Főoldal > DIÉTA > Aludd magad karcsúra és szépre!

Aludd magad karcsúra és szépre!

alvásbetegségdiétaszépség
0

Írta: and

A szépítő alvás Egy nemrégiben végzett kutatás során az alanyoknak az első napon feltálaltak

A szépítő alvás

Egy nemrégiben végzett kutatás során az alanyoknak az első napon feltálaltak egy jó nagy adagot kedvenc ételükből, majd 12 órán át pihenni hagyták őket. A második napon szintén elhalmozták őket minden földi jóval, de az éjszakát ébren kellett tölteniük. A vizsgálatok kimutatták, hogy a második körben sokkal nagyobb zsírmennyiség rakódott le a résztvevőkön, mint az első napon. Hogy miért? Mert az éjszaka csak te pihensz, a szervezeted nem. Neki ekkor van lehetősége, hogy igazán feldolgozza, amit napközben kapott, hiszen nem kell az energiákat a fizikai és szellemi folyamatokra fordítania. Így a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás értelemszerűen segíti az anyagcsere-folyamatokat, valamint a zsír és a cukor gyorsabban és hatékonyabban kerül feldolgozásra – tehát jobb esélyed van a súlycsökkenésre is.

sleep2.jpg ()Az éjjeli nasiszörny

Mit csinálsz, amikor nem jön a szemedre álom? Filmet nézel, olvasol, aztán hoppá, egyszer csak a hűtőszekrény előtt találod magad. Bizony, a rendkívül egészségtelen éjszakai nassolás oka legtöbb esetben a rossz alvásminőség. Egy másik kutatás során kiderült, hogy az átlagosan 4-5 órát alvó nők nagyjából 329 kalóriával fogyasztanak többet napközben is, mint jobb alvókájú társaik, a férfiak pedig kb. 263 kcal-lal.

Wellness Cafe tipp: Ha rossz alvó vagy, tegyél az ágyad mellé egy üveg vizet, és amíg el nem alszol, sűrűn kortyolj belőle, így kisebb esélye van, hogy megtámadod a hűtőszekrényt.

Azok a fránya hormonok

Tudod, mi történik, ha 7 óránál kevesebbet alszol? Már azon túl, hogy úgy kell téged felmosni másnap a munkahelyeden. Létezik egy gonosz kis hormon, amit grelinnek hívnak, a feladata pedig az, hogy meghozza az étvágyadat, fokozza a zsírtermelésed és felgyorsítsa a fejlődési folyamatokat a testedben. Ez mind nagyon jól hangzik, ha 12 éves vagy, de később már problémákhoz vezethet. A kevés és rossz minőségű alvás pedig elősegíti a grelin termelődését a szervezetedben, tehát a súlycsökkenés legfőbb ellensége. A leptin hormonról se feledkezzünk meg, ő az, aki továbbítja az üzenetet a gyomortól az agyig: „Tele vagyok, elég volt az evésből!” Kitalálod, mit tesz a kevés alvás a leptin szintjével? Bizony, radikálisan csökkenti!

Több alvás – kevesebb idő az evésre

Ugyan ezt nem bizonyítják klinikai vizsgálatok, de tény: ha két órával többet alszol, az pont két órával kevesebb idő arra, hogy magadba tömd, amit csak a kamrában találsz. Jó módszer lehet az is, ha nem tartasz otthon sok ételt, csak néhány csökkentett zsírtartalmú nasit, esetleg gyümölcsöt, zöldséget, valamint sok-sok vizet. Valóban annyira éhes vagy, hogy dögmelegben, pilledten elzarándokolsz a legközelebbi szupermarketig egy tábla csokiért? Ugye, nem?

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X