizsre, hüvelyesekre, zöldségekre és kenyérre épül. De még azok is rengeteg zöldséges ételt fogyasztanak, akiknek a tányérján egyébként rendszeresen szerepelnek a halak és a húsok. Az indiai ételek arról is híresek, hogy készítéskor nem bánnak csínján a fűszerekkel: különleges […]

India: megfűszerezik az alacsony zsírtartalmú babot és lencsét

Indiában sokan folytatnak vegetáriánus étrendet, ami főként a rizsre, hüvelyesekre, zöldségekre és kenyérre épül. De még azok is rengeteg zöldséges ételt fogyasztanak, akiknek a tányérján egyébként rendszeresen szerepelnek a halak és a húsok. Az indiai ételek arról is híresek, hogy készítéskor nem bánnak csínján a fűszerekkel: különleges aromájú vagy éppen extra csípős fűszereket használnak, amelyek a fogyókúrázóknak is hasznára válnak, hiszen serkentik az anyagcserét is (ilyen például a chili). A hüvelyesek, mint a lencse vagy a csicseriborsó, azért fontosak, mert alacsony a zsírtartalmuk, viszont bővelkednek proteinben, így sokáig eltelítenek.

Franciaország: icipicit egyél a kedvencedből!

A francia nők mesés alakjának csupán egy titka van: egy icipicit mindig engednek kedvenc ételük csábításának, de tényleg csak egy falatra esnek kísértésbe. Noha az ételeikben azért jócskán akad zsiradék – a tejszínnel, vajjal, sajttal és vörös hússal készülő fogásoknak hála –, de arra mindig ügyelnek, hogy az adagok mérete valóban csekély legyen. A franciák az étkezésben is ragaszkodnak a jól szervezettséghez: a napi háromszori étkezést percre pontosan betartják, de nem nassolnak és az étkezést igazi társasági eseménynek tartják, aminek meg kell adni a módját. A gallok előszeretettel főznek saját maguk, általuk összeválogatott alapanyagokból, nem kedvelik az előregyártott, boltban beszerezhető készételeket, és noha a bor az életmódjuk szerves része, naponta csak egy-két pohárral fogyasztanak belőle, akkor is keveset és rendszerint az étkezések kísérőjeként kortyolják el.

orszag2.jpg ()Japán: kezdj levessel!

Japán rendelkezik a világon a legalacsonyabb elhízottsági rátával – az érték 5%-nál is kevesebb szemben az Egyesült Királyság 24, 5%-val (mi sem büszkélkedhetünk, hiszen nálunk az érték a férfiak körében 21,4%, a nőknél pedig 18,8%).

A tradicionális japán konyha rendkívül egészséges, főként rizst, zöldségeket, friss halat és szóját használnak fel az ételek megalkotásakor, illetve elvétve szerepel még a hozzávalók között kis mennyiségben hús és cukor. Emellett igyekeznek minél „színesebben” táplálkozni. Te is pakold meg a tányérod zöld, sárga és piros zöldségekkel, így kevesebb hely marad az egészségtelen ennivalóknak. Fontos, hogy a japánok az étkezéseket mindig egy tál könnyű levessel kezdik, ami eltelít és alacsony a kalóriatartalma. A japánok úgy vélik, a legjobb úgy felállni az asztaltól, hogy egy csöppet éhes marad az ember, így biztos nem fenyeget a túlevés réme.

Görögország: élvezd a természetes mediterrán diéta fenséges ízeit!

Görögországhoz köthető az egyik legegészségesebb diéta, főleg ha a szívünk egészségére is gondolunk. A görögök szintén nagyon sok színes zöldséget esznek, de ezeket olívaolajjal, gyümölcsökkel, dióval, olajos halakkal és teljes kiőrlésű gabonafélékkel társítják – vörös húst és alkoholt ellenben ritkán fogyasztanak. Rengeteg zöldséggel, halból származó proteinnel, csirkével vagy babbal, és teljes kiőrlésű ételekkel olyan étrendet alakíthatsz ki, amelyben nem bővelkednek a kalóriák, így a fenséges ízeket büntetlenül élvezheted. A franciákhoz hasonlóan a görögök is szeretik egyfajta nyugodt, társasági eseményként felfogni az étkezést, a finom ételeket szívesen megosztják a nagycsaláddal és a barátokkal.

Izland: ne fukarkodj a hallal!

A világon szinte mindenütt, egy ember évente 15 kg halat eszik meg (sajnos ebben is elmaradunk az európai átlagtól, hiszen egy magyar ember évente mindössze 4,5 kg halat fogyaszt el). A halfogyasztásban viszont abszolút verhetetlennek bizonyulnak az izlandiak, ahol az évi egy főre eső halfogyasztás 90 kg! A szakértők úgy vélik, hogy a halban gazdag étrenddel tökéletesen kordában tartható és kontrollálható a súlyunk. A hal a benne lévő omega-3 zsírsav miatt is nélkülözhetetlen, ami a stressz-hormon szintjét is mérsékeli.

Brazília: rizses-babos kedvenc

A brazil nők kedvenc ételeikkel regulázzák meg a súlyukat: rizzsel és babbal, pontosabban az ezekből készült fogásokkal. Nemzeti ételeiknél is ez a két fő alapanyag. Mindkettőnek alacsony a zsírtartalma, tele vannak proteinnel és rosttal, a szakértők szerint mind a rizs, mind a bab stabilizálja a vércukrot, és az étvágyat is csillapítják. A brazilok diétás praktikájából te is profitálhatsz: azokat az ételeket, amelyeket lehetséges, bolondítsd meg egy maréknyi babos rizzsel; a leveseket és a salátákat is koronázd meg babbal, és ezentúl nokedli helyett a csirkepörkölt mellé is babos rizses köretet készíts.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X