Főoldal > DIÉTA > Egészséges a diétád? Ne tégy kárt magadban!

Egészséges a diétád? Ne tégy kárt magadban!

bőrdiétaegészségeshaj
0

Írta: and

A kitartó fogyókúrát néha csak egy hajszál választja el a túlzásba vitt koplalástól. A táplálkozási zavarok súlyos szervi megbetegedésekkel, sőt akár halállal is végződhetnek. Folyamatosan rettegsz az elhízástól? Egy normális fogyókúra során természetes, hogy a szokottnál jobban odafigyelsz az étkezésre. Megpróbálod előre megtervezni a menüket és a testmozgást, odafigyelsz, hogy ehhez is tartsd magad. Ám, […]

A kitartó fogyókúrát néha csak egy hajszál választja el a túlzásba vitt koplalástól. A táplálkozási zavarok súlyos szervi megbetegedésekkel, sőt akár halállal is végződhetnek.

Folyamatosan rettegsz az elhízástól?

Egy normális fogyókúra során természetes, hogy a szokottnál jobban odafigyelsz az étkezésre. Megpróbálod előre megtervezni a menüket és a testmozgást, odafigyelsz, hogy ehhez is tartsd magad. Ám, ha az egész napodat a bevitt és a leadott kalóriák, és az elhízástól való félelem tölti ki, akkor már többről van szó, mint egyszerű fogyiról. Gondold át, hogy mi a félelem oka, és légy úrrá rajta. Ne engedd, hogy elhatalmasodjon rajtad, és átvegye az irányítást! Hidd el, egy szelet sütitől, vagy egy kihagyott aerobik órától még nem fullad kudarcba a fogyókúrád.  

Nem tudsz leállni a fogyózással?

Egy fogyókúra csak addig tart, amíg leadod a felesleget, és eléred a számodra ideális testsúlyt. Utána abba kell hagyni, bár nem kell habzsolni és egészségtelenül étkezni a későbbiekben sem, de egy átlag, súlytartó étkezésre kell átállni. Ha már elérted az eredetileg célként kitűzött alkatot, mégsem tudsz leállni a kalóriák számolgatásával, és továbbra is fogyni szeretnél, akkor valószínűleg kezdesz megszállottá válni. Állj meg egy percre, és gondold át, hogy ésszerű-e a további súlyvesztés!

dietaveszely2.jpg ()Rendszeresen menstruálsz?

A havi ciklusod az egyik legjobb természetes mutatója a diétád minőségének. Egy egészséges fogyókúra nem változtatja meg a ciklust, míg a koplalás hatására rendszertelenné válik, sőt, akár teljesen el is maradhat a menstruáció. Ha azt veszed észre, hogy zavar állt be a menzeszedbe, próbálj meg több tápanyagot bevinni a szervezetedbe. Ha ekkor sem válik rendszeresebbé a ciklusod, fordulj mielőbb orvoshoz!

Vannak piheszőreid?

Ha a bőrödön apró piheszőrök jelennek meg, akkor nagyon valószínű, hogy túlzásba viszed a diétát. A nagyfokú kalória-megszorítás hormonális változással jár, amely nemcsak rendszertelen menstruációban nyilvánul meg, hanem pihésedésben is. Ez a szervezet természetes hőszabályzó reakciója, hiszen az alacsony testzsír-százalék mellett így igyekszik melegen tartani a tested.

Hullik a hajad, töredezik a körmöd és száraz a bőröd?

A kóros, tartós vitaminhiány miatt hullik a haj, töredezik a köröm és szárazzá válik a bőr. Gondold át a túlzott diétát, ha hasonló tüneteket észlelsz magadon! A szépség nemcsak az alkaton, hanem a teljes külsőn múlik. Az egészségtelen bőr és hajkorona elrontja az összképet. Hiába vagy nagyon sovány, ha nem nyújtasz egészséges látványt. És ezzel a pasik is egyetértenek!

Az éhezés nem kellemetlen?

Normális étkezési szokások mellett az éhséget kínzónak érezzük, és a hiányt ki kell elégíteni ahhoz, hogy jó legyen a komfortérzetünk. Természetes, hogy a fogyókúra során, főleg az elején gyakrabban érzünk éhséget, majd egyre ritkábban. Amennyiben az éhség eufórikus érzéssel társul, örülsz neki, és könnyűnek érzed magad tőle, akkor nagy az esélye, hogy az anorexia, amelynek szó szerinti jelentése az étvágy elvesztése, már kialakult nálad.

Ezért érdemes a Duna Plazába látogatnod!

Ez segít majd felállni a kanapéról és leadni a pluszkilókat!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X