Főoldal > DIÉTA > Minden, amit tudnod kell a ketchupról

Minden, amit tudnod kell a ketchupról

diétaegészségételízesítőfogyásketchupparadicsomparadicsomszószszósz
0

Írta:

Imádod az ízét, mégsem tudsz róla semmit? A cikkünkből megtudhatod, hogy honnan is származik ez a finom szósz, amit eredetileg nem is paradicsomból, hanem gombából és dióból készítettek. 

Ázsiából származik és erjesztett halak ízesítésére használták

Erre Dan Jurafsky, a Stanford Egyetem professzora jött rá, amikor részletesebben tanulmányozni kezdte a ketchup történelmét, ami egészen a kínai Liang-dinasztia koráig, azaz 544-ig nyúlik vissza. Liang Wudi császár állítólag annyira megkedvelte az erjesztett halakhoz használt gombával ízesített nedűt, hogy minden ételéhez fogyasztott a szószból.

Eredetileg ge-tchup-nek hívták

A Kínában addig csak „ge-tchup-ként” emlegetett öntetet a 18. századi ópiumháborúk ideje alatt a brit hódítók is megkedvelték – olyannyira, hogy 1780-ra már egész Európában elérhetővé vált az angolosított elnevezésű ketchup, amit később bazsalikommal, sóval és borssal kezdtek el ízesíteni.

Jane Austen is nagy rajongója volt

Igaz, ő még a dióketchupért rajongott. Az angol regényírónő édesanyjával és jó barátjával, Martha Lloyd-dal élt Chawton kis településén, ahol rengeteg diófa állt az utak mentén. Martha – aki örömmel sütött-főzött – a darált diót ecettel és sóval ízesítette, aztán a pirospaprikával beszínezett szószhoz keverte. Online ti is rengeteg receptet találhattok a dióketchup elkészítéséhez!

Az USA-ban kezdték el paradicsommal készíteni

A 19. század első felében terjedt el Amerikában az ketchupfajta, amit paradicsommal kezdtek el ízesíteni. John Cook Bennett a kor egyik legnagyobb orvosa is beleszeretett a nedűbe, aminek örömmel vizsgálgatta a jótékony hatásait. Többek között rájött, hogy a paradicsomban rengeteg antioxidáns és vitamin van, ami aktívan segíthet a kolera vírus ellen is. A kiadott közleménye óriási hatással volt a népre és hirtelen mindenki paradicsommal kezdte el készíteni a ketchupot – a hír persze a tenger túlra is eljutott, a ketchup pedig hivatalosan is paradicsomos szószként terjedt el a köztudatban.

38608977 - ketchup

Sokáig tartalmazott alkoholt

Az első paradicsomos ketchup receptet 1812-ben készítette el James Mease doktor, aminek két fő összetevője a paradicsom és a brandy (vagyis az égetett borpárlat) volt. Egy 1901 recept még vörösbort is javasolt a ketchup receptjéhez, aztán pár évvel később rájöttek a készítők, hogy így annyira azért nem egészséges a szósz.

Direkt rakják átlátszó üvegbe a magas paradicsomtartalmú önteteket

A 19. században a friss paradicsomok szezonja augusztustól októberig terjedt – nem tovább. A tartósítószerek széleskörű használata ekkor még nem volt elterjedt, a ketchup fogyasztása pedig veszélyeket hordozott magában: különböző baktériumokat is el lehetett kapni az erjedt, penészes paradicsomoktól. Henry J. Heinz ötlete volt, hogy a ketchupot átlátszó üvegekben tartsák, ami azonnal láthatóvá teszi, ha a szósz már nem fogyasztható – a Heinz a mai napig ilyen üvegekben gyártja a termékeit.

Nagyon egyszerűen elkészíthető otthon

Csupán pár óra alatt házi készítésű ketchupod lehet! Semmi más dolgod nincs, mint összeaprítani 3 kg paradicsomot, fél kiló paprikát, 1 hegyes paprikát és 4 gerezd fokhagymát, valamint hozzáönteni 2 dl olívaolajat, 2 dl fehérborecetet, 15 dkg cukrot, 10 dkg tengeri sót és egy evőkanál fekete borsot – a masszát közepes lángos főzd három órán át. A végén érdeme leszűrni a ketchupot, hogy ne legyen olyan sűrű, szükség esetén pedig vízzel tudod hígítani.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X