Főoldal > DIÉTA > A sikertelen fogyókúra lelki háttere

A sikertelen fogyókúra lelki háttere

elfojtásfogyókúralelki háttérszeretethiány
0

Írta: and

Hiába az újabbnál újabb fogyókúrás őrületek, vannak, akik képtelenek megszabadulni a felesleges kilóktól. Nem tudják, hol hibáztak, pedig pontról pontra betartották az előírásokat, mégse valósult meg a várt eredményt. Ekkor sokan a kipróbált módszereket okolják a kudarcaikért, pedig lehet, hogy a probléma forrása a lelkük mélyén húzódik. Nem hisz a sikerében A legtöbb fogyókúra ott […]

Hiába az újabbnál újabb fogyókúrás őrületek, vannak, akik képtelenek megszabadulni a felesleges kilóktól. Nem tudják, hol hibáztak, pedig pontról pontra betartották az előírásokat, mégse valósult meg a várt eredményt. Ekkor sokan a kipróbált módszereket okolják a kudarcaikért, pedig lehet, hogy a probléma forrása a lelkük mélyén húzódik.

Nem hisz a sikerében

A legtöbb fogyókúra ott bukik el, hogy az illető nem hiszi el, hogy képes elérni a céljait. Ez általában nemcsak erre vonatkozik, megjelenik a munkában és a párkapcsolatában is a pesszimizmus. Tehát amennyibe le akarsz fogyni, hidd is el, hogy meg tudod csinálni! Bizonyára hallottál már az önbeteljesítő jóslatokról – amiket nevezhetünk agykontrollnak, a hit erejének, varázslásnak stb. – melyek legtöbbször be is következnek, ezért is fontos az, hogy higgy benne, hogy véghez tudod vinni, amit elterveztél. Ne az lebegjen a szemed előtt, hogy eddig se sikerült, most se fog, hanem hogy ezúttal képes leszel rá!

Szeretethiány

Sokan a szeretethiányukat evéssel pótolják, ami útjába állhat annak, hogy tartósan megszabaduljunk a kilóktól. Kompenzálni szeretnének, ezért nyúlnak az ételhez, mert pillanatnyi örömet okoz, és elfeledteti a valódi problémákat. Emiatt tapasztalják többen, miután kiléptek egy rosszul működő kapcsolatból, és végre boldogok lehetnek, csak úgy olvad le róluk a súlyfelesleg. Amennyiben azt veszed észre, hogy mindennél jobban vágysz valaki szeretetére, vagy elismerésére, és emellett túlsúlyos is vagy, akkor meglehet, hogy te is a „szeretet evés” csapdájába estél.

sikertelen2.jpg ()Én= túlsúlyos ember

Fogyásod útjába állhat az is, hogy nem tudsz nem túlsúlyos emberként tekinteni magadra. Gyakran megesik, hogy magunkat a súlyfelesleggel azonosítjuk, pedig így szinte lehetetlen lesz lefogyni. Akármennyire is nehéz, próbáld magad karcsúbbnak gondolni, főleg a fogyókúra alatt, mert ha nem teszed, és folyton a hatalmas feneked lebeg csak a szemed előtt, akkor a tudatalattid ezt a képet jegyzi meg, ami persze kivetül.

Elfojtott érzelmek

Rossz beidegződés, ha kiabálás, sírás, konfrontáció helyett inkább a finom falatokhoz nyúlsz, ugyanis ezzel a problémák nem fognak megoldódni. Sokszor tapasztalható túlsúly azoknál, akik valamiért nem akarják kifejezni az érzéseiket és inkább elfojtják. Ezért ha legközelebb észreveszed, hogy már megint a kedvenc csokid próbálod kiszabadítani a csomagolásából, mikor legszívesebben megmondanád a magadét, számolj el tízig, és tudatosítsd, ez nem megoldás. Helyette ülj le az adott személlyel, és beszéld meg vele, mi bánt, így egyrészt kiadod a dühödet, másrészt lehet, hogy sikerül kompromisszumra jutnotok.

Védekezés

Az önbizalomhiányos emberek gyakran vagy ducik, vagy nagyon vékonyak. Első esetben ez azért van, mert egyfajta bástyát próbálnak maguk köré létrehozni, hogy kevésbé sérüljenek. Úgy gondolják, ha kevésbé lesznek kívánatosak, akkor nem fognak közeledni hozzájuk, így nem érheti őket csalódás. Ezáltal kialakul bennük egy paradox helyzet, mert a pluszkilóktól meg akarnak szabadulni, de valahol belül félnek, hogy akkor védtelenek lesznek. Ez sajnos legtöbb esetben együtt jár azzal, hogy a nőiességüket se vállalják. Ekkor ugyanis ki lesznek téve annak, hogy többen megnézik őket, kapcsolatba szeretnének lépni velük, viszont olyannyira elszoktak az udvarlástól és félelmetes közegnek érzik, hogy inkább visszamenekülnek a biztonságod adó kilók mögé, így újra kialakul egyfajta kettősség.

Íme 2012 legszuperebb futócipője!

Kalandra vágysz? A Duna Plazában megtalálod!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X