Főoldal > DIÉTA > Kis változtatások, nagy eredmények a fogyókúrádban

Kis változtatások, nagy eredmények a fogyókúrádban

diétafogyáskilóváltoztatás
0

Írta: and

Ha azt tűzted ki célként, hogy lefogysz, és többet mozogsz, akkor felejtsd el a sanyargató diétákat és a maratoni edzéseket. A szakértők kutatásai bebizonyították, hogy ha kis lépésekben változtatsz az életmódodon, akkor éred el a leghatásosabb eredményt. A felmérés azon résztvevői, akik hetente egy apró, de tartós étkezési vagy fizikai aktivitásbeli változást iktattak be, kétszer […]

Ha azt tűzted ki célként, hogy lefogysz, és többet mozogsz, akkor felejtsd el a sanyargató diétákat és a maratoni edzéseket. A szakértők kutatásai bebizonyították, hogy ha kis lépésekben változtatsz az életmódodon, akkor éred el a leghatásosabb eredményt. A felmérés azon résztvevői, akik hetente egy apró, de tartós étkezési vagy fizikai aktivitásbeli változást iktattak be, kétszer annyit fogytak a hasi zsírpárnájukból, 6 cm-rel kevesebb lett a derékbőségük és 4-szer annyi kilót adtak le a 4 hónapos program alatt, mint akik a hagyományos kalóriamegvonásos diétát és intenzív mozgásprogramot követték. Ennek valószínűleg az a magyarázata, hogy ha rengeteg dolgot tűzöl ki célként magad elé, akkor nehezebben tartod be őket, mintha csak egyetlen dologra koncentrálsz.

6 egyszerű lépést mutatunk be, amelynek segítségével kevesebbet eszel, többet mozogsz majd, és persze végeredményként sokkal karcsúbb és kiegyensúlyozottabb leszel. Hetente csak egy, vagy maximum két dolgot változtass meg az életmódodban az alábbiakból. Ezek a változtatások hamarosan életed részévé válnak, így nem kell tartanod a jojó-effektustól sem.

Minden étkezés után jegyezd fel, mit ettél!

Bizonyos észrevétlen étkezési szokások felboríthatják az egész fogyókúrád, például ha csak úgy elrágcsálsz egy zacskó chipszet, vagy menet közben bekapsz pár falatot. Minden egyes étkezés után írd le, mennyit ettél – ez segít minőségi és mennyiségi kontrollt tartani. Az étkezési napló vezetése két módon is kontrollálja az extra kalóriákat: rámutat az étkezéseid gyakoriságára („Jé, csak 30 perccel ezelőtt ettem!”) és rögzíti, hogy mit is ettél valójában.

Egy friss kutatás szerint azok, akik naplót vezettek az étkezési szokásaikról, kétszer annyi kilót adtak le, mint akik nem tudatosították magukban, hogy mit is ettek. Különböző fontos étkezési szokásaid derülnek ki a naplóból, például hogy kihagysz-e étkezéseket, ugyanazt eszed-e hétvégén, mint hétköznapokon, vagy érzelmi evő vagy-e. Ha jól ismered a szokásaidat, akkor a megfelelő változtatásokat tudod beiktatni az étkezésedbe.

valtoz2.jpg ()Hetente iktass ki egy zsírdús ételt!

Találd meg kedvenc ételeid közül azokat, amelyek igazán zsír- és kalóriadúsak. A leggyakoribb ilyen ételek a kekszek, a fagylaltok, a sütemények, a sült krumpli és a rántott dolgok. Minden héten iktass ki egy-egy ilyen élelmiszert, addig, amíg elfogynak, vagy már csak nagyon kevés ártalmas kedvenced marad. Ezzel párhuzamosan helyettesítőként iktass be egy-egy egészséges élelmiszert, mint a bébirépa, a brokkoli, a grapefruit, a narancs és más friss zöldég-gyümölcs.

Ne ízesítsd túl a kávéd!

Egy átlagos kávézás során, egy löttyintésnyi tejjel és egy pici cukorral, jó pár száz kalóriával kevesebbet veszel magadhoz, mintha az ízesített változatát fogyasztod. A különböző hozzákevert pluszok valójában desszertek a csészében. Ha csak 1 deci sovány tejjel és pici cukorral, vagy jobb esetben sztíviával vagy esetleg mézzel, kéred vagy készíted a kávéd, az csak 63 kalória körül lesz, míg a közkedvelt ízesített cappuccinók és latték minimum négyszer annyi kalóriát tartalmaznak. Napi szinten fogyasztva ez a rossz szokás 8 kiló pluszt eredményez.

Sétálj 5 perccel többet mindennap!

Ha csak annyival növeled a fizikai aktivitásod, hogy mindennap pár perccel többet sétálsz, már azzal fogyni fogsz. Tűzd ki célul, hogy legalább 30 percet mozogsz egy nap! Ennyi séta már 120 extra kalóriát éget, amely nem kevesebb mint 6 kilót jelent egy évben. Ugye, hogy érdemes kicsit gyalogolni ezért? Egyszerűen elérheted, hogy többet légy mozgásban: sétálj telefonálás közben, ebéd vagy vacsora után kerüld meg az irodát vagy a lakásodat, és parkolj messzebb a célpontodtól.

Alvással győzd le az elhízást!

Kerülj ágyba korábban és egy héten belül fogyni fogsz! Kutatók rámutattak, hogy akár pár óra alváshiány is rövid időn belül elhízáshoz vezet. Megkérték a résztvevőket, hogy két napig 10 órát aludjanak, 5 napig korlátozták az alvási idejük számát, amit a következő 4 nap kellett bepótolniuk. 11 nap után azok, akik nem alhattak eleget, másfél kilót szedtek magukra, a jól alvó csapattal szemben.

Iratkozz fel egészséges hírlevelekre!

Azok az emberek, akik hetente kapnak diétás és fitness e-maileket, lényegesen többet sportolnak és egészségesebben étkeznek. Gyakrabban járnak edzeni, több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, míg a tranzit- és telített zsírokban gazdag ételek fogyasztását visszaszorítják.

Wellness Cafe tipp: Iratkozz fel heti hírlevelünkre, amelyből mindent megtudhatsz a sikeres diétákról, az eredményes mozgásprogramokról és a legfrissebb wellness újdonságokról!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X