Főoldal > DIÉTA > Mártogass lelkiismeret-furdalás nélkül!

Mártogass lelkiismeret-furdalás nélkül!

dipmártogatósnassszósz
0

Írta: and

Amennyiben megéhezel két étkezés között, esetleg szokásoddá vált, hogy az esti filmnézés közben valamit majszolgass, ne ess kétségbe, ugyanis a csoki és a chips helyett van más választásod is! Szinte nincs olyan ember, aki ne szeretné belemártogatni a tortillát a finomabbnál finomabb szószokba, a baj csak annyi, hogy ez sem az egészségednek, sem pedig a […]

Amennyiben megéhezel két étkezés között, esetleg szokásoddá vált, hogy az esti filmnézés közben valamit majszolgass, ne ess kétségbe, ugyanis a csoki és a chips helyett van más választásod is! Szinte nincs olyan ember, aki ne szeretné belemártogatni a tortillát a finomabbnál finomabb szószokba, a baj csak annyi, hogy ez sem az egészségednek, sem pedig a vonalaidnak nem tesz jót. Viszont van más, ugyanolyan ínycsiklandozó alternatíva, mely hasonló élményt nyújt, mint a mozikban is kapható rágcsálnivaló.

Miket mártogathatunk?

Légy spontán, nem kell nagy ördöngösségekre gondolni, mártogathatsz zöldségeket, gyümölcsöket, húsdarabokat. Ezekhez lényegében nem kell semmi, szerezd be őket, és már tunkolhatod is az alábbi diétás szószokba. Amennyiben szeretnél egy kicsit kreatívabb lenni, készíthetsz például csicseriborsós fasírtot, esetleg dosa-t, ami az indiaiak egyik kedvenc mártogatós étele.

Dosa recept

Áztass be éjszakára 30 dkg rizst és 10 dkg vörös lencsét. Másnap pépesítsd őket, majd adj hozzá annyi vizet, hogy sűrű, tejfölszerű massza legyen belőle. Tégy bele egy kis szódabikarbónát, és egy olívaolajjal bekent, felforrósított serpenyőben süsd ki úgy, mint a palacsintát.

Padlizsános-fokhagymás mártogatós szósz

Hozzávalók:

50dkg padlizsán
6 ek. olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
3 ek. koriander

bors
citromlé

Elkészítés:

Hosszában vágd félbe a padlizsánt, kent meg egy kis olívaolajjal, majd fóliába tekerve süsd 180 C-on 45 percig. Ezután kapard ki a héjából a padlizsánt, botmixerrel pürésítsd, majd tedd bele az olívaolajat és a fűszereket. Hagyd állni egy kicsit a hűtőben, hogy jól összeérjenek az ízek.

dip2.jpg ()Bazsalikomos cékla dip

Hozzávalók:

4 db cékla
2 ek. balzsamecet
1 tk. őrölt kömény
negyed csésze natúr joghurt
fél citrom leve

bors

Elkészítés:

2 ek. balzsamecetben süsd puhára a céklákat, add hozzá a fokhagymát, a joghurtot és a fél citrom levét, majd turmixold össze. Ezután tedd bele a fűszereket, keverd el őket már és eheted is!

Batátakrém

Hozzávalók:

2 db batáta (édesburgonya)
2 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
1 ek. olívaolaj
2 ek. koriander
petrezselyem
fél csésze zöldségleves

Elkészítés:

Vágd fel 4 centis darabokra az édesburgonyát és a répát, majd főzd puhává a fokhagymával. Turmixold össze, utána add hozzá a zöldséglevest és az olívaolajat (annyit, hogy sűrű masszát kapj). Fűszerezd meg, majd hagyd állni negyed órát a hűtőben.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X