Főoldal > DIÉTA > Nassolás – csupán egy hormon miatt?

Nassolás – csupán egy hormon miatt?

csokiédességfogyókúrahormonnassolásvágy
0

Írta: and

Bár úgy érzed minden földi jót beáldoztál a fogyókúra oltárán (süteményt, csokit vagy akár egy jó házi pörköltet) mégsem jön a várt eredmény, mert amikor már nem bírod a hűtő felé kacsingatást, feladod, és befalsz egy egész tábla csokit? Ne gyötörjön az állandó bűntudat! Tudósok ugyanis kimutatták, hogy az állandó nassolási vágyért csupán egy hormon, […]

Bár úgy érzed minden földi jót beáldoztál a fogyókúra oltárán (süteményt, csokit vagy akár egy jó házi pörköltet) mégsem jön a várt eredmény, mert amikor már nem bírod a hűtő felé kacsingatást, feladod, és befalsz egy egész tábla csokit? Ne gyötörjön az állandó bűntudat! Tudósok ugyanis kimutatták, hogy az állandó nassolási vágyért csupán egy hormon, a gerlin a felelős, mely az agy éhségközpontját stimulálja.

Főbűnös: a gerlin?

Ismerős a képlet? Hónapokig tömöd magad az egészséges, magas rosttartalmú zöldségekkel, vájlingszám eszed a káposztalevest. Önsanyargatásod meg is hozza a vágyott eredményt. Elindulsz a fogyás útján. Eközben azonban folyton a finomságokon jár az eszed és azt kívánod, bárcsak lenne olyan szer, ami elmulasztaná az egyre gyötrőbb nassolási vágyadat. Nos, egy közelmúltbeli tanulmány nem zárja ki, hogy egy nap valósággá válhat ez a kívánság. A Brit Orvosi Kutatótanács Klinikai Tudományok Központjának állatokkal és emberekkel végzett kutatásai kimutatták ugyanis, hogy az éhséghormontól leszünk éhesebbek. Az állatkísérletek alapján pedig az is gyanítható volt, hogy a gerlin valószínűleg ösztönzi az agy jutalomközpontját, amellett, hogy talán szerepe van a táplálóbb ételekre adott válaszban is. A legutóbbi kísérlet során az vált nyilvánvalóvá, hogy ez az emberek esetében is így működik.

20326.jpg ()A vizsgálatban 18 egészséges felnőttnek mutattak különféle ételfotókat három reggelen. Egyszer úgy, hogy kihagyták a reggelit, kétszer pedig a reggeli elfogyasztását követő kilencvenedik percben. Az egyik reggeli alkalmával injekciót is kaptak a kísérletben résztvevők, ám míg a társaság egyik részének sós vizes oldatot, azaz placebót adtak, addig a másik felének gerlint. A résztvevőknek egy billentyűzet segítségével kellett jelezniük, hogy a felvillanó magas és alacsony kalóriatartalmú ételek közül, ki-ki melyiket enné szívesen. A csoki, pizza, sütemény fotók mellett felvillantak ugyan a saláták, gyümölcsök ínycsiklandozó képei is, ám a magas kalóriaszámú ételekre határozottan többen szavaztak azok közül, akik éhséghormonos, azaz gerlines injekciót kaptak. Talán nem meglepő az sem, hogy a hatás különösen akkor érvényesült, ha előtte egy éjszakán át éheztek a résztvevők, hiszen sokunk saját tapasztalata is az, hogy amikor éhezünk, szinte ezzel arányosan a táplálóbb ételeket is jobban kívánjuk. Úgy tűnik tehát, hogy a gerlin határozottan növeli a magas kalóriatartalmú ételek iránt érzett vágyat.

Közel a vágyott cél, az éhségmentes diéta?

Bár a tanulmány eredményei nem hoztak nagy meglepetést a tudomány világában, hiszen mint azt a McGill Egyetem neurológus adjunktusa állatokon végzett MR vizsgálatai során is kimutatta: a gerlin fokozza az ételekre adott választ. „Ezért is lehetséges az, hogy az embereknek beadott egyetlen éhséghormon injekció is hozzájárulhat ahhoz, hogy általánosságban a magasabb kalóriatartalmú ételeket válasszák” – hangsúlyozta Alain Dagher. A tudós az elért eredményeket figyelembe véve most azt igyekszik pontosítani, hogy a gerlin miként hat az agyra, annak mely területeit befolyásolja, és az miként jelentkezik az étkezés terén. Szerinte ugyanis bár az éhséghormon lehet, hogy nem tehető felelőssé az elhízásért, de fenntarthatja azt, mivel csökkenti a fogyás képességét.

Addig azonban, míg megszületik a fogyókúrázók vágyálma, az éhséglegyőző csodaszer, a legutóbbi vizsgálati eredményekre alapozva néhány cég már el is kezdett dolgozni egy, a fogyókúrázók számára nem várt sikerrel kecsegtető éhséghormon-gátló tabletta fejlesztésével. A kísérlet vezetője, Dr. Tony Goldstone szerint egyelőre az biztos, hogy a kapszulát nem akkor kell majd beszedni, mikor már ránk tört az ellenállhatatlan falásroham, mert akkor nem lesz idő megvárni a kívánt hatás elérését. Ám az elképzelések szerint a kész szernek lenne egy, a magas kalóriatartalmú ételek iránti vágyat blokkoló hatása, ami fontos része lehet egy teljes körű súlycsökkentő kúrának.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Íme 2012 legszuperebb futócipője!

Kalandra vágysz? A Duna Plazában megtalálod!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X