Főoldal > DIÉTA > 5 diéta és fitnesz hiba, ami öregít

5 diéta és fitnesz hiba, ami öregít

bőrcukordesszertdiétaedzésegészségfitneszfogyásmozgásnasssport
0

Írta:

Ha hetente többször is kardióval „kínzod” magad, és csak elvétve iktatsz be jógát, erősítő edzést, illetve ha a pihenést teljes mértékben mellőzöd, akkor egy lépéssel közelebb kerülsz az öregedéshez.

Ugyanilyen fontos, hogy a táplálkozásunkban se essünk át a ló túloldalára. Az „igazi” ételekben (saláták, gyümölcsök) lévő természetes összetevők elősegítik a sejtek megújulását, és serkentik a kollagénrostok termelődését, amelyeknek hála a bőr sima és feszes lesz.

Ezzel szemben azok az étkek, amelyek híján vannak valós tápértéknek, például az agyon cukrozott fánkok, károsítják a kollagént és az elasztint, így a bőr veszít rugalmasságából. Még ha egészséges étrendet is folytatsz, a mozgás terén elkövetett bakik is plusz éveket jelenthetnek az arcodon. Nézd meg, hogy a következő öt öregítő hiba közül melyik szerepel a listádon, aztán küszöböld ki ezeket, így egészséges, ránctalan bőrrel büszkélkedhetsz majd.

Túlzásba vitt nassolás

Ha túl sok cukorhoz jut a szervezeted, amikor lebontja azt a glikáció folyamata során, akkor a kollagénrostok is károsodnak. Ahhoz, hogy visszafoghasd ennek a folyamatnak a hátulütőit, ragaszkodj az alacsony glikémiás indexű szénhidrátokhoz, például a teljes kiőrlésű gabonafélékhez, ezeknek alacsony a cukortartalmuk, a test lassabban dolgozza fel, így a kollagén veszteség is kordában tartható. Ha nem szeretnél lemondani a tea vagy a zabpehely édesítéséről, de azt sem akarod, hogy a bőröd öregebbnek tűnjön, próbáld ki a sztíviát.

edz.jpg ()

Kitekered vagy kifutod magadból a stresszt

Ha a feszültséget egy spinning órán vagy a taposógépen izzadod ki, az határozottan jobb, mintha koktélok társaságában könnyebbülnél meg. Emellett az is fontos, hogy egy kis jógát is beiktass a mozgásprogramodba, ami felpörgeti a vérkeringést és elősegíti az arcizmok ellazulását, így sakkban tarthatod a fakó bőrt és az apró ráncokat. Kutatások megállapították, hogy a jóga rendszeres gyakorlása csökkenti a gyulladásokat és a stresszt is, ami szintén gyorsítja a bőr öregedését. Miért jó még, ha inkább „kijógázod” magadból az idegességet? Ha a stressz szintje magas, hatására megugrik a kortizol hormon termelődése, ami pattanásokat eredményez, és később akár a pikkelysömör tüneteit is előidézheti.

Mindig a kávét választod a tea helyett

Kutatások azt javasolják, hogy fogyasszunk minél több zöld és fekete teát, mert ezek olyan oltalmazó összetevőket tartalmaznak, mint az EGCG nevű kivonat, vagy a flavonoidok. Mindkettő segít megelőzni a bőrrákot, és általuk megőrizhető a bőr szépsége.

Elsétálsz a súlyzók mellett

Ha rendszeresen súlyzós, erősítő gyakorlatokat is végzel, amelyekkel szebb és erősebb izomtónus teremthető, a megereszkedő bőrt is feszesebbé varázsolhatod.

Nem hagyod, hogy a tested is pihenjen

Ha sokáig olyan intenzív edzést folytatsz, ami miatt annyira kifáradsz, hogy aludni sem tudsz rendesen, akkor komoly sérülés is felléphet, arról nem is beszélve, hogy sötét karikák és táskák keletkezhetnek a szemed alatt. Az is arra utal, hogy túl sokat edzettél, ha túlzott izomfájdalmat érzel, ami több napig tart, ha hirtelen sokat fogysz, a pulzusod ingadozik, a menstruációs ciklusod kiszámíthatatlanná válik, vagy ha csökken az étvágyad.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X