Főoldal > DIÉTA > Így maradj kitartó a fogyókúrádban

Így maradj kitartó a fogyókúrádban

diétafogyásfogyókúra
0

Írta: and

Mini életmódváltó tréning – 4. rész

Ez a legmunkásabb, legnehezebb fázis, talán te is nekifutottál már néhányszor, és még nem sikerült átszakítanod a célszalagot. Érezd a bőrödön a sikert! Ezúttal szó szerint…

Fontos leszögeznem, hogy semmi gond nincs azzal, hogy időnként motivációs mélypontra kerülünk, hiszen a lelkesedés egy állapot, vagyis korántsem állandó. Ugyanakkor, ha álmaink megvalósítása a tét, meg kell találnunk azokat a fix pontokat és kereteket, amelyek mellett képesek vagyunk elkötelezni magunkat.
Ha már túl vagy a célkitűzésen és az akcióterved kialakításán (lásd 2. és 3. rész), meg kell tanulnod lelkesíteni önmagadat.
Ne feledd, minél többet teszel azért, hogy javíts a közérzeteden, annál erősebbnek érzed majd magad!

Tapasztald meg a saját erődet!

Tegyük fel, hogy régóta tervezed, eljársz a közeli parkba futni. Végre elhatározod magad, beleugrasz a sportcuccodba és nagy lendülettel neki indulsz. Eközben öröm és motiváció járja át minden porcikádat. Mivel nagyon régen nem sportoltál, hamar fáradni kezdesz, zihálsz és szúr az oldalad. Lassítasz, hogy átgondold, mi legyen a következő lépés. Csalódást érzel, hogy nem a terveidnek megfelelően alakult a dolog, elhatalmasodnak rajtad a negatív gondolatok. Majd megrázod magad, és úgy döntesz, hogy a gyors kezdés után mostantól a kondíciódnak megfelelő tempóban kocogsz. Vagyis képes voltál szabályozni a rossz érzéseket, egyszersmind megnyugtatni önmagad. Újra kocogni kezdesz és közben megtervezed, hogy minden másnap időt szakítasz majd a futásra, és fokozatosan növeled a tempót, amíg gond nélkül körbe nem futod a parkot.  Képes voltál újra pozitív, lelkesítő hangulatba hozni magad, vagyis ismét motiválttá válni, és nem adtad fel akkor sem, amikor a tested tiltakozni kezdett az igénybevétel ellen. Szakértők szerint az önmotiválás alapfeltétele az, hogy képes legyél túllendülni ezeken a holtpontokon, és akkor se veszítsd szem előtt a célod, amikor az elhatározásodért cserébe pillanatnyilag nincs jutalom.

Érezd a siker ízét!

Nem elég azt mantráznod: „Sikerülni fog!”, találnod kell egy érzést, amelyet a siker fantáziaképe idéz fel benned. Ha meggyengülne a motivációd, próbáld meg egy percre lecsendesíteni az elméd (találj egy olyan helyet, ahol egyedül lehetsz), és engedd át magadon a jövőbeli siker okozat pozitív érzéseket. Ez akkor is továbblendíthet, amikor kevésbé hiszel önmagadban.

Használd a behelyettesítést!

Tegyük fel, hogy akcióterved részeként eltökélted, hogy minden másnap tornázni fogsz. Csak hogy dermesztően hideg van odakint, nehéz elindulnod a sötétben az edzőterembe. Vonzóbbnak tűnik a kanapén eltölteni a késő délutánt vagy az estét. Ettől a gondolattól persze rosszul érzed magad, bűntudatod támad és rosszkedved lesz.
Rendben, a kanapén heverészni jó, és ezt az érzést nem veheted el következmények nélkül magadtól, pótolnod kell egy másik örömet adó tevékenységgel. Így a mozgással csak akkor leszel képes motiválnod magadat, ha a torna valódi örömöt okoz számodra. Például ráébredsz, mennyire jól érzed magad utána, mennyivel vonzóbb a tükörképed, mennyire megerősítő és megnyugtató, hogy képes voltál tenni önmagadért. Mindig az előnyeire koncentrálj, különben könnyen ott ragadsz a kanapén!

cel2.jpg ()Vesd be a fotó trükköt!

Egyszerű, régi praktika, amelynek mindkét válfaja közkedvelt. Akad, akire az elborzasztás hat jobban (ez esetben egy olyan fotót kell kitenni, amelyről az jut az eszedbe, hogy soha többé nem szeretnél így kinézni), másoknak inkább a példakép értékű fényképek jönnek be, például egy sportoló, vagy egy színésznő fürdőruhás fotója. Remek célhelyszín a hűtő vagy az éléskamra ajtaja, ha sokat ülsz számítógép előtt, képernyővédőként is használhatod.

Elakadásra írásterápia!

Úgy érzed, nem megy tovább? Szakíts néhány percet arra, hogy kiírd magadból, mi vezetett a frusztrációdhoz. (Pl. egy „kedves” ismerős buta megjegyzése) Ha ily módon sikerül ventillálnod egy kicsit, könnyebben túllendülsz a holtponton.
Segíthet az is, ha egy papír tetejére csinálsz két oszlopot (Továbbcsinálni/Feladni) és szépen felsorakoztatod alá az érveidet.

Mindig legyen vészforgatókönyved!

Az elv nagyon egyszerű. Ha valami eddig nem működött, csináld másként! (pl. ha elhatározásod ellenére nem keltél fel reggel időben, hogy mozogj egy kicsit, tedd a szoba legtávolabbi sarkába a vekkert.) Folyamatosan figyeld magad és a reakcióidat, ahogy éppen a fogyókúrához/életmódváltáshoz/testmozgáshoz/lazításhoz (kinek mi a célja), viszonyulsz, így felkészülhetsz a döccenőkre!

Találj egy mentort!

Mentor lehet egy barátnő, aki korábban sikerrel vette az akadályokat azon a területen, amelyen most aktuálisan munkálkodsz, de lehet egy edző, egy tanácsadó, egy tanárod vagy egy családtagod is. Beszélj vele őszintén a céljaidról, és kérd meg arra, hogy szegődjön melléd ezen az úton, vagyis megoszthasd vele az elakadásaidat és a sikereidet.

Házi feladat:

Keress egy olyan tapasztalatot a múltadból, amikor sikeresen oldottál meg egy kihívást jelentő feladatot. Gondold át, hogyan küzdöttél meg a negatív érzésekkel, hogyan nyugtattad és motiváltad magad? Ez egy olyan stratégia, amely most is a támogatóddá válhat!

Elhatározásodhoz nagyon sok sikert és kitartást kívánok!

Szakértőnk életmódváltó blogja: http://sulyveszto.blog.hu

A sorozat korábbi részei:

Diétába fogtál? Mini életmódváltó tréningünk segíteni fog!

A fogyás sikerének kulcsa: Határozd meg a célodat!

Találd ki új önmagad!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X