Főoldal > DIÉTA > Szabadulj meg a feleslegtől az okos gén diétával!

Szabadulj meg a feleslegtől az okos gén diétával!

diétafogyásgénokos
0

Írta: and

Floyd Chilton, a Wake Forest University professzora szerint mindenképpen. A professzornak az a véleménye, hogy a mai diétákból és életvezetési tanácsadásokból a szakemberek rendszeresen kifelejtik a gének hatását a fizikai állapotunkra. Ez az oka annak is, mondja a szakértő, hogy a társadalom nagy része egészségügyi krízisben van, elhízással küszködik és krónikus betegségekben szenved. Összefogás a […]

Floyd Chilton, a Wake Forest University professzora szerint mindenképpen. A professzornak az a véleménye, hogy a mai diétákból és életvezetési tanácsadásokból a szakemberek rendszeresen kifelejtik a gének hatását a fizikai állapotunkra. Ez az oka annak is, mondja a szakértő, hogy a társadalom nagy része egészségügyi krízisben van, elhízással küszködik és krónikus betegségekben szenved.

Összefogás a génekkel

Ez persze nem jelenti azt, hogy mindent a génjeinkre foghatunk: tennünk is kell azért, hogy a nagyinktól örökölt széles csípő vagy apu futballistalába olyan formát kapjon rajtunk, amilyet szeretnénk. Ebben segít a Gene Smart, azaz az „okos gén” diéta, amit Chilton professzor fejlesztett ki, és ami a genetikai adottságok és a mozgás-táplálkozás sikeres együttműködésén alapul.

A diéta alapelvei a következők:

–    rendszeres mozgás
–    kalóriák csökkentése
–    rostbevitel növelése
–    omega 3-zsírsav tartalmú ételek fogyasztása
–  polifenol-bevitel növelése (ez egy olyan antioxidáns, ami főként gyümölcsökben, zöldségekben és a teában található meg).

genetika1.jpg ()Mit ehetünk és mikor?

Címszavakban: gyümölcsöket, zöldségeket, gabonából készült élelmiszereket, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, sovány húst, csonthéjasokat és hüvelyeseket. Tehát így étkezhetünk egyik napról a másikra:
–    1. nap: léböjtkúrával indítsuk a diétát (egyébként Chilton heti 1 léböjtnapot ajánl a diéta egész tartama alatt is). A legjobb a zellerleves, amelyben biztosan megtalálható az első napra javallott 575 kalória.
–     2-22. nap: A három hetes „alkalmazkodási” fázis következik, amikor a felsorolt ételekből napi 1600 kalóriát szabad bevinned. Ha jelentős súlyt szeretnél leadni, tovább is tarthat ez a fázis.
–    22-35. nap: „Előkondicionáló” fázis – a kalóriabevitel 1800 kcal-ra emelkedhet. Így érhető el végül az optimális napi 2000 kcal, ami a diéta végeztével is tartható. Ha már eljutottál idáig, és esetleg nassolni támad kedved, a professzor engedélyez napi 1-2 dl vörösbort és 2-3 kockányi étcsokit is.

Az okos gén diéta a szakértők és fogyni vágyók tömegeit győzte meg világszerte, és ha belegondolsz, ez nem is meglepő: egészséges ételek segítségével fokozatosan állítja be számodra az optimális kalóriaszámot. És ha emellé mozgás is társul, akkor nem csupán látványosan fogyhatsz, de egészségesen is. Chilton professzor weboldalán (http://www.genesmart.com/) többek között omega-3 tesztet, étrendjavaslatokat és kalóriaszámlálót is találsz.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X