Főoldal > DIÉTA > Ne hagyd, hogy dugába dőljön a diétád!

Ne hagyd, hogy dugába dőljön a diétád!

diétahűtőkalóriakevesebbmennyiségtöbb
0

Írta: and

Ez nem véletlen. A Scientific American című ismeretterjesztő lapban megjelent tanulmány azt támasztja alá, hogy amikor éhesek vagyunk, agyunk hajlamos megnyitni egy gyorsabb utat az ételekhez kapcsolódó információk számára. Az éhség hatalma a tudat felett A tudósok két csoportot vizsgáltak, ahol a társaság egyik fele kapott ebédet, míg a másik nem, sőt a kísérlet előtti […]

Ez nem véletlen. A Scientific American című ismeretterjesztő lapban megjelent tanulmány azt támasztja alá, hogy amikor éhesek vagyunk, agyunk hajlamos megnyitni egy gyorsabb utat az ételekhez kapcsolódó információk számára.

Az éhség hatalma a tudat felett

A tudósok két csoportot vizsgáltak, ahol a társaság egyik fele kapott ebédet, míg a másik nem, sőt a kísérlet előtti négy órában sem ehettek. Az önkéntesek egy számítógépen nyolcvan szót láttak felvillanni egy másodperc töredékéig. Ez ahhoz túl rövid idő volt, hogy el lehessen olvasni a szavakat, de ahhoz elég hosszú, hogy elérje a tudatosság határát. A felvillantott szavak negyede ételekkel volt kapcsolatos, míg a többi nem. Minden szó felvillanása után hosszabb ideig mutattak egy szópárt, amelyek közül az egyik egy pillanatra látszott előtte. A kísérletben résztvevők feladata az volt, hogy megmondják, melyik szó villant fel korábban. Az éhesek nagyobb arányban ismerték fel helyesen az ételekkel kapcsolatos szavakat, mint a többi szót, sőt azt mondták, hogy ezek fényesebbek voltak, mint a semlegesek. A tudósok mindebből azt a következtetést vonták le, hogy a nagyon vágyott dolgokkal kapcsolatos információk nagyobb eséllyel találnak egy lerövidített utat tudatos, éber állapotunkhoz.

Ez az alapja az ételekkel kapcsolatos reklámoknak is, amikor azt éreztetik velünk, hogy valamire múlhatatlanul szükségünk van, és meg is vesszük, pedig igazából nincs is szükségünk rá. Segítségül csokorba szedtünk néhány olyan, a sikeres fogyókúrát dugába döntő rossz agyi beidegződést, amin itt az idő változtatni, ha valós és hosszú távú eredményt akarsz elérni.

chocolateeating.jpg ()1. Mert megérdemlem…

Mivel az ételek a legegyszerűbben, leggyorsabban elérhető jutalmazók, gyakori, hogy az érzelem által kiváltott étkezési rohamnál nem az élelmiszer tápértékét nézzük. Azaz, ha úgy gondolod, hogy megérdemled, képes vagy a fogyókúrád közepén bevágni akár egy tortaszeletet, ami lássuk be, nem feltétlenül tesz jót az alakodnak.
Wellness Cafe tipp: Ha boldog vagy épp bánatos vagy, beszélj egy jót a barátnőddel, bújj oda a párodhoz, szervezz egy jó programot, csak ne gondolj az evésre!

2. Étel és szórakozás

Hányszor ülsz le egy-egy esti filmnézéshez a kezedben némi rágcsával, vagy épp egy bödön pattogatott kukoricával? Pedig jól tudod, hogy ez hiba, hiszen tény, hogy a tévé előtt többet eszünk, mint amennyire szükségünk lenne.

Wellness Cafe tipp: Minden esetben válaszd szét az evést és a szórakozást. Így nem válik egészségtelen rutinná a nassolgatás.

3. Mert különleges alkalom van

Tartsd észben, hogy nincs minden nap szülinapod, új munkahelyed, amit meg kellene ünnepelned valamilyen finomsággal. Így ezzel csak akkor van baj, ha agyad azt kódolja, minden második nap különleges valamiért, és nyakló nélkül eszed a kalóriabombákat. 

Wellness Cafe tipp: Tisztázd, mit tekintesz különleges alkalomnak. Ilyenkor ugyanis nyugodtan áthághatod a magad szabta korlátokat, hiszen a hétköznapokon betartod az egészséges étkezés szabályait. Az is jó lehet, ha megpróbálsz a napi ételeid közé egy kis kaviárt, vagy egy falatka nemes sajtot becsempészni, amivel máris különlegessé varázsolod a napodat.

4. Ne légy konyhamalac!

Amikor úgy érzed, hogy muszáj, hogy te legyél a család házi malaca, mert valakinek meg kell ennie a maradékot, hogy ne kelljen a szemétbe dobni az ételt, akkor rossz útra tévedtél. Így csak a feneked nő, az önbizalmad viszont nem. El kell fogadnod, hogy a megmaradt étel nem kidobott pénz. Inkább vásárolj kevesebbet, így nem esel kísértésbe, hogy kalóriadús ételeket falatozz csakis a lejárati dátum miatt.

Wellness Cafe tipp: Tapasztald ki, hogy mennyit főzz ahhoz, hogy jó eséllyel elfogyjon. Ám ha ez nem megy, akkor akár el is ajándékozhatod a maradékot. Így segíthetsz másoknak, amivel jót teszel a lelkednek is és a maradék sem téged hizlal.      

5. Nem lehetek udvariatlan

Hányszor vagy képtelen visszautasítani a szeretettel csak neked elkészített vagy hozott finomságokat, amiket utána bűntudattal fogyasztasz el?

Wellness Cafe tipp: Aki szeretetből halmoz el a kalóriabombákkal, meg fogja érteni a határozott visszautasításod okát is. A lényeg, hogy legyél visszautasító, de mindig udvariasan.

6. Ha nem fizetsz érte, nincs is

Köztudott, hogy szívesebben esszük – isszuk az ingyen ételeket, italokat. Kutatások bizonyítják ugyanis, hogy ezeket úgy kódolja agyunk, mint ajándékokat, amelyeket nem kell beleszámítanunk a napi kalóriamennyiségünkbe.  

Wellness Cafe tipp: Gondold át, mennyire van szükséged az extra ajándék falatokra. Megennéd-e, meginnád-e, ha azért is fizetned kellene, vagy bőven elég a kisebb adag étel, ital? Sose feledd, sokszor a kevesebb lesz a több.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Ez segít majd felállni a kanapéról és leadni a pluszkilókat!

Ég a gyomrod? Folyton éhes vagy? Itt a megoldás!

Húsból érdemes a magyart keresni


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X